- Vi skal ikke være hurtigst for enhver pris

Emnet for debatten på Kvægtorvet var 'Perspektiv på nyheder; hastighed og troværdighed i journalistik'. I panelet sad (fra venstre) TV 2-nyhedsdirektør Mikkel Hertz, TV 2 NEWS-chefredaktør Ulla Pors Nielsen og chefforsker i sociale medier ved DMJX, Jakob Linaa Jensen. (Fotos: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Emnet for debatten på Kvægtorvet var 'Perspektiv på nyheder; hastighed og troværdighed i journalistik'. I panelet sad (fra venstre) TV 2-nyhedsdirektør Mikkel Hertz, TV 2 NEWS-chefredaktør Ulla Pors Nielsen og chefforsker i sociale medier ved DMJX, Jakob Linaa Jensen. (Fotos: Ebbe Rosendahl / TV 2)

16. januar 2019;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

Er hastigheden i journalistik blevet et problem for nyhedsmediernes troværdighed? Kvægtorvet var tirsdag hjemsted for debat om væsentlige spørgsmål i dansk nyhedsjournalistik.

TV 2 NEWS’ premiere for godt 12 år siden medvirkede til hurtigere nyhedsdækning, og også webmedier og sociale medier har forstærket vores opfattelse af, at nyhedsjournalistikken er blevet stadigt hastigere. Men er nyhederne så blevet bedre? Og hvad gør hastigheden i journalistik ved nyhedsmediernes troværdighed?

Det var nogle af de store spørgsmål, som blev debatteret tirsdag 15. januar på Kvægtorvet ved en såkaldt samtalesalon, der var arrangeret af DMJX i anledning af uddannelsesinstitutionens nylige 75-års fødselsdag.

Forsker: Høj kvalitet på NEWS
Jakob Linaa Jensen, chefforsker i sociale medier ved DMJX, overraskede måske nogle af de knap 50 fremmødte tilhørere, da han vurderede nyhedsdækningen på TV 2 NEWS.

- NEWS er nok hurtig, men ikke overfladisk. NEWS går i dybden og er lykkedes med høj kvalitet, og man oplever for eksempel som forsker, at man får mere tid på NEWS end i traditionelle nyhedsudsendelser. For seerne er det mere værd, sagde Jakob Linaa Jensen.

TV 2 NEWS’ chefredaktør, Ulla Pors Nielsen, glædede sig over denne karakteristik, fordi NEWS netop har prioriteret at være mere end den gule breaking news-bjælke.

- Vi skal være lige så relevante i anden bølge, når breaking news ikke længere er på sit højeste. Så har vi fokus på substans, analyse og perspektiv, som kan give ekstra vitaminer til nyhedshistorien, sagde Ulla Pors Nielsen.

Debatmødet på Kvægtorvet var arrangeret af DMJX i anledning af uddannelsesinstitutionens nylige 75-års fødselsdag.

Chefredaktøren ser samtidig nogle tendenser til, at seere og brugere i højere grad søger til traditionelle nyhedskilder, når der eksempelvis sker store ulykker eller terror.

- Seerne har en rangorden – de vil have ”støjen” skrællet væk, og de ved, hvor de skal gå hen. Og som nyhedsmedier skal vi levere kvalitet og være den tillid værdig, som vi bliver vist, sagde Ulla Pors Nielsen.

- Vi skal bygge på sandhed og dokumentation
TV 2s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, bekræftede, at seere og brugere i tilfælde af breaking news strømmer ind på TV 2, TV 2 NEWS og tv2.dk, som det skete i forbindelse med togulykken på Storebælt 2. januar.

- Brugerne regner med, at vi er der først – og det et er vi ofte. Men vi skal og vil ikke være hurtigst for enhver pris. Vi skal bygge på sandhed og dokumentation, og hurtighed kommer ofte i anden række. Vi var ikke først med at fortælle, at der var dræbte ved togulykken, for vi vil ikke basere os på andres mediers anonyme kilder, sagde Mikkel Hertz og fortsatte:

- Vi prioriterer samtidig også andre typer journalistik end de hurtige nyhedsopdateringer. På dokumentarprogrammer, ’Operation X’, ’Station 2’ og i TV 2 Nyhedernes gravegruppe arbejdes der i måneder på historier – og nogle gange bliver de måske ikke til noget. Når vi præsenterer den gennemarbejdede journalistik, er seerne og brugerne der også – herunder de unge brugere, som skal være med til at sikre, at vi også kan lave den gode journalistik om ti år.

Chefforsker Jakob Linaa Jensen skældte ud på medier, der vælger at lave journalistiske artikler, som primært er baseret på opslag på sociale medier. "Det har vi stoppet", sagde NEWS-chef Ulla Pors Nielsen.

Pas på troværdigheden
Nogle af de stærke kritikpunkter fra nyhedsbrugere, som Jakob Linaa Jensen forsker i, handler om journalistik, der baserer sig på vrede opslag på sociale medier.

- Mediebrugerne opfatter det som latterligt og utroværdigt, og på medierne undergraver I jeres troværdighed ved den slags journalistik. Hvis der er journalister til stede i dag, så lov mig, at I ikke bruger ord som ’raser’, ’i chok’ og ’kontroversiel’ i 2019, sagde Jakob Linaa Jensen.

NEWS-chef Ulla Pors Nielsen sagde, at TV 2 er stoppet med at lave nyheder, som primært er baseret på reaktioner på sociale medier.

- Vi aner ikke, om disse reaktioner er rigtige – det kan være robotter, der ’raser’. Som medier bør vi se på, hvordan vi dækker sådanne net-historier, sagde Ulla Pors Nielsen.

Mere transparens i nyhedsformidlingen
I forbindelse med emnet troværdighed nævnte Mikkel Hertz den prisbelønnede og svindlende reporter Claas Relotius, som har ødelagt renomméet på det hæderkronede tyske nyhedsmagasin Der Spiegel – et renommé, som det kan tage adskillige år at genoprette:

- For et nyhedsmedie er det værste, der kan ske, hvis vores troværdighed undermineres eller forsvinder. Vi har klart mere fokus på vores troværdighed end for 12-15 år siden, og jeg bruger rigtigt mange timer på at spekulere på, hvordan vi kan hæve vores troværdighed og blive opfattet som dem, vi faktisk er: Hårdtarbejdende mennesker, der vil fortælle danskerne om væsentlige samfundsforhold uden ønske om hverken at luske eller putte med noget.

- Et af vores fremtidige tiltag handler om at være mere transparente og forklare, hvorfor vi bringer en særlig debat eller prioriterer en bestemt historie. Vi kan se, at det fungerer og modvirker shitstorme, når vi åbent og tydeligt forklarer, hvad vi gør, sagde Mikkel Hertz, der tilføjede, at danske medier også bør blive bedre til at rette fejl.

- Vi retter fejl, når vi opdager dem – men det er uundgåeligt, at der sker fejl ind imellem. På tv2.dk har vi gennem de seneste år reduceret antallet af daglige artikler betydeligt, fordi en del historier tidligere var for tynde og kulørte, og fordi der var for mange fejl i artiklerne. Nu har vi udviklet tv2.dk til et site, som matcher det, vi gerne vil være, sagde Mikkel Hertz.

Moderator for debatten på TV 2 i Odense var Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge (th.).

Et problem for uafhængigheden?
En tilhører i debatten spurgte, hvordan TV 2 NEWS kan hævde kvalitet og uafhængighed af økonomiske interesser, når nogle paneldeltagere samtidig får betaling for at medvirke i eksempelvis ’NEWS & Co.’

- Det er helt ukompliceret, at vi – og andre medier – betaler et honorar til personer, som sidder to timer i et panel, som ofte skal transportere sig gennem landet for at komme i studiet, og som skal forberede sig til ’NEWS & Co.’ Jeg ser ingen problemer for vores uafhængighed, sagde Ulla Pors Nielsen.

Nyhedsdirektør Mikkel Hertz tilføjede, at TV 2 naturligvis ikke betaler medvirkende i nyhedsindslag eller dokumentarprogrammer for deres deltagelse.

- I forbindelse med svindelsagen i Socialstyrelsen fik vi mulighed for et interview, men der blev stillet to betingelser: Vi måtte ikke redigere i interviewet, og vi skulle betale for interviewpersonernes medvirken. Vi sagde nej af begge grunde – en sådan aftale kunne vi aldrig drømme om at indgå, sagde Mikkel Hertz.

Billede {0} af {1}