TV 2 sætter fokus på demens i uge 10

Demens er desværre et voksende samfundsproblem og en sygdom, vi har brug for at lære mere om, siger TV 2s kanalchef, Lotte Lindegaard.

Demens er desværre et voksende samfundsproblem og en sygdom, vi har brug for at lære mere om, siger TV 2s kanalchef, Lotte Lindegaard.

22. februar 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Demens er en af de hyppigste dødsårsager herhjemme. TV 2 vil give større viden og forståelse – og vil sætte fokus på, hvordan vi håndterer sygdommen i en uge, som har fået overskriften 'Husk Livet'.

Demens er en sygdom, som allerede i dag berører masser af danskere. 85.000 har sygdommen, og mange flere er derfor pårørende til demensramte. Antallet af demenstilfælde ser ud til at vokse kraftigt i de kommende år, fordi levealderen vokser, og fordi risikoen for demens stiger med alderen. Samtidig er der behov for mere viden og forståelse for demens, som er ved at blive en folkesygdom.

Det er baggrunden for, at TV 2 i uge 10 – startende allerede søndag 5. marts (søndag i uge 9) – sætter fokus på sygdommen.

- Demens stjæler langsomt og sikkert alle de minder, vi har brugt et helt liv på at samle, og sygdommen fjerner personer så langt fra hinanden, at vi til sidst ikke kan genkende vores elskede. Demens er desværre et voksende samfundsproblem og en sygdom, vi deler og har brug for at lære mere om, siger TV 2s kanalchef, Lotte Lindegaard, om baggrunden for TV 2s fokus på demens, der har fået overskriften ’Husk Livet’

At lære at sætte mere pris på tilværelsen
Kanalchefen understreger, at TV 2s programmer og indslag også vil sætte fokus på andre og mere lyse sider af demens end selve den frygtelige sygdom.

- I foråret 2015 sendte vi dokumentaren ’Da Aage forsvandt’, der fulgte ægteparret Rita og Aage, hvis liv blev helt forandret i takt med, at demensen gjorde Aage mere og mere syg. Modtagelsen af dokumentaren – og af Ritas og Aages mod og overskud til at dele deres liv i en sårbar periode – var enormt positiv, og vi fornemmede klart, at der er brug for mere viden om demens. Det gav ideen til ’Husk Livet’-ugen på TV 2, siger Lotte Lindegaard og fortsætter:

- Vi kommer til at fortælle om en hård sygdom, men vi vil også fokusere på, hvordan man kan lære at håndtere og tale om demens. Sygdommen kan måske lære os at sætte lidt mere pris på livet – selv i de situationer, hvor livet synes allermest sort. Vi vil behandle demens med det overskud og positive livssyn, som Rita kunne i dokumentaren.

Fra den gribende dokumentar 'Da Aage forsvandt' fra 2015, som TV 2 genudsender onsdag 8. marts. Dagen efter, torsdag 9. marts, sender TV 2 en opfølgende dokumentar om Rita og Aage. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

Dokumentarer, ’Go’ morgen Danmark’, ’Go’ aften Danmark’ og en spillefilm
Fra søndag i uge 9 og i uge 10 sender TV 2 en spillefilm om demens samt flere dokumentarer. Herudover vil ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften Danmark’ bringe daglige indslag om demens og om at leve med sygdommen.

Blandt ugens programmer er en ny dokumentar, der følger op på ’Da Aage forsvandt’. TV 2s søndagsfilm 5. marts er ’Jeg er stadig Alice’ med Julianne Moore i rollen som en kvinde med Alzheimers sygdom.

Læs mere om ugens demensprogrammer her.

 

Fakta om demens

Demens er betegnelsen for en række symptomer på svækkelse af hjernens intellektuelle funktioner med svigtende hukommelse og koncentrationsevne, svækket orientering, sproglige forstyrrelser, ofte ledsaget af ændringer i personlighed og adfærd.Demens skyldes en sygdom i hjernen og kan forekomme hos voksne i alle aldre, men er hyppigst hos ældre.Der findes flere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens. Hos ældre patienter er den hyppigste sygdom Alzheimers sygdom.Kun cirka halvdelen af alle demenspatienter får stillet en egentlig diagnose.Cirka 85.000 har demens herhjemme, heraf er knap 3.000 under 65 år.40-45 personer – knap to i timen – rammes hver dag af demens i Danmark.500.000 danskere er berørt af demens – enten fordi de lider af demens eller er pårørende til én med demens.Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.Demens er en af de hastigst voksende folkesygdomme herhjemme. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at være mellem 120.000 og 146.000.Demens er en af de dyreste folkesygdomme. De totale omkostninger ved demenssygdom i Danmark overstiger 20 milliarder kroner om året.Demens er omgærdet af tabu og fejlopfattelser, hvilket gør det til en meget vanskelig sygdom at leve med – både for mennesker med demens og deres pårørende. Mennesker med demens og deres pårørende oplever ligeledes stor ensomhed og isolation – også i forhold til andre diagnoser.Mennesker med demens er ofte mere plejekrævende end personer med andre diagnoser. Det vurderes, at pårørende til demenssyge  bruger seks timer om dagen i snit til pleje og omsorg.

----------

Kilder: Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen, Sundhedsstyrelsen, Folkebevægelsen mod ensomhed.

Billede {0} af {1}