Talentudvikling med ambitioner og resultater

Kasper Gross, Jonas Mogensen, Bodil Jørgensen i den satiriske serie om samkørsel, 'Er vi der ikke snart?'. (Foto: Falster Inc. / TV 2)

Kasper Gross, Jonas Mogensen, Bodil Jørgensen i den satiriske serie om samkørsel, 'Er vi der ikke snart?'. (Foto: Falster Inc. / TV 2)

20. september 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Tv-talenter står i spidsen for det nye ZULU-program ’Er vi der ikke snart?’ ”Det er en del af TV 2 ZULUs dna, at vi tør tage chancer med folk, der tænker anderledes og gør tingene på en anden måde”, siger kanalens chef.

Når TV 2 ZULU søndag 24. september har premiere på det nye satireprogram ’Er vi der ikke snart?’, står to stærke talenter i front - Kasper Gross, Jonas Mogensen - som ZULU har været med til sikre deres eget program.

Jonas Mogensen vandt i 2015 Talentprisen og 100.000 kroner ved ’ZULU Comedy Galla’, og Kasper Gross var nomineret til prisen, da prisen forleden blev uddelt i 2017-udgaven. Nu får de deres egen platform hos ZULU – og det er ikke en tilfældighed.

- Vi håber, at Jonas og Kasper er de næste talenter, der vokser sig store på TV 2 ZULU og måske senere på andre kanaler. ZULU må meget gerne være det sted, danske talenter starter karrieren, for det er en del af ZULUs dna, at vi tør tage chancer med folk, der tænker anderledes og gør tingene på en anden måde, siger kanalchef Sune Roland, TV 2 ZULU.

’Er vi der ikke snart?’ er en satirisk serie om samkørsel, som Jonas Mogensen og Kasper Gross har arbejdet på gennem flere år. I satireserien møder vi nogle af disse samkørere - blandt andre de to bankmænd Henning og Michael, der ikke har meget at snakke om, selv om de har en del til fælles.

Vi møder også den unge ingeniørstuderende Rasmus, der – til sin store fortrydelse, viser det sig – får et GoMore-lift til grænsebutikkerne med de nordjyske minkavlere Allan og Martin, mens en anden samkører, ostevenderen Ruth, fortæller to universitetsstuderende, hvordan verden hænger sammen. Foruden Kasper Gross og Jonas Mogensen medvirker bl.a. Martin Høgsted, Zaki Nobel Mehabil, Bodil Jørgensen og Charter Mccloskey i serien.

ZULU Social - en ny rugekasse for ZULU
Gennem årene er der mange eksempler på, at TV 2 ZULU har taget hånd om talenter og sikret dem en ny platform – som typisk har været tv. I de senere år er også ZULUs digitale og sociale medier blevet en platform, som nye talenter kan udvikle sig på.

For nylig offentliggjorde TV 2, at man har etableret enheden ZULU Social for at styrke arbejdet med at udvikle ZULU fra en tv-kanal til et indholdsbrand på tværs af platforme. Læs mere her.

- ZULU Social er også tænkt som en rugekasse for kreative ideer, der kan bruges på lineært tv eller sociale medier. Her vil der blive leget med både nye formater og fortælleformer, siger Sune Roland.

Sune Roland er kanalchef for TV 2-nichekanalerne ZULU, CHARLIE og FRI. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Fra talent til etablerede profiler
Blandt de aktuelle profiler på TV 2 ZULU er komikeren Tobias Dybvad, som netop har igangsat ottende sæson af ZULU-succesen ’Dybvaaaaad!’. Hans karriere på ZULU tog fart, efter at han i 2011 vandt Talentprisen ved ’ZULU Comedy Galla’, for allerede i 2012 var der premiere på første sæson af hans eget program.

TV 2 ZULU- og TV 2 PLAY-karakteren Ditzel er hentet ud af YouTube-fænomemet og -talentet ’TurboModul’, som ZULU bragte ind på tv og senere skar til med hovedkarakteren Ditzel i front. Han vender også tilbage TV 2s platforme.

Senere på efteråret har TV 2 ZULU premiere på kanalens nye fiktionsserie ’Perfekte steder’, der udelukkende består af et ungt og talentfuldt cast. Serien er resultatet af en god idé fra komikeren Mikael Wulff, der havde et stærkt ønske om – og viste evner for – at skabe en anderledes tv-serie, som ZULU bar videre. 

- Når vi fra tv-selskaberne taler med produktionsselskaberne, er der en tendens til at spørge ind til, hvad bagmændene og -kvinderne i produktionen tidligere har lavet. I ZULUs dialog med produktionsselskaberne øver vi os i at sikre, at der hyppigt kommer nye talenter – og dermed også en ny tilgang og tankegang – på nogle af de centrale poster, siger Sune Roland og fortsætter:

- Bagsiden ved at anvende uprøvede talenter er, at risikoen for fejl øges, men den kalkulation er vi gået ind i med åbne øjne. Vi har meget store ambitioner, og vi er nødt til at få de nye talenter i gang.

Se traileren her:

Billede {0} af {1}