TV 2-dokumentar ryster seere og politikere

28. november 2012;
Af: TV 2 Kommunikation

”Adoptionens pris” har sat fokus på det danske adoptionssystem - socialministeren indkalder Folketingets partier til krisemøde.

Fra "Adoptionens pris": Det afrikanske ægtepar Sinkenesh og Husen (billedet) bortadopterer to af deres børn til et dansk ægtepar. (Videoprints: Fridthjof Film / TV 2)

Sjældent har en dokumentar skabt så meget debat blandt seere og politikere, som det har været tilfældet, sefter at TV 2 mandag sendte dokumentarfilmen ”Adoptionens pris”.

Programmet følger en adoption af et søskendepar fra Etiopien, som ender ulykkeligt for storesøsteren Masho, der er fire år ved adoptionen, og som nu er anbragt på et bosted i Danmark.

Dokumentaren har efterfølgende sat fokus på, at adoptivbørn oftere end andre børn ender med at blive anbragt uden for hjemmet, på den manglende støtte fra offentlige myndigheder til adoptivforældre, der har brug for hjælp til at håndtere deres børn, og på, om informationen til biologiske forældre i f.eks. Afrika er sober og retvisende.

Større risiko for anbringelse - og for psykiske lidelser
En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Københavns Universitet (KU) viser, at adopterede børn fra udlandet har fire gange så stor risiko for at blive anbragt end sammenlignelige danske børn. De har også større risiko for psykiske lidelser.

- Det ser ud til, at den måde, vi håndterer adoptionerne på, giver problemer, siger Merete Laubjerg fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på KU. Hun anbefaler, at de udenlandske adoptioner sættes på pause i en periode, ”til vi har fundet ud af, hvordan de skal gennemføres”.

Fra "Adoptionens pris": Masho ankommer til sit nye land - Danmark.

Krisemøde med Folketingets partier
”Adoptionens pris” har fået social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) til at indkalde Folketingets partier til et krisemøde, der skal skabe klarhed om, hvorvidt den danske adoptionsproces kan optimeres. Mødet holdes på fredag 30. november.

- Vi bliver nødt til at have en snak med hinanden om, hvordan det her adoptionsområde fungerer, og hvad vi skal have sat i gang af undersøgelser. Jeg kigger også på, hvad jeg som minister kan gøre for, at det her ikke sker igen, og hvad kan jeg gøre i den konkrete sag, siger Karen Hækkerup til Ritzau.

Ministeren understreger, at hun allerede har sat penge af til uddannelse af adoptionsforældre, og at hun er åben over for yderligere tiltag.

- Jeg vil rigtig gerne diskutere med Folketinget og de folk, der har forstand på adoption, hvad vi kan gøre for at blive endnu bedre. Adoptionsområdet har forandret sig. Der kommer flere og flere børn med særlige behov til Danmark. Vi får også flere, der er lidt ældre. Der er en udvikling, og her skal vi vurdere om de tilbud, vi har til forældre og kommuner, skal forandre sig, siger Karen Hækkerup.

Fra "Adoptionens pris": Masho får besked om, at hun fremover skal bo et andet sted end hos adoptivforældrene Henriette (th.) og Gert.

Opråb fra Adoption & Samfund
Også politikere fra andre partier, bl.a. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre, har været aktive i debatten om adoption, ligesom foreningen Adoption & Samfund endnu en gang har appelleret til Socialministeriet om at oprette et videns- og formidlingscenter for adoption.

Foreningen er også ”bestyrtet over, at der konkret tales usandt til de biologiske forældre, og at de stilles ting i udsigt, som ikke efterleves”.

- For os er det afgørende, at vi kan stole på, at de børn, der kommer til Danmark til adoption, er frigivet til adoption på det højest muligt etiske grundlag og i henhold til gældende internationale konventioner samt reglerne i afgiverlandet og i Danmark, siger formanden for Adoption & Samfund, Jens Damkjær, i en pressemeddelelse.

Også på de sociale medier har debatten været enorm efter visningen af ”Adoptionens pris”. Nogle kommentarer har været så voldsomme, at adoptivparret Henriette og Gert Vedsegaard har følt sig truet og har bedt politiet om beskyttelse.

Adoptivfaderen Gert og den biologiske far Husen i Etiopien.

Adoptivparret bad allerede efter tre uger i Danmark med Masho om hjælp og kontaktede statsforvaltningen, en psykolog og DanAdopt, der havde forestået adoptionen.

- Vi fortæller, at Masho ikke kan være inde i sin egen krop. Alle siger, at de godt kan høre, at det lyder voldsomt på trods af, det er en sent adopteret pige. Men det var som om, der ikke var en procedure eller forslag til, hvad vi skulle gøre. De lyttede, men der var ikke mere i det. Vi kontakter så Holbæk Kommune, og de ved heller ikke, hvad de skal stille op, de foreslår en aflastningsfamilie og senere en institutionsplads. Men i tilbageblik ville jeg ønske, at støtten var foregået i vores hjem. At vi havde insisteret på det i stedet for, at det foregik uden for vores hjem, og hun blev anbragt. Det ville jeg rigtig gerne kunne spole tilbage og gøre om, siger adoptivfaderen Gert Vedsegaard til BT.

Højt seertal og flot vurdering
På tv-skærmen samlede dokumentaren ”Adoptionens pris” et meget højt seertal mandag aften. Det gennemsnitlige seertal var 777.000, og det peakede med over en million seere i slutningen af programmet. Vurderingen var høj – 4,2 på en skala fra 1 til 5.

På opfordring genudsendte TV 2 programmet allerede tirsdag 28. november klokken 22.30-23.30, hvor 351.000 så med – et meget højt seertal på dette tidspunkt af aftenen.

TV 2 har programsat endnu en genudsendelse af ”Adoptionens pris”, nemlig søndag 2. december klokken 12.05. Her sender TV 2 biografudgaven "Mercy mercy - Adoptionens pris" på 90 minutter.

"Adoptionens pris" er instrueret af Katrine W. Kjær og produceret af Fridthjof Film. Filmen er produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut.

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}