Undercover som illegal indvandrer

”Hassan fra Pakistan” går undercover som illegal indvandrer i Danmark. Det bliver en rejse ind i en hemmelig verden fyldt med løgn og sorte penge, hvor det er vigtigt at opholde sig uden for myndighedernes søgelys. (Foto: TV 2)

TV 2 afslører en hemmelig parallelverden i to nye dokumentarprogrammer – første gang torsdag 30. marts klokken 20.00.

De seneste år har udlændingedebatten kørt på højtryk i Danmark, og et flertal både i Folketinget og befolkningen ønsker at begrænse tilstrømningen af indvandrere og flygtninge.

Men helt uden for debatten findes en hemmelig parallelverden, hvor illegale indvandrere i tusindvis kommer til landet. Spørgsmålet er, hvordan kan så mange illegale mennesker overleve i et gennemkontrolleret land som Danmark?

John og Hassan går undercover
I to programmer følger vi de to mænd, John fra Nigeria og Hassan fra Pakistan (ikke deres rigtige navne, red.), som med skjult kamera går undercover som illegale indvandrere. Det bliver en rejse ind i en hemmelig verden fyldt med løgn og sorte penge, hvor det er vigtigt at undgå myndighedernes søgelys.

Første program 'Illegal i Danmark' vises torsdag 30. marts klokken 20.00, og andet program sendes en uge senere, torsdag 6. april.

Rockwoolfonden skønner, at der er omkring 18.000 illegale udlændinge i Danmark. Mange af dem har været her i årevis, og en del af dem er afviste asylansøgere. 

Hvordan skaffer de sig en indtægt, og hvordan får de tag over hovedet? Begår de kriminalitet, og er der nogen, der udnytter dem? Og hvordan undgår de myndighederne?

30 dage som illegal indvandrer
For at få svar på de mange spørgsmål er TV 2 gået undercover i skikkelse af John fra Nigeria og Hassan fra Pakistan. Ingen af dem har været i Danmark før, og uden papirer men med skjult kamera bliver de sat af på Københavns Hovedbanegård. I 30 dage skal de agere illegale indvandrere, og de skal selv sørge for at tjene penge og få tag over hovedet.

I løbet af de 30 dage oplever de blandt andet, at udlejere står i kø for at udleje værelse eller 'madrasser på gulvet', selvom udlejning til illegale er ulovligt. De bliver rådet til at søge asyl og fortælle løgnehistorier, og de får relativt nemt sort arbejde - uden at have nogle kontakter på forhånd.

Både John og Hassan er overrasket over, hvor nemt det er at undgå politi og myndigheder, og især John er overrasket over, hvor nemt det er at tjene penge. Hvis han bare kan tjene 100 kroner hver dag og sende de 50 hjem, vil hans familie i Nigeria gå fra fattigdom til middelklasse.

Håber på en debat om de illegale
- I Danmark findes en befolkningsgruppe, vi som samfund har besluttet ikke må være her, men som er her alligevel. I dokumentarerne kommer vi helt tæt på denne skjulte gruppe af mennesker, og vi finder ud af, hvordan det er muligt at leve her. Vi finder også ud af, hvad det betyder, at de ingen rettigheder har her i landet. Vi håber, at optagelserne vil åbne en debat om de illegale og deres forhold, siger TV 2 Dokumentars redaktionschef, Troels Jørgensen.

Ud over de to dokumentarer sætter TV 2 NYHEDERNE og NEWS fokus på problematikken omkring illegale indvandrere.