TV 2 NEWS har sat ny standard for nyhedsproduktion – også internationalt

TV 2 NEWS flyttede 31. januar i år i nyt HD-studie i København, hvor seks NEWS-værter her er fotograferet. Fra venstre ses Allan Silberbrandt, Lasse Sjørslev, Janni Pedersen, Jesper Zølck Felbo, Charlotte Beder og Jens Gaardbo. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Udenlandske og danske selskaber roser TV 2 NEWS for kanalens betydning for store fremskridt inden for udviklingen af nyhedsproduktion.

Selv om TV 2 NEWS er en mindre kanal i et lille europæisk land, er TV 2s danske nyhedskanal kendt vidt og bredt i udlandet. Det skyldes, at TV 2 NEWS fra allerførste dag har været helt i front, når det handler om at udvikle nyhedsproduktionen, så man får mest muligt kvalitets-nyheds-tv for pengene. Og det er der lagt mærke til internationalt.

- TV 2 NEWS har fornyet tv-branchen. TV 2 har altid været blandt de førende i verden inden for ENG- og SNG-produktion, fordi man har taget ny teknologi i brug til skabelse af innovative produkter. Som resultat af denne fremsynethed har TV 2 NEWS været førende i verden, og andre store selskaber har skævet til dem for at se, hvad de gjorde – for så at gøre det samme, siger Richard Rees, CEO for selskabet Quicklink, der er leverandør af teknologi til udsendelse af live-tv.

Den danske afdeling af Ericsson har været nær samarbejdspartner for TV 2 NEWS, og sammen har parterne bl.a. vundet en international innovationspris.

- I forhold til sin størrelse har TV 2 NEWS fået ekstremt meget opmærksomhed fra udlandet om, hvordan kanalen bruger ny teknologi. Jeg har deltaget i flere internationale seminarer, hvor der tydeligvis bliver lyttet til, hvad TV 2 NEWS laver. Mit indtryk er, at TV 2 NEWS trods et begrænset budget har været en katalysator for innovation, hvor drivkraften har været bedre workflow, større mobilitet og brugen af standardudstyr, siger Lars Nielsen, Head of Technology i Customer Unit Industry & Society hos Ericsson.

Da TV 2 NEWS gik i luften i 2006, var kanalen den eneste i Nordeuropa med et fast helikopterteam tilknyttet. (Arkivfoto: TV 2)

Innovativ fra starten – og i nært samarbejde med TV 2 Norge
TV 2 NEWS’ innovative kurs blev indledt allerede inden premieren i 2006, hvor TV 2 NEWS skulle i luften på kun et halvt år – med lejet udstyr og på en midlertidig adresse i København. Når NEWS blev en stor succes, der også blev lagt mærke til internationalt, skyldes det bl.a. den automatiserede afvikling, hvor Mosart-software er en central komponent.

Skaberen af Mosart, Mads Grønbæk, siger, at det i 2006 var revolutionerende at producere nyheder med et automations-system, og det krævede et helt nyt workflow i produktionen.

- I de første år kom besøgende fra hele Europa til TV 2 NEWS for at se, hvordan man producerede nyheder i København. Da BBC skulle flytte sin produktion til centrum af London, var TV 2 NEWS det store forbillede. Tyske N24, ARD, SKY, svenske TV4 og SVT og mange andre kom for at se og høre om TV 2 NEWS’ 24-timers-nyhedsproduktion, siger Mads Grønbæk.

Et af TV 2s innovative projekter, som har vakt opmærksomhed i udlandet, var live-tv-produktion fra en el-bil. Her er el-bilen oven i købet fotograferet fra TV 2 NEWS-helikopteren. (Foto: Anders Elgaard / TV 2)

Live-sendinger via 4G-netværk
Også på en lang række andre områder har TV 2 NEWS været i front. Det var ikke set før TV 2 NEWS, at et nyhedsstudie udelukkende indeholdt fjernbetjente kameraer – herunder lofthængte kameraer.

NEWS løste udfordringer med indkommende lys fra vinduer på en nyskabende måde, som siden er udviklet til et produkt, der i dag markedsføres og sælges på tv-messer. Da TV 2 NEWS fik et helikopterteam som en fast del af tv-nyhedsredaktionen, var det ligeledes første gang i Nordeuropa, det blev set.

Senere var TV 2 NEWS allerførst i verden med at sende live-tv på det – på daværende tidspunkt – helt nye 4G-netværk i samarbejde med forskellige teleselskaber og operatører. Og netop 4G-live-teknikken har TV 2 NEWS siden udviklet kraftigt – bl.a. i forbindelse med direkte tv-produktioner i NEWS’ el-bil, som der også er blevet holdt øje med internationalt:

- TV 2 NEWS har markeret sig positivt på innovation inden for nyhedsproduktion. Eksemplet med ’Udenfor Borgen’ og el-bilen er meget signifikant for os, fordi dette projekt på dramatisk vis revolutionerede både de tekniske aspekter og det redaktionelle indhold i nyhedsproduktionen. At være en del af dette eventyr har hjulpet os til at udtænke nye, innovative, tekniske koncepter baseret på vores teknologi, som skal integreres i vores kommende produkter, siger Erwan GASC, som er CEO for AVIWEST – et selskab, der udvikler live-sendeudstyr.

Der bliver lagt mærke til TV 2s rejsefotografer
En anden samarbejdspartner er det danskfunderede og internationalt arbejdende selskab Cobham SATCOM, som udvikler og producerer satellitudstyr, der benyttes af broadcastere overalt i verden.

- Vi har haft stor gavn af at have TV 2 NEWS i vores baghave. TV 2s hold af rejsefotografer har været fantastisk dygtige til at integrere vores satellitteknologi i TV 2s løsninger og sende live fra selv de mærkeligste steder. Jeg husker et eksempel, hvor TV 2-fotograf Thøger Andersen 10 minutter efter landing i Ukraine fik sat en live op til TV 2 Nyhederne via en af vores terminaler. Alle andre løsninger ville have taget meget længere tid at sætte op, siger Morten Rishøj, Director of Product Management - Land Mobile BU hos Cobham SATCOM, og fortsætter:

- TV 2 NEWS har netop gjort sig bemærket ved at kunne transmittere live lige dér, hvor tingene sker – og ikke skulle stå bag rækken af tv-selskabernes SNG-vogne på afstand af, hvor begivenhederne foregår. Og så har TV 2 NEWS været helt fremme i skoene i udviklingen mod en mere IP-baseret tv-produktion.

------------