- Vi skal tale mere om demens

TV 2 sætter igen i år – i uge 36 – fokus på demenssygdom, hvilket ifølge TV 2s kanalchef Lotte Lindegaard vil afspejle sig i flere nye dokumentarer og i magasinprogrammer. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

TV 2 sætter igen i år – i uge 36 – fokus på demenssygdom, hvilket ifølge TV 2s kanalchef Lotte Lindegaard vil afspejle sig i flere nye dokumentarer og i magasinprogrammer. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

22. august 2018;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

TV 2 har fokus på de emner og begivenheder, vi har til fælles, og demens er en sygdom, som direkte og indirekte berører et voksende antal danskere. I uge 36 sætter TV 2 under overskriften ’Husk Livet’ fokus på demens i dokumentarer og magasinprogrammer.

Når antallet af demenstilfælde vokser kraftigt i befolkningen som følge af stigende levealder, øges behovet samtidig for mere viden om og forståelse for demens, som er ved at blive en folkesygdom.

Det var baggrunden for, at TV 2 gennem en uge i 2017 – i et godt samarbejde med Alzheimerforeningen – satte fokus på demens i en række programmer.

- Selv om temaet kan være tungt, var modtagelsen af vores første demensuge overvældende og rørende, og det fortalte os, at vi havde ramt et emne, som mange af os deler og kender til – og som fortjener en gentagelse, siger TV 2s kanalchef, Lotte Lindegaard.

Derfor sætter TV 2 igen i år – i uge 36 – fokus på demenssygdom i flere nye dokumentarer og i magasinprogrammerne ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften Danmark’.

Se traileren, der lancerer TV 2s demensuge, herunder.

Demens stjæler vores minder
Demens stjæler langsomt og sikkert de minder, vi har brugt et helt liv på at samle, og sygdommen fjerner personer så langt fra hinanden, at vi til sidst ikke kan genkende vores elskede.

- Overskriften for ugen er ’Husk Livet’, og den er valgt med omhu, fordi vi også sætter fokus på andre og mere lyse sider end selve demenssygdommen. Vi vil også forsøge at behandle demens med det overskud og positive livssyn, som hundredtusindvis af danskere har oplevet Rita gøre i de to roste og kendte TV 2-dokumentarer om Rita og Aage, siger Lotte Lindegaard og fortsætter:

- Som en stor public service-kanal kan TV 2 samle mange danskere om væsentlige og nære emner. Vi kan samtidig facilitere samtaler om det, der er vigtigt for os, så vi kan blive bedre til at tale om og sætte ord på demens.

- Vi skal tale mere om demens, og vi skal forhindre, at demens bliver et emne, vi nødig vil tage op. Demens er desværre omgærdet af tabu og fejlopfattelser, og det gør sygdommen meget vanskelig at leve med – både for personer med demens og deres pårørende. Mennesker med demens og deres pårørende oplever ofte stor ensomhed og isolation, men sådan bør det ikke være, siger Lotte Lindegaard.

TV 2s demens-uge indledes søndag 2. september – søndag i uge 35 – med dramaet ’Jeg er stadig Alice’ med Julianne Moore i hovedrollen som den anerkendte professor Alice Howland, der lige er fyldt 50, da hun begynder at glemme ord og miste orienteringen. En hovedrollepræstation, som Julianne Moore efterfølgende blev belønnet med en Oscar for.

I næste uges nyhedsbrev fortæller vi om de nye, danske programmer, som TV 2 bringer i demens-ugen ’Husk Livet’.

------------

Fakta om demens

Demens er betegnelsen for en række symptomer på svækkelse af hjernens intellektuelle funktioner med svigtende hukommelse og koncentrationsevne, svækket orientering, sproglige forstyrrelser, ofte ledsaget af ændringer i personlighed og adfærd.Demens skyldes en sygdom i hjernen og kan forekomme hos voksne i alle aldre, men er hyppigst hos ældre.Der findes flere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens. Hos ældre patienter er den hyppigste sygdom Alzheimers sygdom.Kun cirka halvdelen af alle demenspatienter får stillet en egentlig diagnose.Cirka 87.000 har demens herhjemme, heraf er knap 3.000 under 65 år.Hver dag får 20-25 personer i Danmark stillet en demensdiagnose.Op i mod 500.000 danskere er berørt af demens – enten fordi de selv lider af demens eller er nære pårørende til én med demens.Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.Demens er en af de hastigst voksende folkesygdomme herhjemme. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at være op imod 135.000-150.000.Demens er en af de dyreste folkesygdomme. De totale omkostninger ved demenssygdom i Danmark overstiger 20 milliarder kroner om året.Demens er omgærdet af tabu og fejlopfattelser, hvilket gør det til en meget vanskelig sygdom at leve med – både for mennesker med demens og deres pårørende. Mennesker med demens og deres pårørende oplever ofte isolation og er ensomme–  også flere i forhold til andre diagnoser.Mennesker med demens er ofte mere plejekrævende end personer med andre diagnoser. Det vurderes, at pårørende til demenssyge bruger seks timer om dagen i snit til pleje og omsorg.----------

Kilder: Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen, Sundhedsstyrelsen, Folkebevægelsen mod ensomhed.

Billede {0} af {1}