Sverige står foran et dramatisk og uforudsigeligt valg

Statsminister Stefan Löfven (S) er under hårdt pres med udsigt til det svageste valgresultat for det svenske socialdemokrati i mere end 100 år. Emnet behandles både i TV 2 NEWS' valgmagasin torsdag aften og i den samlede valgdækning på TV 2, TV 2 NEWS og tv2.dk i de kommende dage. (Fotos: Ritzau Scanpix / TV 2)

TV 2, TV 2 NEWS og tv2.dk garanterer tæt dækning af søndagens valg i Sverige, hvor vores broderfolk kan være på vej til en parlamentarisk situation, vi kender fra mange andre lande: Fremgang til fløjene og tilbagegang til de ”gamle” og velkendte partier.

Gennem de seneste uger har især TV 2 NEWS og tv2.dk dækket den svenske valgkamp, og frem mod søndagens valg til Rigsdagen bliver der skruet op for dækningen. Den kulminerer med bl.a. svensk valgaften på TV 2 NEWS søndag aften og med fremskudte TV 2-værter i Stockholm i 19 Nyhederne og 22 Nyhederne.

Sverige er vores nærmeste nabo mod øst og en af Danmarks allervigtigste handelspartnere, og der bliver ofte lavet sammenligninger mellem vores lande. Politisk har Sverige – med få undtagelser – haft socialdemokratiske regeringer i generationer, men denne gang er der opbrud, og valget kan blive historisk for vores nordiske naboland.

Socialdemokraterne risikerer det dårligste valg i mere end 100 år, og det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne står i flere målinger til omkring 20 procent af stemmerne.

- Sverige er, hvis meningsmålingerne holder stik, på vej til at ligne mange andre lande, hvor fløjene går voldsomt frem, og de ”gamle” og velkendte partier går markant tilbage. Derfor tegner det til et dramatisk og uforudsigeligt valg, siger politisk udviklingschef Ulla Østergaard, TV 2.

Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, ser ud til at få et godt valg, men de øvrige partier vil ikke danne regering sammen med det indvandrerkritiske parti.

Værter og reportere i Sverige
Med udsigten til et dramatisk valg har TV 2 og TV 2 NEWS prioriteret betydelige ressourcer til den svenske valgdækning. NEWS har allerede sendt sit første svenske valgmagasin, og det næste kommer torsdag 6. september klokken 19.23. Gertrud Højlund er i Stockholm vært for et magasin med særligt fokus på situationen for det svenske socialdemokratiske parti.

I weekenden og mandag er nyhedsvært Cecilie Beck fremskudt vært i Stockholm, hvor hun bl.a. rapporterer til 19 Nyhederne, og dagen efter valget sender Poul Erik Skammelsen og 22 Nyhederne fra Stockholm. TV 2-reporterne Ole Vestergaard og Hans Redder rapporterer ligeledes fra Sverige.

Hele weekenden følger TV 2 NEWS slutspurten i den svenske valgkamp og forsøger at finde svar på, hvor svenskerne er på vej hen.

”Proppen er røget af flasken”
TV 2 NEWS indleder sin svenske valgaften søndag klokken 19.23 – umiddelbart efter 19 Nyhederne – og her er Gertrud Højlund og Troels Mylenberg valgværter. Med i studiet er politisk kommentator Hans Engell og Morten Rud Pedersen, der er mangeårig iagttager af svensk politik.

Den svenske valgkamp har omhandlet klassiske emner som velfærd, sundhed, sygehuse, ulighed og udkantsproblemer, men denne gang har også klima og miljø – aktualiseret af den ekstreme sommer og de mange skovbrande – været genstand for stor debat. Og så er indvandring og integration kommet på alles læber.

- I Danmark har vi diskuteret udlændingepolitik i mere end to årtier, og denne debat er nu for alvor kommet til Sverige. Og selv om diskussionerne om udlændinge stadig er forsigtige i Sverige, er det nyt, at emnet ligger højt på politikernes dagsorden. Proppen er røget af flasken, siger Ulla Østergaard.