Dirch, datteren & de glemte filmruller

Dirch Passer med datteren Josefine under indspilningnen af lystspillet 'Pigen og Greven'. Dirch spillede rollen som Andreas Lillelys, og Josefine, der ikke engang er et år gammel, spillede datteren Lulu. (Fotos: Privatfotos / TV 2)

Dirch Passer med datteren Josefine under indspilningnen af lystspillet 'Pigen og Greven'. Dirch spillede rollen som Andreas Lillelys, og Josefine, der ikke engang er et år gammel, spillede datteren Lulu. (Fotos: Privatfotos / TV 2)

Unikke optagelser fra den store komikers liv og arbejde vises skærtorsdag på TV 2.

Af Lone Leth-Larsen, TV 2 Kommunikation

Legenden Dirch Passer var i tre årtier en af Danmarks mest kendte og elskede skuespillere. Den store komiker knoklede med revy, teater og film og levede også privat i højeste gear. I 1980 faldt han om på scenen i Glassalen i Tivoli og døde kun 54 år gammel.

Dirchs datter, Josefine, giver nu for første gang offentligheden adgang til et ganske særligt arkiv - faderens private smalfilm. Her ser vi helt nye sider af myten Dirch, og vi følger ham måde på job, på ferier og privat sammen med familien. 

De unikke optagelser kan ses i programmet, 'Dirch, datteren & de glemte filmruller', som vises på TV 2 skærtorsdag 29. marts kl. 20.00.

Smalfilmene er optaget i 60'erne og første halvdel af 70'erne, og i programmet fortæller Dirchs datter, Josefine Passer, om en priviligeret, men også helt usædvanlig barndom og om konstant at være i mediernes søgelys:

- Næst efter kongefamilien var vi den mest fotograferede familie i Danmark på det tidspunkt, siger hun.

Dirch Passers datter, Josefine, giver nu for første gang offentligheden adgang til et ganske særligt arkiv, nemlig hendes fars gamle smalfilm.

Var med i nogle af fars film
Josefine kom til verden i 1966 midt i et travlt årti for hendes berømte far. Op gennem 60’erne nåede Dirch at indspille næsten 50 spillefilm, enkelte af dem med lille Josefine på rollelisten.

En af de unikke smalfilmoptagelser viser en pause på filmsettet under indspilningen af lystspillet 'Pigen og Greven'. Dirch spiller hovedrollen som Andreas Lillelys, og Josefine, der ikke engang er et år gammel på optagelserne, spiller datteren Lulu.  Men der var ikke noget ønske om at gøre datteren til barnestjerne. Dirch ville helst holde hende ude af filmverdenen:

- Det ville han frem for alt gerne skåne mig for. Der var arbejde, og så var der familie. Og de ting var adskilt, fortæller Josefine.

Være som alle andre
I det hele taget husker Josefine Passer sin far som et menneske, der egentlig allerhelst ville være som alle andre danskere. Dirch Passer var dybt optaget af at betragte hr. og fru Danmark, og sammen med datteren gik han ofte en tur juleaften for at kigge ind gennem folks vinduer og se, hvordan de holdt jul.

Legenden Dirch Passer var i tre årtier en af Danmarks mest kendte og elskede skuespillere.

Dirch som Kim Larsen
Kim Larsens revyvise 'Pjækkeland' blev skrevet til Dirch, og sangen var udset til at være det store trækplaster i Tivolirevyen 1980.  Men Dirch selv var ikke tilfreds med nummeret, for han syntes ikke, hans parodi på folkekære Kim Larsen var god nok, fortæller datteren:

- Han var faktisk ufattelig god som Kim Larsen, men han syntes ikke selv, han var god. Så derfor var han ekstremt nervøs, når han gik på scenen, og det tærede ufattelig meget på hans kræfter.

Faldt om på scenen
Der var også begyndende tegn på, at tre årtier på toppen af dansk showbiz havde tæret på den store komikers helbred.

En aften får Dirch et ildebefindende på scenen netop, som han er i gang med Kim Larsen-nummeret. Han bliver efterfølgende tjekket af lægen, men slår episoden hen. Dagen efter, 3. september 1980, tager 14-årige Josefine for en gangs skyld ikke med sin far ind til Glassalen i Tivoli. Hun har lektier for og vælger at blive hjemme.

Men hele Danmarks Dirch falder om på scenen ganske få minutter, inden tæppet skal gå for åbningsnummeret. Han køres i ambulance til Københavns Kommunehospital - hvor han - en time senere -  erklæres død.

Ville gerne tale med min far i dag
I det efterfølgende kaos er der ingen, der tænker på at ringe til Josefine. Klokken er omkring halv tolv om aftenen, da hun selv ringer til sygehuset og får den frygtelige besked.

- Til sidst endte jeg i røret hos en overlæge, og der var ikke den store forberedelse på det, han ville fortælle mig, fordi han sagde bare, at min far havde været derinde - og han var ked af at måtte fortælle mig, at min far døde kvart over ni. Jeg skreg bare i telefonen, fordi det, han sagde til mig, kunne ikke lade sig gøre. Fordi han kunne ikke dø. 

Den dag i dag bliver Dirch stadig hyldet som en af vor tids største komikere. For Josefine var han først og fremmest en god far.

- Jeg ville rigtig gerne tale med min far i dag. Og jeg ville også give ham nogle skideballer, netop fordi han lod sig udnytte som han gjorde. Jeg ville give ham noget med omkring sjælen og vigtigheden af at passe på sig selv, fortæller Josefine Passer i programmet.

Seneste nyt

17. september 2020

TV 2 viser den prisvindende ’The Cave’

Link til TV 2 viser den prisvindende ’The Cave’
17. september 2020

Promax: TV 2 Marketing er Marketing Team of The Year – igen!

Link til Promax: TV 2 Marketing er Marketing Team of The Year – igen!
17. september 2020

Hæder til Mikkel Beha Erichsen og ’Kurs mod…’

Link til Hæder til Mikkel Beha Erichsen og ’Kurs mod…’

Billede {0} af {1}