
Martin på 19 år og Jannick på 20 er begge skoletrætte og arbejdsløse. De er strandet på en produktionsskole og drømmer bare om at komme ud og arbejde på en byggeplads. (Fotos: B-film / TV 2)
Ny dansk dokumentarserie på TV 2 - første gang onsdag 30. maj klokken 20.00.
- Jeg synes ikke rigtig, at mit liv har nogen mening, siger 19-årige Martin Dahl Hansen fra Nyborg.
Den unge mand har mistet modet efter en mislykket skolegang og flere uddannelsesforsøg.
- Jeg blev mobbet og fik at vide, at jeg var dum. Og når man har hørt det mange gange nok, så begynder man at tro på det.
20-årige Jannick Nordhald fra Svendborg har også lidt nederlag i skolen, blot på en anden måde.
- Jeg var klassens klovn. Jeg var ham, der sad bagerst i klassen og altid var med på ballade. Jeg tror aldrig, jeg har læst en bog - det blev højst til den dér flap bagpå. Nu bider det mig i røven - for man skal sgu passe sin skole, siger Jannick.
Uden uddannelse og job
Både Martin og Jannick er endt uden uddannelse og job - og det er de ikke ene om.
Der er cirka 50.000 unge under 25 år, som er snublet i opvæksten og aldrig har fået en ungdomsuddannelse eller et job. De er på kontanthjælp og har svært ved at finde ud af, hvad de vil.
Fælles for dem er, at de er skoletrætte og bare gerne vil ud at arbejde. Men det er svært, for vejen til job i Danmark går gennem en uddannelse - de ufaglærte job hænger ikke længere på træerne.
- Jeg synes ikke rigtig, at mit liv har nogen mening, siger 19-årige Martin Dahl Hansen fra Nyborg. Den unge mand har mistet modet efter en mislykket skolegang og flere uddannelsesforsøg. (Fotos: B-film / TV 2)
Sidder fast i en rundkørsel
Derfor er mange skoletrætte unge endt i et dødvande, hvor dagene ofte går med at sove længe og spille computerspil. Og det tærer på lysten til livet.
- Lige nu sidder jeg, kan man sige, fast i en rundkørsel. Jeg ligger bare og kører i ring, og jeg ved ikke rigtig lige, hvad jeg skal gøre, siger Jannick.
Livet på en byggeplads
Måske er vejen ud af modløsheden at komme ud i et håndværkersjak på en byggeplads?
Faste rammer, rollemodeller og et forpligtende fællesskab med gamle håndværkere har i generationer været vejen ind i voksenlivet for forvirrede og rodløse unge. Og både Martin og Jannick vil rigtig gerne ud at prøve kræfter med livet som arbejdsdrenge.
- Det vil måske give mig en fremtid, siger Martin, og Jannick tilføjer, at han vil gøre hvad som helst for at få en læreplads.
Men kan de klare at komme fra lediggang og skolepædagogik til et byggesjak, hvor skideballer og fysisk hårdt arbejde er daglig kost?
I tre programmer ser vi, hvad der sker, når Martin og Jannick kommer i to ugers praktik hos jord- og betonarbejdere på en byggeplads i Middelfart. De kommer under vingerne på de erfarne håndværkere Aage Dreyer og Søren Jørgensen, der har nogle enkle metoder til at få de unge i gang.(Fotos: B-film / TV 2)
To ugers praktik
I tre programmer med titlen ’Sjakket’ ser vi fra onsdag 30. maj, hvad der sker, når Martin og Jannick kommer i to ugers praktik hos jord- og betonarbejdere på en byggeplads i Middelfart. De kommer under vingerne på de erfarne håndværkere Aage Dreyer og Søren Jørgensen, der har nogle enkle metoder til at få de unge i gang.
- Jeg vil ikke sige, at det er afretning, måske mere en form for opdragelse. Tonen kan være barsk, men det er kærligt ment, siger Søren Jørgensen.
Det fynske byggefirma Refsvindinge Entreprenør har stillet de to unge mænd i udsigt, at de kan få en læreplads, hvis de kan klare de to ugers praktik på fornuftig vis.
Så spørgsmålet er, om de to uger som ufaglærte arbejdsdrenge kan give Martin og Jannick en retning i livet. Kan sjakket tænde gnisten hos de to unge mænd? Og kan de klare det så godt, at de får en læreplads?