Behandles pelsdyr ordentligt i Danmark?

TV 2 sender tirsdag ”Operation X: Pels på vrangen”, efter at foged-retten gav TV 2 medhold i, at programmet kan sendes på tv.

Morten Spiegelhauer er vært i "Operation X: Pels på vrangen". (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2)


Fogedretten i Odense besluttede søndag aften ikke at følge Dansk Pelsdyravlerforenings krav om fogedforbud mod programmet ”Operation X: Pels på vrangen”. Medholdet til TV 2 betyder, at programmet sendes som planlagt tirsdag 27. oktober klokken 20.

Fogedrettens afgørelse kom efter en weekend, hvor Dansk Pelsdyravlerfore-ning i store avisannoncer gik til angreb på TV 2. Årsagen til angrebene på TV 2 er, at ”Operation X” er kommet i besiddelse af videooptagelser, der viser stærkt kritisable forhold på en række danske minkfarme. Optagelser, som pelsdyravlerne i de seneste uger har gjort næsten alt for at forhindre skal komme til offentlighedens kendskab.

Redaktør: Udokumenterede påstande om TV 2
Ifølge TV 2s dokumentarredaktør, Lasse Bjerre, har pelsdyravlerne forsøgt at miskreditere TV 2s troværdighed ved rejse en række udokumenterede påstande, og TV 2 er ligeledes anklaget for at manipulere.

- På intet tidspunkt har pelsdyravlerne dog forholdt sig til sagens kerne: Hvorfor er det muligt at finde syge og døde dyr i burene på danske minkfarme? Hvorfor er burene ikke indrettet efter reglerne? Hvorfor er der ikke halm? Hvorfor …? I stedet har avlerne forsøgt at flytte fokus over på den journalistiske metode, der ligger til grund for ”Operation X”-programmet, skriver Lasse Bjerre i et debatindlæg, som mandag formiddag er sendt til en lang række aviser.

Grundig kildekritik af billedmateriale
Billedmaterialet i ”Operation X” er fremkommet ved, at unge mennesker fra en dyreværnsorganisation ved navn Anima er hoppet over hegnet på en række farme, har filmet nogle af dyrene og er hoppet ud igen. Uden at spørge om lov først.

- Disse optagelser er blevet præsenteret for ”Operation X”, som har underlagt materialet en grundig kildekritik, har efterprøvet det og forelagt det for de mennesker, som er direkte ansvarlige – sådan som de presseetiske regler foreskriver. Det hele er kørt efter bogen, skriver Lasse Bjerre og fortsætter:

- Materialet er også blevet forelagt en række anerkendte dyrlæger og eksperter, som har vurderet, at der er tale om brud på dyreværnsloven og bekendtgørelsen om beskyttelse af pelsdyr.

- De eneste, som ikke har villet se materialet, er Dansk Pelsdyravlerfore-ning. Foreningen kalder på forhånd TV 2s udlægning for totalt fordrejet og manipuleret og anfører, at billedet ville have været ganske anderledes, hvis man havde spurgt om lov til at komme på besøg først. Ja, højst sandsynligt. Ville man ikke rydde op, gøre rent og sætte friske blomster i vinduet, når man får anmeldte gæster?

Ulovligheder på 30 ud af 31 farme
Lasse Bjerre siger, at formålet med TV 2s program er at give et billede af, hvordan forholdene er på minkfarme til daglig.

- Vi påstår ikke, at alle dyr på alle farme er syge og lider. Men noget tyder på, at der er problemer, når der kan findes ulovligheder på 30 ud af 31 farme, som får uanmeldt besøg. Og noget tyder på, at myndighedernes kontrol af farmene ikke er effektiv nok. Sagen handler om dyrenes ve og vel. Behandles pelsdyr ordentligt i Danmark?, slutter dokumentarredaktøren sit debatindlæg.

 

Læs flere nyheder

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
André Babikian som Flemming Torp, Laura Drasbæk som Marianne Sommerdahl og Peter Mygind som Dan Sommerdahl.
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}