TV 2 og TV 2-Regionerne bag ny, personlig kandidattest til kommunalvalget

En del danskere overvejer i disse dage, hvem de skal stemme på ved kommunal- og regionsrådsvalget tirsdag 21. november, mens andre måske er i tvivl om, præcis hvem der stiller op i deres kommune. Derfor er TV 2 og TV 2-Regionerne gået sammen om at bygge en ny kandidattest til kommunalvalget, som man kender det fra folketingsvalg.

Ved at svare på en række spørgsmål, som er sendt ud til de mere end 7.000 kandidater, kan vælgerne selv udforske, hvem de er mest enige eller uenige med. Testen giver også mulighed for at dykke dybere ned i kandidaternes holdninger til en lang række emner og politiske spørgsmål - også helt lokalt.

Gør valget overskueligt
- Kommunalvalget er danskernes mulighed for at påvirke rammerne for deres eget lokalsamfund og nærmiljø; de kandidater, der bliver valgt ind, vil få vidtgående indflydelse på borgernes hverdag. Derfor er det at præsentere kandidaterne og deres politiske dagsordener - og engagere folk i valget i det hele taget - en absolut kerneopgave for TV 2 og for TV 2-Regionerne. Det gør vi dels med vores journalistik regionalt og på landsplan, men også med digitale tilbud som f.eks. kandidattesten, siger TV 2s valgansvarlige, event- og udviklingschef Ulla Pors Nielsen. 

- Kandidattesten er et godt supplement til vores nyhedsdækning, fordi den dels er en ny måde at møde kandidaterne på, og dels kan gøre det nemmere at udforske deres standpunkter og pejle sig ind på, hvem man kunne overveje at stemme på - ellers hvis politiske standpunkter, man gerne vil vide mere om. Jeg har selv taget testen og tjekket, hvor enig jeg var med kandidaterne i Frederiksberg Kommune, hvor jeg bor, og fik i samme omgang ganske meget ny information, siger Ulla Pors Nielsen.

Læs også: Kandidattest er taget 500.000 gange på bare en uge

TV 2s valgansvarlige, event- og udviklingschef Ulla Pors Nielsen.

Nær og personlig
En række af spørgsmålene er helt lokale og afhænger af brugerens eget nærområde. Testen tager desuden højde for, hvilke temaer der betyder mest for én selv som vælger: Når testen startes, bliver man bedt om at vælge hvilke to ud af i alt 12 overordnede emner, der især er vigtige for én. Ud fra brugerens valg af vigtigste emner får vedkommende undervejs i testen et ekstra spørgsmål i hver kategori - så det, man især lægger vægt på, kommer til at fylde mere i testen.

- Vi har lagt skulderen i for at give kandidattesten en høj grad af personalisering og lokal tilpasning, fordi det simpelthen er med til at øge relevansen og brugsværdien for danskerne og løfte formidlingen af og interessen for valget. Brugeroplevelsen er helt naturligt bedre, når testen tager højde for, hvad man er særligt optaget af - og for lokale emner, hvilket selvfølgelig er nok så vigtigt, når det drejer sig om et kommunalvalg, siger Ulla Pors Nielsen.

De temaer, danskerne finder vigtige
Spørgsmålene i kandidattesten er i udvalgt af TV 2s politiske redaktører i samarbejde med Megafon på baggrund af, hvad der ifølge meningsmålinger og undersøgelser er de vigtigste temaer for danskerne, når de skal sætte deres kryds ved kommunal- og regionsrådsvalget. TV 2-Regionernes lokale redaktører har desuden hjulpet med at tilpasse de lokale spørgsmål, så de er mest muligt relevante for hvert område.

Analysevirksomheden Paqle har håndteret indsamlingen af de store mængder data, der indgår i testen, og har på vegne af TV 2 kontaktet kandidaterne frem mod valget og indhentet deres holdninger til brug for testen. Datasættet, der er indsamlet til kandidattesten, indgår desuden som en del af det generelle grundlag for TV 2 og TV 2-Regionernes dækning af valget.

Er du kandidat til kommunal- eller regionsrådsvalget, men endnu ikke har hørt fra TV 2, kan du tilmelde dig kandidatdatabasen her