Unge gør kommunalvalget til en fest

Fyns største vælgermødefest for unge kickstarter det bredeste mediesamarbejde i nyere tid, STEM'RNE. Det sker fredag 13. oktober i Odense – og kulminerer ved kommunalvalget 21. november.

Af: Nogle af de vilde unge bag STEM’RNE, som herunder har fået spalteplads i TV 2s nyhedsbrev

Vi unge bliver traditionelt skældt ud for at være selvoptagede, lidt klynkende, ude af sync med medierne og langt væk fra de kommunale stemmebokse. Men det gør STEM’RNE nu op med! 

Pop op-mediet STEM’RNE, der udgøres af unge journalister, fotografer og grafikere fra hele det fynske medielandskab, samler forhåbentlig over 1.000 unge til åbningsfesten i musik- og teaterhuset Odeon i Odense fredag 13. oktober. Og det bliver ikke på klassisk paneldebat-manér med pulte til hver spidskandidat.

De unge i dag forventer, at seriøst indhold leveres underholdende, så humor er redaktionens vigtigste nyhedskriterie, når vi laver journalistik til de unge. Derfor bliver vores store event jo også netop underholdende. 

Politisk festival
Vi laver en stor politisk festival – med band, DJ, besøg fra alle ungdomspartier på Fyn, gimmicks og quizzer – og så twister vi paneldebatten med hjælp fra ordstyrer og TV 2-vært Cecilie Beck, så vi får forskellige holdninger til politiske emner. Så selvom vi nu gør klar til kommunalvalget, diskuterer vi ikke her fra starten en lokal sag fra miljø- og teknikudvalget i en by.

Vi forsøger at ramme ind i den større diskussion om, hvorfor det er vigtigt at tage ansvar og at diskutere værdier og måder at være sammen på i vores samfund. Vi vil være en politisk festival for de unge og give plads til politisk diskussion i øjenhøjde.

37 unge gymnasier på Fyn er udvalgt til at være korrespondenter for STEM’RNE – og de første blev tirsdag på Kvægtorvet klædt på til opgaven som livereporter ved kickoff i Odeon i Odense fredag. Fra venstre ses Frederik Mayland, Midtfyns Gymnasium, Emil Therkelsen Midtfyns Gymnasium, Signe Kjær Lindboe, planlægningsredaktør på STEM'RNE, Clara Henriksen, Nyborg Gymnasium, Gustav Vind Rasmussen, Nyborg Gymnasium, Caroline Stenger Larsen, Vestfyns Gymnasium, Ronja Lausten Munk, Vestfyns Gymnasium, og Amela Bilajac, Middelfart Gymnasium & HF.

Mange unge synes, medierne normalt dækker politik helt indforstået og møgkedeligt – og ja, mange unge har helt opgivet at forstå, hvad en kommune står for, og hvad man egentlig kan være med til at bestemme. Så til vores debat har vi sammensat et lidt specielt panel bestående af:

Mai Mercado, børne- og socialminister (K)
Jasper Ritz, vært, tilrettelægger og idemand. Han er mest kendt fra tv-serien ’FunnyHaHa’
Sonja Marie Jensen, byrådsmedlem (S), Nyborg
Daniel Hoff, komiker og mest kendt som ’Jyden’
Alex Ahrendtsen, medlem af Folketinget (DF)
Rasmus Hørslev Sørensen, sanger i det fynske band Holmen Hustlers.

Sammen med dem diskuterer vi alle de store ting og bliver forhåbentlig både klogere på politik og har det sjovt imens.

STEM'RNE lancerede søndag 8. oktober nyhedshistorien om, at flere unge engagerer sig i de politiske ungdomsorganisationer. Læs mere på STEM'RNEs website eller på STEM'RNEs Facebook-site.

Politisk laboratorium
STEM’RNE har samarbejde med alle slags uddannelsesinstitutioner på Fyn, og hvert gymnasium har mindst en klasse, der deltager i projektet. De største medietalenter fra hvert gymnasium er ovenikøbet blevet udvalgt til at være ”korrespondenter” for STEM’RNE – og de skal være med til at dække Odeon-eventen med Facebook Live og Instagram-Stories. Det gør de på deres egne profiler, så de sender direkte til deres venner – og de bedste bliver delt på STEM’RNEs medieplatforme.

Undervejs vil korrespondenterne få feedback og blive vejledt af gæsteredaktør og nyhedsvært på TV 2, Karin Cruz Forsstrøm.

-------

Fakta
Åbnings-eventen for STEM'RNE foregår i Odeon i Odense fredag 13. oktober fra klokken 13.15.

STEM’RNE er et pop op-medie med 13 journalister, grafikere og fotografer fra seks fynske medier.

Redaktionens mål er at få 80 procent af de unge på Fyn til at stemme til kommunalvalget tirsdag 21. november 2017. Det sker med utraditionel journalistik på de sociale medier, i klasselokalerne, på caféer og i klubber – og i nattelivet. Redaktionens gennemsnitsalder er 26,6 år.

Projektet er et samarbejde mellem Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, TV 2/Fyn, DR Fyn, TV 2 Nyhederne, Danmarks Radio, Syddansk Universitet og de fynske gymnasier.

'STEM'RNE' - her 26-årige Sine Skott - kommunikerer især med de unge på sociale medier.