TV 2 skal ikke vidne i lækagesag

23. april 2010;
Af: TV 2 Kommunikation

Kendelse fra Østre Landsret giver TV 2 og DR medhold i den såkaldte lækagesag.

Nyhedschef Michael Dyrby. (Foto: Isak Hoffmeyer / TV 2)

TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, og journalist Rasmus Tantholt skal ikke vidne i den såkaldte lækagesag, og DR skal ikke udlevere en lydfil, der angiveligt indeholder svar på, hvem der stod bag lækket til TV 2.

Det har Østre Landsret fastslået i en kendelse, der dermed - for TV 2s vedkommende - er faldet helt anderledes ud end den foregående og meget omdiskuterede kendelse fra Københavns Byret. TV 2 havde netop kæret kendelsen fra byretten til landsretten for at opnå vidnefritagelse i sagen om journalisters ret til at beskytte kilder i væsentlige sager.

Retssagen handlede om, hvorvidt TV 2 skulle pålægges at vidne om, hvem der lækkede til TV 2 i 2007, at de danske jægersoldater skulle sættes ind i Irak. Et læk, der ifølge forsvaret bragte danske soldaters liv i fare.

Vidnepligt kræver "tungtvejende grunde"
Østre Landsret begrunder sin afgørelse med, at der skal særdeles tungtvejende grunde til, at medier skal afsløre deres kilder og henviser til artikel 10 i den europæiske menneskerettighedskonvention og til en lignende sag fra Storbritannien.

Desuden vurderede Østre Landsret, at eftersom sagen først er kommet op nu, har sagen ikke har stor betydning.

Efter flere år uden debat blev sagen først aktuel i 2010, da journalisten Christoffer Guldbrandsen i filmmagasinet Ekko skrev, at Søren Gades daværende pressechef, Jacob Winther, var manden bag lækket.

En vigtig dom for dansk presse
TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, kalder dommen vigtig for dansk presse.

- Det er stadfæstet, at når en historie har offentlighedens interesse, må medierne beskytte deres kilder. Dommen siger, at det er redaktører, der skal vurdere, om en sag har offentlighedens interesse, og hvornår de har tænkt sig at publicere, siger Michael Dyrby og fortsætter:

- Det er stærkt og godt at få stadfæstet, at TV 2 udkom med en væsentlig historie i 2007, der har offentlighedens interesse, og at vi derfor skal beskytte vores kilder. Nyheden var væsentlig og rigtig i 2007, og den er væsentlig og rigtig i 2010.

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, bakker op om TV 2 og DR:

- Det er helt afgørende for den journalistiske kildebeskyttelse, at landsretten har truffet denne her afgørelse. Journalister skal kunne beskytte de­res kilder og ikke gøre politiets job. Derfor er dommen en sejr for et af jo­urnalisters vigtigste redskaber, sig­er han.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}