
TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, kalder det en trist dag for dansk presse, da Københavns Byret onsdag 3. marts pålagde TV 2-medarbejdere at vidne i den såkaldte lækagesag.
Nyhedschef Michael Dyrby, TV 2.
TV 2 har kæret onsda-gens kendelse fra Kø-benhavns Byret, der pålægger nyhedschef Michael Dyrby og korrespondent Rasmus Tantholdt at vidne i sagen om, hvem der lækkede oplysninger til TV 2 tilbage i april 2007 om udsendelse af Jægerkorpset til Irak.
Det bliver herefter landsretten, der får næste ord i denne sag.
Kildebeskyttelsen er et afgørende redskab i journalistikken, og derfor nægter Michael Dyrby fortsat at afsløre TV 2s kilde. Han kalder kendelsen overraskende.
- Jeg synes, det er en overraskelse og en sort dag for dansk presse. Det er en dom, der gør det meget svært at beskytte kilderne i Danmark. Det bliver svært for den frie og uafhængige presse at arbejde, når der forsøget draget tvivl om kildebeskyttelsen, siger Michael Dyrby til TV 2 NEWS.
- Dommeren skønnede, at sagen ikke har samfundsmæssig betydning, og at han derfor ikke kan give kildebeskyttelse. Det er jeg lodret uenig med ham i. Sagen har i høj grad samfundsmæssig betydning, siger Michael Dyrby.
DR fritaget for at udlevere lydfil
Dommeren skulle også tage stilling til, om DR skulle udlevere en omstridt lydfil, hvilket DR ikke skal. Og det var en beslutning, som TV 2s nyhedschef satte pris på.
- Dommeren var uenig med sig selv i den forstand, at han pålagde TV 2 at vidne, men fritog DR for at udlevere lydfilen. Jeg synes, det er godt, at DR ikke skal udlevere lydfilen, siger Michael Dyrby.
"Et løfte er et løfte"
Nyhedschefen siger, at sagen hos TV 2 er håndteret efter bogen, selv om nogle aviser har argumenteret for, at TV 2 skal blotlægge sin kilde/kilder til historien om jægersoldaternes udsendelse for dermed at lukke sagen.
"Men det kan TV 2 ikke. Det er kun kilden/kilderne, der kan afdække denne sag. TV 2 beskytter naturligvis sine kilder som alle andre medier i dette land. TV 2 beskytter sine kilder – ikke personer – af princip. Det er derfor i princippet ligegyldigt, hvem kilden er – om man kan lide personen, personens holdninger, udtalelser, politiske ståsted etc.", skriver Michael Dyrby i et debatindlæg til flere aviser og fortsætter:
"Vi beskytter kilden, hvis vi har lovet det. Så enkelt er det. Et løfte er et løfte. Det kan ikke trækkes tilbage, og begynder man at gradbøje det grundprincip, vil kildebeskyttelsen reelt holde op med at eksistere. TV 2 kan derfor ikke ”bare” afsløre sin kilde/kilder, fordi det vil gavne en bestemt sag, eller fordi vi har fortrudt. Vi bliver nødt til at holde det, vi har lovet. En kildebeskyttelse er altså uigenkaldelig, den kan ikke ændres, selv om der er gået nogle år. Kommende nyhedschefer kan heller ikke omgøre tidligere tilsagn om kildebeskyttelse."
"TV 2|NYHEDERNE kan naturligvis ikke deltage i den journalistiske jagt på kilden/kilderne, som flere medier ønsker, at vi skal. Vi ved jo, hvem det/de er, så det giver ingen mening at andre journalister på TV 2|NYHEDERNE, der ikke kender sammenhængen, skal researche for at finde den pågældende kilde/kilderne. Journalister på TV 2|NYHEDERNE har ikke frihed til at afsløre en kilde/kilder, vi har lovet at beskytte."
"Vores dækning af selve sagen har været selvfølgelig været forskellig for de forskellige platforme. TV 2|NYHEDERNE skal koncentrere sig om de udviklinger i sagen, der betyder noget. TV 2 NEWS og tv2.dk skal dække så meget som muligt og har rask væk citeret en lang række andre medier i sagen. Vi har valgt, at det er to redaktionschefer, der styrer dækningen, da nyhedschefen jo er stærkt involveret i sagen. Ligeledes har TV 2|NYHEDERNE bedt en politisk kommentator fra Ritzaus Bureau om at være vores analytiker, hvis sagen kræver det. Vi ønsker en uvildig politisk analyse, så seerne får en så objektiv vurdering som muligt."
"Og hvorfor alt dette principrytteri om kilder og beskyttelse? Fordi det skal være let at forstå, at journalister og mediechefer holder de løfter, de giver. Ellers kan de ikke afgive løfter i fremtiden, og så er vi færdige som journalister og troværdige medier", slutter Michael Dyrby sin kommentar i flere dagblade.