TEKSTER OG TEGN

 

Løbende udvidelse af tekstningen på TV 2
TV 2 har gennem de senere år løbende udvidet omfanget af tekstning og livetekstning, og på dette site kan du læse om TV 2s brug af talegenkendelsesteknologi, tekstning, tegnsprogstolkning mv.

På TV 2 PLAY er det desværre endnu ikke muligt selv at vælge undertekster til de danske programmer og serier på PLAY. Vi arbejder på sagen og vil annoncere, når funktionen er klar.

Livetekstning på TV 2s hovedkanal
Der er mange, der kan have glæde af tekstning og livetekstning. Det gælder naturligvis de cirka 800.000 hørehæmmede i Danmark - men også mange andre.

Er der er støj i lokalet, tales der utydeligt i et program, eller forstår du ikke dansk godt nok til at kunne følge med, så kan du have gavn af både ttv-tekster og livetekster.

Endelig kan det være, at du af andre grunde - f.eks. af hensyn til andre i stuen - ikke ønsker at have lyd på dit tv. Ovenover kan du se filmen om, hvordan vi livetekster på TV 2.

Hvad livetekstes?
Følgende programmer livetekstes på TV 2s hovedkanal:

  • Alle nyhedsudsendelser inklusive sportsnyheder og vejrudsigter døgnet, ugen og året rundt - bortset fra de natlige udsendelser kl. 04.00-05.55.
  • 'Go' morgen Danmark' på hverdage og i weekenden.
  • 'Go' aften Danmark'.
  • 'Knæk Cancer Live' og en række andre programmer, der sendes direkte.
  • 'Station 2 Efterlyst' livetekstes, når programmerne sendes direkte.
  • TV 2 livetekster også direkte transmissioner af f.eks. breaking news, valgprogrammer, politiske debatter og pressemøder, direkte kongelige begivenheder og store internationale begivenheder.

 

 

Forskellige typer af tekstning

  1. Tekstning af film og udenlandske programmer.
  2. Tekstning af udenlandske indslag i Nyhederne og sportsudsendelser.
  3. Tv-tekstning. Tekstning af danske færdigproducerede programmer. Tekstningen vælges via tekst-tv på side 399.
  4. Livetekstning (for f.eks. døve og hørehæmmede) er tekstning af direkte programmer. Også denne tekstning vælges via tekst-tv på side 399.

TV 2 redegør i de årlige public service-redegørelser for arbejdet med talegenkendelsesteknologi, tekstning, tegnsprogstolkning og eventuelt andre nye teknologier i forhold til kravene i TV 2s public service-tilladelse.

 

 

Markering af undertekster
Når der er mulighed for at hente undertekster til et dansksproget program, markeres det på skærmen og i programoversigter med [=] - en ny markering, der er indført af DR og TV 2.

Hvis du gerne vil have undertekster på tv-skærmen på de danske programmer, skal du holde øje med tegnet [=] fremover. Symbolet kan ses som et billede på to linjers tekstning på tv-skærmen.

 

 

Hvorfor mangler der tekster på TV 2?
Der er altid danske tekster på film, serier og på alle andre udenlandske programmer på TV 2, og denne tekstning fungerer fint sammen med tekstningen (herunder livetekstningen) af danske programmer via tekst-tv.

TV 2 sender ikke længere de såkaldte DVB-subtitles. Alle distributører modtager efter ønske udenlandske programmer med indbrændte undertekster.

Danske programmer sendes i videst muligt omfang med undertekster via tekst-tv side 399.

På TV 2 bliver Nyhederne 18.00 og Nyhederne 19.00 tegnsprogstolket på alle ugens dage.

Ordblind eller svagsynet?
Hvis du er ordblind eller svagsynet, er der flere måder, du kan få hjælp. Udlændinge kan også få gavn af disse muligheder.

Vidste du, at du kan få teksten læst op fra vores website via et lille værktøj, du kan downloade her?

Har du svært ved at læse tekst-tv på dit tv, kan du se tekst-tv på nettet her

Husk, at du også kan forstørre teksten på din pc.

På TV 2 bliver Nyhederne 18.00 og Nyhederne 19.00 tegnsprogstolket via Tegnsprogskanalen. Den findes på digitalt tv - både på antenne- og kabel-tv. Læs mere her eller følg Facebook-gruppen Tolkede nyheder på Tegnsprogskanalen.

 

 

Relevante links
Når der etableres ekstra tekstning af programmer, eller hvis der skulle være tekniske problemer med tekstningen, opdaterer TV 2 med nyheder og særlig brugerinformation på nedenstående Facebook-side (siden administreres ikke af TV 2):

-----------

Læs mere om, hvordan det foregår, når Døvefilm tegnsprogstolker nyhedsudsendelser fra TV 2 og DR.