Er det sådan man bliver dansk?

Der er kommet næsten 50.000 flygtninge til Danmark i løbet af de seneste fem år. Mennesker, der har været til voldsom debat fra det øjeblik, de satte fødderne på dansk grund. Hvordan bliver de integreret? Og hvorfor kommer så få i arbejde? (Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2)

Der er kommet næsten 50.000 flygtninge til Danmark i løbet af de seneste fem år. Mennesker, der har været til voldsom debat fra det øjeblik, de satte fødderne på dansk grund. Hvordan bliver de integreret? Og hvorfor kommer så få i arbejde? (Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2)

TV 2 Dokumentar følger flygtninge i praktik - og der er meget stor forskel på, om de kommer i arbejde

Der er kommet næsten 50.000 flygtninge til Danmark i løbet af de seneste fem år. Mennesker, der har været til voldsom debat fra det øjeblik, de satte fødderne på dansk grund. Men hvordan går det egentlig med integrationen? Og hvor mange kommer egentlig i arbejde?

I 2015 samlede regeringen erhvervslivet for at vende udviklingen. Virksomhederne skulle tage flygtningene i praktik for at få dem hurtigere i arbejde.

I dokumentaren 'Er det sådan man bliver dansk?' følger TV 2 tre praktikforløb for at se, hvordan flygtningenes første møde med det danske arbejdsmarked ser ud, når integration bliver til hverdag. Dokumentaren vises torsdag 27. april klokken 20.00.

Dokumentaren følger flygtningenes første møde med det danske arbejdsmarked ser ud, når integration bliver til hverdag. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

Kun få får fast arbejde
Vi følger Nada, Thanaa og Saleem i tre praktikforløb rundt om i landet for at se, hvordan kommunerne håndterer opgaven, om de følger reglerne, og hvordan de nye danskere har det med praktikken. Hvor mange gennemfører praktikken, og hvor mange får egentlig job bagefter?

800 flygtninge har været tilmeldt sprogpraktik i Dansk Supermarked, siden regeringen lavede aftalen med erhvervslivet i september 2015, men kun 32 har fået en ordinær fuldtidsansættelse. Flygtningene ved godt, at der er dårlige odds, når det handler om at få et fast lønnet arbejde i Dansk Supermarked, og derfor giver det ikke mening for dem at være i praktik. De ønsker et fast arbejde.

Thanaa Baidon, der kom til Danmark fra Syrien for under et år siden, følger alle reglerne, lærer sproget og arbejder hårdt. Hun får heller ikke et arbejde og bliver mobbet af de andre praktikanter, fordi de mener, hun arbejder for hårdt - og fordi hendes mand lader hende arbejde. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

Meningsløshed og mobning
Ifølge jobkonsulenterne fra kommunen er det meget få af flygtningene, der kan se formålet med at være i praktik.

- På en god dag er det kun 20 procent, der forstår formålet med praktikken, siger jobkonsulent Anna Jacobsen.

Samtidig er vilkårene også svære for dem, der gør alt, hvad de bliver bedt om. Thanaa Baidon, der kom til Danmark fra Syrien for under et år siden, følger alle reglerne, lærer sproget og arbejder hårdt. Men hun får heller ikke et arbejde og bliver tilmed mobbet af de andre praktikanter, fordi de mener, hun arbejder for hårdt - og fordi hendes mand lader hende arbejde.

- De hvisker om mig. Jeg hørte, at de sagde, at min mand ikke elsker mig, når han sender mig i Bilka. Du skal ikke tro, at du får et arbejde. Det har de sagt rigtig mange gange, fortæller Thanaa Baidon.

Stil krav og beløn med et job
Andre steder i landet ser det dog helt anderledes ud. På et slagteri i Sønderjylland har fabriksdirektøren lovet flygtningene ordinært arbejde fra starten, hvis de er pligtopfyldende. Han mener, det er den eneste rigtige vej til integration. At stille krav til flygtningene og give dem konkret arbejde som belønning. Hvis man ikke gør det, forstår han godt, at flygtninge bliver umotiverede:

- Jeg kan tale ud fra mig selv og sige, at jeg ville opleve det som en form for underholdning, som jeg ville være totalt demotiveret overfor, siger Ole Carlsen, fabriksdirektør på Danish Crown i Blans.

Se traileren her:

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
André Babikian som Flemming Torp, Laura Drasbæk som Marianne Sommerdahl og Peter Mygind som Dan Sommerdahl.
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}