Kan man spise sig rask?

Læge Pia Norup og ernæringsekspert Umahro Cadogan sammen med Nina (tv.), der har en kraftig akne. Kan Nina spise sig rask? (Foto: Theresa Woldbye / TV 2)

Læge Pia Norup og ernæringsekspert Umahro Cadogan sammen med Nina (tv.), der har en kraftig akne. Kan Nina spise sig rask? (Foto: Theresa Woldbye / TV 2)

27. december 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

12 uger, nye kostvaner og den rette motion giver måske svaret - se med i TV 2s nye programserie 'Kan man spise sig rask?' fra tirsdag 2. januar.

I Danmark lider omkring hver tredje dansker af en kronisk sygdom. Sygdomme, der oftest behandles medicinsk, og hos mange bliver forværret af en usund livsstil. Men måske er der andre måder at blive rask på?

I TV 2s nye programserie 'Kan man spise sig rask?', der kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY fra tirsdag 2. januar, tester otte danskere med kroniske sygdomme, om de kan blive raske eller få det bedre ved hjælp af kosten.

De otte danskere har vidt forskellige sygdomme - fra akne, gigt og migræne til psoriasis og diabetes - men fælles for dem alle er, at deres sygdomme forringer deres livskvalitet. I 12 uger forsøger de otte danskere at ændre deres livsstil med nye kostvaner sammen med motion og bevægelse, der passer til dem. Når de 12 uger er gået, skal det vise sig, om det er lykkedes for dem at spise sig raske eller at få det bedre.

Se trailer for 'Kan man spise sig rask?' nederst i denne artikel.

Læge Pia Norup og ernæringsekspert Umahro Cadogan i 'Kan man spise sig rask?'. (Foto: Henrik Stenberg / TV 2)

Eksperterne i eksperimentet

Ernæringsekspert Umahro Cadogan og læge Pia Norup guider de otte danskere igennem hele forløbet. De to eksperter er vant til at hjælpe danskere med at få en bedre livskvalitet ved hjælp af ændringer i kosten og nye motionsvaner. 

- Mad kan nogle gange være medicin og gøre folk raske - eller i hvert fald symptomfrie. Andre gange kan det lindre og give mere sundhed og velvære, siger Umahro Cadogan.

- Men det er ikke noget, man får forærende. Det er virkelig noget, man skal ville og føle ansvar for, siger Pia Norup.

Læge Pia Norup og ernæringsekspert Umahro Cadogan sammen med Signe, der har lidt af kronisk tarmbetændelse i fire år. Kan Signe spise sig rask? (Foto: Theresa Woldbye / TV 2)

Akne og kronisk tarmbetændelse

I første program tirsdag 2. januar klokken 21.25 møder vi Nina og Signe, der begge har kroniske sygdomme.

Nina er 29 år og lider af en aggressiv akne. Det påvirker hendes liv meget, og hun er ked af sit udseende. Hun aflyser aftaler, hvis der er mange udbrud i huden, og hun går aldrig ud uden makeup. Hun tænker konstant på, hvordan hun ser ud.

Nina skal blandt andet spise en kost med sunde fedtkilder som avokado, fisk, chiafrø, hampefrø, græskarkerner, oliven, nødder og hørfrøolie. Og så skal hun prøve at udelade gluten i sin kost i en periode og se, om det gør en forskel, da hendes blodprøver viser, at hun er lige på grænsen til glutenintolerance. 

Signe på 26 år har lidt af kronisk tarmbetændelse i fire år og har også udviklet rygsøjlegigt. Hun har stærke smerter i tarmen, og på de dårlige dage er hun på toilettet med blodig diarre 10-20 gange om dagen. Hver aften må hun tage en stikpille for at prøve at lindre smerterne og symptomerne.

Signes nye kostprincipper består af kogte, purerede eller mosede grøntsager, da det er lettere for hendes tarm at fordøje. Hun skal også implementere antiinflammatoriske madvarer som avocado, broccoli, mandler og persille.

Billede {0} af {1}