TV 2-dokumentaren ’Mon de kommer om natten?’ fortæller om konsekvenserne af en langvarig sagsbehandling.
’Mon de kommer om natten?’, som TV 2 sender onsdag 25. januar klokken 21.05, er historien om den kun 14-årige Rokhsar Sediqi, der sammen med sin familie har ventet på en afgørelse i deres asylsag i Danmark i snart seks år. De flygtede fra Afghanistan og kom til Danmark i maj 2011.
Rokhsar er en velintegreret og ressourcestærk pige, men den lange sagsbehandling har haft store omkostninger.
”De har ødelagt mig, men …”
For hvordan påvirker det børnene i asylsager, at deres familier skal vente i en årrække på at få deres skæbner afgjort? Hvad gør ventetiden ved dem?
- De har ødelagt mig, men de skal ikke få lov til at ødelægge andre.
Sådan siger den i dag 16-årige Rokhsar Sediqi om sin begrundelse for at lade et filmhold følge sig de seneste to år, hvor hun sammen med sin familie har ventet på at få afgjort deres asylsag i Danmark.
Sagen har været igennem flere forløb hos myndighederne med afslag på asyl som flygtninge og afslag på efterfølgende ansøgninger om opholdstilladelse.
Familien venter stadig på, om de får lov til at blive i Danmark, og det på trods af, at sidste melding fra myndighederne var i oktober 2015.
Se trailer herunder.
Bor i Give ved Vejle
Rokhsar bor sammen med sin mor, far og fem søskende i Give ved Vejle. Den lange ventetid har forvandlet den velintegrerede fodboldpige Rokhsar til en psykisk skrøbelig pige, der bliver indlagt på børnepsykiatrisk hospital med angstanfald, selvmordstanker, og som får en aflastningsfamilie, fordi hun har brug for et sted, hvor der er ro og fred.
Da Rokhsar er den, der taler bedst dansk i familien, har der hvilet et særligt stort pres på hendes skuldre i snart mange år. Hun er den eneste, der kan læse de breve, der konsekvent sendes på dansk til familien fra myndighederne.
Derfor har Rokhsar igennem de seneste snart seks år i stor stil været nødt til at påtage sig ansvaret for, at familien bliver rigtigt forstået i forhold til advokater, sagsbehandlere og udlændingemyndigheder. Et ansvar, som hun ved, kan have afgørende betydning for hele familiens fremtid.
Lille pige - stort pres
Internationale undersøgelser viser, at traumer forårsaget af at leve i uvished over flere år kan være dybt invaliderende og meget svære at helbrede. Emil Langballe, der er instruktør på dokumentaren, siger:
- Da jeg først mødte Rokhsar, blev det hurtigt klart for mig, at hun er en pige, der lever under et enormt pres. Et pres, der kommer af at vente og leve i limbo uden at have nogen indflydelse på sin egen skæbne. Samtidig lever hun et liv som en lille voksen.
’Mon de kommer om natten?’ er produceret af Made in Copenhagen med støtte fra Det Danske Filminstitut (DFI).