
Danskerne var klar til det nye tv-signal, men der var en del, som oplevede problemer med at få udstyret til at virke, viser ny Gallup-analyse.
Kun cirka 2.000 husstande havde ikke fået købt det nødvendige udstyr til at blive klar til at modtage det nye, digitale tv-signal, da det analoge tv-signal slukkede efter midnat den 31. oktober 2009. Eller sagt på en anden måde: 99,7 procent af de berørte husstande var klar til at modtage det nye, digitale tv-signal.
Det viser den officielle måling, som Gallup gennem november 2009 har gennemført for Sekretariatet for Det Nye Tv-signal.
Borgeroplysningen har kun fået meget få henvendelser fra borgere, som fik ”sort skærm”, fordi de ikke havde gjort sig klar. Til gengæld var der mange, som ringede, fordi de havde problemer med at få deres udstyr til at virke.
- De henvendelser, vi har fået til borgeroplysningen og via vores hjemmeside, har næsten udelukkende drejet sig om problemer med de digitale modtagere og antenner. Problemerne har som regel været til at løse, men det har medført besvær for mange borgere, siger Henrik Vejlgaard, sekretariatschef for Sekretariatet for Det Nye Tv-signal, der har stået for den offentlige kampagne.
Undersøgelser havde tidligt vist, at der var en overrepræsentation af ældre, der modtager deres tv-signal via egen antenne.
- Når antallet af danskere, der var klar, er så højt, hænger det bl.a. sammen med den store indsats, som over 7.000 frivillige besøgsvenner i Dansk Røde Kors, Ældre Sagen, Ældremobiliseringen, ASF-Dansk Folkehjælp og Kirke & Medier ydede. Med vores materiale i hånden kunne de hjælpe mange ældre, siger Henrik Vejlgaard.
Heller ikke TV 2 modtog i november mange henvendelser fra seere, der var i tvivl om hvilket udstyr, de skulle anskaffe sig. Læs mere her om seerreaktionerne umiddelbart efter det analoge sluk.
Et billede af, hvordan menuen på et tv-apparat KAN se ud, når man skal vælge undertekster.
Flest henvendelser om program-tekstning
De henvendelser, som
TV 2 har fået flest af, handler om problemer med at hente tekster – tekstningen af udenlandske programmer eller ttv-tekstningen af danske programmer.
I disse tilfælde skal der ændres på indstillingerne på tv-apparatet eller på den digitale modtagerboks, eller man skal kontakte den distributør (antenneforening, kabel-tv-selskab o.l.), som leverer TV 2-signalet til husstanden.
På TV 2 er der i det digitale signal mulighed for at foretage fire forskellige valg:
Undertekster deaktiveret: Ingen undertekster
Undertekster dansk: Tekstning af udenlandsk tale
Undertekster dansk (for hørehæmmede): Tekstning af både dansk og udenlandsk tale
Undertekster dansk (TTX for hørehæmmede): Live-tekstning af f.eks. NYHEDERNE 19.00 på hverdage.
En række af de mest almindelige spørgsmål kan man indtaste i fritekst på DIGI-TV’s spørgsmål og svar:
https://www.digi-tv.dk/Indhold_og_tilbud/faq.asp.