Husker du lille Jørn?

I den nye TV 2-dokumentar møder vi Jørn, som er blevet 19 år og er klar til at flytte hjemmefra. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

I den nye TV 2-dokumentar møder vi Jørn, som er blevet 19 år og er klar til at flytte hjemmefra. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

TV 2 skabte med dokumentaren ’Er du mors lille dreng?’ stor debat om udsatte børns vilkår. I en ny dokumentar torsdag 18. maj fortæller TV 2 om den aktuelle situation for "mors lille dreng" Jørn, der nu er blevet 19 år.

Mange danskere kan huske historien om lille Jørn, der kom til verden under meget svære vilkår. Et forløb, der blev skildret helt tæt på i TV 2-dokumentaren 'Er du mors lille dreng?'. Dokumentaren har - siden den blev vist på TV 2 første gang for næsten tyve år siden - været brugt på skoler og uddannelsesinstitutioner som lærestykke i, hvor afgørende de første måneder af et menneskes liv er.

Siden har TV 2 Dokumentars Lars Høj fulgt Jørn og hans familie, og i et helt nyt program 'Mors lille dreng på egne ben' torsdag 18. maj møder vi Jørn, der er blevet 19 år og skal flytte hjemmefra.

Helt enestående
Det er helt enestående i dansk dokumentar at holde fast i en historie over 20 år, sådan som Lars Høj har gjort det i denne sag. Det har jeg dyb respekt for, og det nye program peger på nye og aktuelle problemstillinger, som Jørn og hans plejefamilie bliver konfronteret med, og som er yderst samfundsrelevante at bringe frem, siger Lasse Bjerre, TV 2-dokumentarredaktør.

I forbindelse med den nye dokumentar genudsendte TV 2 torsdag 11. maj de to tidligere viste programmer, 'Er du mors lille dreng?' og 'Er du mors lille dreng? - 10 år senere'. De to dokumentarer kan nu ses på TV 2 PLAY.

Fire intense måneder
Vi mødte Jørn Toft Jensen, da han kom til verden som søn af 18-årige Bjarne og 20-årige Anni, der begge havde voldsomme problemer med misbrug, vold og konflikter. Alligevel gav Aarhus Kommune forældrene chancen for at vise, om de kunne tage sig af ham.

Vi var med i fire intense måneder, da pædagogerne på institutionen Bethesda forgæves forsøgte at få forældrene til at tage sig af deres barn. Allerede få uger efter Jørns fødsel trak han sig ind i sig selv, og forældrene var ikke i stand til at få en ordentlig kontakt til ham. Pædagogerne frygtede, at Jørn kunne tage varig skade. Alligevel gik der fire måneder, før Jørn blev anbragt i familiepleje.

Jørn, som her er blevet ti år, med sin mor Anni, lillebror Mads og i midten plejemor Lilli. (Foto: Johnny Bondo / TV 2)

Autisme og ADHD
10 år senere mødte vi Jørn igen. Det viste sig nu, at Jørn led af både autisme og ADHD, og TV 2 fortalte nu historien om Jørns lillebror Mads. Aarhus kommune havde givet Jørns mor Anni endnu en chance for at vise, om hun kunne tage sig af et barn. På trods af utallige underretninger om, at Mads var truet, gik der denne gang næsten halvandet år, før Mads blev anbragt i plejefamilien sammen med Jørn.

- Det er en enorm pris, de betaler, de børn, sagde plejemor Lilli Andersen i programmet. 

Du kan i øvrigt møde Lilli Andersen og TV 2 Dokumentars Lars Høj i 'Go' morgen Danmark' torsdag 18. maj.

De to programmer satte gang i en stærk debat om udsatte børns vilkår. Nu skulle myndighederne gribe tidligere ind for at sikre børnene. Love blev lavet om, og socialchefer måtte forlade posten.

I den anden TV 2-dokumentar om Jørn mødte vi ham som tiårig. (Foto: Michael Lindebjerg / TV 2)

Jørn 19 år
Nu er Jørn så blevet 19 år. Han bor stadig hos plejefamilien, hvor han indtil nu har haft det godt. Men det er ved at være tiden, hvor Jørn vil flytte hjemmefra, og plejeforældrene Lilli og Uffe kæmper for, at Aarhus Kommune finder den rigtige institution til Jørn. De er ikke længere i stand til at håndtere Jørns svære handicap. Han er begyndt at stikke af hjemmefra, vil ikke tage sin medicin og er på vej ud i et hashmisbrug.

Psykologer og pædagoger, der kender Jørn, har i flere år påpeget over for Aarhus kommune, at det er yderst vigtigt, at der står et omfattende skærmet tilbud klar til Jørn, så snart han bliver 18 år. Men nu er Jørn 19 år, og kommunen har endnu ikke en institution klar til ham. Papirerne i Jørns sag fortæller, at hans svære handicap gør, at han ikke er i stand til at tage vare på sig selv. Alligevel bliver han i perioder overladt til sig selv.

I den nye dokumentar 'Mors lille dreng på egne ben' følger vi Lilli og Uffes kamp for at hjælpe Jørn. De kan ikke længere bestemme over ham, men gør, hvad de kan for at hjælpe ham ud af misbruget og det vilde liv inde i Aarhus. Vi er med, når Jørn flytter hjemmefra, og en institution overtager ansvaret for Jørn. TV 2 Dokumentar sætter fokus på, om Jørn nu har fået den hjælp, som et anbragt og handicappet barn som han skal have. 

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
André Babikian som Flemming Torp, Laura Drasbæk som Marianne Sommerdahl og Peter Mygind som Dan Sommerdahl.
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}