Tour de France - lyden af sommer

Tre danske ryttere skal køre Tour de France i år: Jakob Fuglsang (på billedet), Lars Bak og Michael Valgren. Blandt dem er det især Jakob Fuglsang, der er store forventninger til. (Foto: Scanpix / TV 2)

TV 2 sender i år flere timer end nogensinde før fra Tour de France, hvor Jakob Fuglsang vil køre med om en topplacering. TV 2 lover tæt dækning både på tv og digitalt.

Verdens bedste cykelryttere i vilde strabadser i de franske bjerge, farlige massespurter, dramatik om den gule trøje og kindkys på sejrsskamlen - det hele kommenteret af Jørgen Leth, Rolf Sørensen og Dennis Ritter. For mange danskere er Tour de France blevet en fast og uundværlig bestanddel af sommeren. Og nu er det den tid igen. Heldigvis!

I år er det den 104. udgave af Tour de France, og løbet bliver kørt i dagene 1.-23. juli. Denne gang er der virkelig noget at se frem til for alle, der elsker at følge det store cykelløb på de franske landeveje. I år er transmissionerne nemlig udvidet, så alle Tour-etaper bliver dækket fra start til slut på TV 2 kun afbrudt af enkelte nyhedsudsendelser. Hvis man vil se løbet helt uden afbrydelser, kan man følge det på TV 2 PLAY. 

Den lange sendetid i år betyder, at der er to kommentatorhold på arbejde. På den første del af etaperne et nyt hold bestående af TV 2 SPORTs Rasmus Staghøj, cykelrytter Chris Anker Sørensen og Brian Nygaard, der gennem mange år har været en del af ledelsen på flere professionelle cykelhold.

På den anden del af etaperne tager de garvede folk Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Jørgen Leth over ved mikrofonerne. Thomas Kristensen er vært i et helt nyt Tour de France-studie, og som eksperter og gæster har han skarpe folk, der ved alt om Tour de France - Henrik Jul Hansen som sin faste makker og Bjarne Riis som en af årets Tour-gæster. 

Slut på Chris Froomes regime?
Tour de France 2017 starter i Tyskland med en enkeltstart i Düsseldorf. Derefter går de næste dages etaper fra Tyskland gennem Belgien og Luxembourg, inden feltet får fransk asfalt under dækkene. Der er 21 etaper i år, og rytterne skal i alt køre 3.540 hårde kilometer. I år er der, som noget nyt, indlagt flere ekstremt stejle stigninger på ruten, og de kan får stor betydning for, hvem der ender på sejrsskamlen.

- Vi skal have kæmpestore forventninger til årets Tour de France. Jeg tror, det bliver et meget tæt Tour de France, hvor Chris Froomes regime kan blive brudt. Jeg har ham stadig som favorit, men Richie Porte er lige så stor favorit, siger TV 2s Tour de France-kommentator Dennis Ritter. Han fortsætter:

- I år er der nogle mere stejle stigninger med i Touren, end vi nogensinde før har set. Med de stigninger kommer Touren til at ligne Giro d'Italia og La Vuelta a España, hvor de ikke er bange for at have stigninger på 20 procent. Sådan noget er der også i Touren i år. Ud over at det bliver meget spektakulært at se på, kan det også få en betydning for, hvordan løbet udvikler sig, og f.eks. gøre det svært for Team Sky at styre det hele. Med de her stejlere stigninger kan holdene ikke være til lige så meget gavn, og så bliver det mere mand mod mand. De store profiler direkte mod hinanden i bjergene, siger Dennis Ritter.

Dansker med killer instinct
Tre danske ryttere skal køre Tour de France i år: Jakob Fuglsang, Lars Bak og Michael Valgren. Blandt dem er det især Jakob Fuglsang, der er store forventninger til.   

- Efter det, Jakob Fuglsang lavede i Critérium du Dauphiné, ser jeg i særlig grad frem til at følge ham. Nu har vi omsider igen en dansker, der kan køre med om de helt sjove placeringer. For os danskere gør det Tour de France til noget helt specielt at sidde og se til sommer, siger Dennis Ritter og fortsætter: 

- Men jeg ser ikke Fuglsang som potentiel vinder af Tour de France i år. Han er i det lag, der kan slås om placeringerne fra tre til otte. Jeg ser Chris Froome og Richie Porte som dem, der skal kæmpe om sejren, og så er der et felt af folk, som skal slås om tredjepladsen. Her er Fuglsang med, men der er også stærke ryttere som Fabio Aru, Nairu Quintana, Esteban Chaves og Daniel Martin. Når det er sagt, tror jeg godt, at Jakob Fuglsang kunne tage en etapesejr eller to. Det er, som om han har lagt noget til, har fået det dér killer instinct, som vi alle sammen har syntes, at han har manglet. Hans niveau har vi aldrig været i tvivl om, men han har savnet evnen til at gøre det færdigt. Det er pludselig kommet til ham, måske efter hans OL-sølv sidste år?, siger Dennis Ritter.

Her ses TV 2s nyskabende Tour de France-studie på Kvægtorvet, hvor de sidste remedier gøres klar og teknikken testes inden studiets premiere lørdag 1. juli. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Som noget nyt - to kommentatorhold
I år viser TV 2 etaperne fra start til slut kun afbrudt af enkelte nyhedsudsendelser. Det betyder, at TV 2 i år - som noget nyt - har to kommentatorhold koblet på Tour de France. Rasmus Staghøj, Brian Nygaard og Chris Anker Sørensen på den første del af etaperne og de garvede folk Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Jørgen Leth på den anden del.  

- Jeg ved ikke, hvordan det kommer til at blive - det er noget, vi alle sammen er meget spændte på. Vi kommer til at sidde sammen om morgenen og forberede os og snakke om tingene, og så tror jeg, der bliver en lille overlevering i en pause under etaperne, hvor vi lige koordinerer. Hvad har temaerne været i dag? Og hvad har vi sagt om det, siger Dennis Ritter. Han fortsætter: 

- Under Tour de France kommer vi alle seks til at se så meget til hinanden som muligt. Det er første gang, vi gør det på den her måde, og vi skal snakke tingene igennem og hjælpe hinanden undervejs for at give seerne den bedst mulige oplevelse. Så meget samarbejde som muligt, kun begrænset af praktik og logistik, siger Dennis Ritter. 

Den inspirerede dialog
Dennis Ritter skal også i år kommentere sammen med Jørgen Leth og Rolf Sørensen. De tre er efterhånden blevet lydtapetet for mange danskere i juli, og han glæder sig til det.

- Vi ser hvert år frem til at få gang i de her inspirerende og livlige samtaler, som, vi synes, det er, når det er allerbedst. Den inspirerede dialog. Vi ser Jørgen så sjældent, så vi glæder os rigtigt meget til at få den hér trio i gang igen. Jeg synes, at jeg kunne konstatere under Paris-Roubaix, at jo ældre Jørgen bliver, jo større er hans glæde ved det. Hans gnist brænder stadig, og han har den hér præcision i sproget. Det motiverer og inspirer os andre rigtigt meget, siger Dennis Ritter.

TV 2 går all in
Tour de France er verdens største cykelbegivenhed, og TV 2 går all in på den store begivenhed i de mere end tre uger, løbet varer. Udover at seerne kan følge etaperne på TV 2 og TV 2 PLAY og få nyheder og analyser af begivenhederne i studieprogrammerne, er der også mulighed for at få meget mere Tour de France på TV 2s andre platforme.

tour.tv2.dk kan man få nyt fra Touren, se detaljerede etapebeskrivelser og sendeplaner. På TV 2 SPORT app kan man bl.a. få gratis Tour-radio med lydsiden fra etaperne, detaljerede etapebeskrivelser og få besked, når feltet rammer de store stigninger. Man kan også følge Tour de France på TV 2 SPORTS sociale medier, blandt andet Facebook.

-------------

Læs også: