Smid tøjet - med 'Go' morgen Danmark'

I dagene 16.-21. april følger især 'Go' morgen Danmark' - og i mindre grad også 'Go' aften Danmark' - Røde Kors-kampagnen 'Smid Tøjet Danmark'. (Videoprint: Nordisk Film / TV 2)

Brugt tøj til Røde Kors kan gøre en forskel. ’Go’ morgen Danmark’ fortæller både om danskernes engagement i indsamlingen af tøj og om de mennesker og projekter, som har fået penge fra salg af genbrugstøj.

Af Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

I de seneste tre år har TV 2 og Røde Kors med den landsdækkende kampagne ’Smid Tøjet Danmark’ sat fokus på værdien af brugt tøj, der gives til genbrug. Den indsats fortsætter i dagene 16.-21. april i især ’Go’ morgen Danmark’s regi og i samarbejde med Røde Kors.

’Go’ morgen Danmark’s Mikkel Kryger bliver vært på ’Smid Tøjet Danmark’-indslag fra fire byer i landet. Her kommer han til at involvere sig i bl.a. bagning af brød og kager, balletdans samt pyntning af Gåsetårnet i Vordingborg med brugt tøj i lange baner.

- På ’Go’ morgen Danmark’ er vi vilde med at komme rundt i landet og fortælle om de mange personer og virksomheder, som har engageret sig i tøjindsamling i den gode sags tjeneste. Vi benytter samtidig lejligheden til at møde nogle af dem, der har gavn af de penge, som Røde Kors tjener og kan give videre, når det brugte tøj sælges i genbrugsbutikkerne, siger redaktionschef Peter Toldberg, ’Go’ morgen Danmark’.

Blandt de Røde Kors-projekter, som har fået støtte, er Vågetjenesten, hvor frivillige sidder hos døende medborgere, som dermed undgår at være alene i perioder. ’Go’ morgen Danmark’ taler med unge i Odense, som har fået støtte til at komme på feriekoloni, og programmet besøger Værket i Vordingborg, hvor voksne kan få hjælp mod ensomhed.

- I Hinnerup ved Aarhus møder vi desuden to kvinder, som i sin tid fik tilbudt lektiehjælp, som var mulig på grund af støtte fra Røde Kors. De to kvinder læser nu begge til socialrådgiver. De vil gerne ”betale tilbage” og yder nu selv lektiehjælp til børn og unge, som har brug for det, siger Peter Toldberg.

I en 'Go' morgen Danmark'-film for 'Smid Tøjet Danmark' besøger tv-vært Mikkel Kryger (i midten) Keld og Hilda Heick for at få doneret brugt tøj til kampagnen. Keld Heick finder et udvalg af Hildas tøj, som ægtefællen efterfølgende skal acceptere at videregive. Og det meste går igennem, for - som Hilda Heick bl.a. siger - har hun forgæves "gemt tøj i nogle år i håb om, at det ville blive større i skabet". (Videoprint: Nordisk Film / TV 2)


Brugt tøj i bytte for bagerbrød, en klipning eller en bankoplade
Undervejs i ’Smid Tøjet’-indslagene får seerne indtryk af, hvordan det brugte tøj kan hjælpe andre, og der kommer klare opfordringer til at aflevere det tøj i klædeskabet, som alligevel bare hænger ubrugt år efter år.

- Mange personer og virksomheder har været kreative og fantasifulde. I Frederiksværk afleverer en lokal bager en pose bagerbrød i bytte for en pose tøj, og en frisør i byen giver en klipning for tøjet. I Vordingborg giver Banko-Carl en spilleplade  – og dermed gevinstmulighed – for det brugte tøj, fortæller Peter Toldberg.

En lang række andre indslag er på vej til ’Go’ morgen Danmark’ i næste uge, ligesom programmet gennem et stykke tid har opfordret sine gæster til at medbringe og donere et stykke brugt tøj, når de alligevel kommer til studiet i Tivoli.

Dette tøj fra kendte danskere – samt tidligere studieværttøj fra ’Go’ morgen Danmark’-værterne og mange andre gode stykker beklædning – kan man være heldig at købe på to pop up-markeder, som holdes i weekenden 21.-22. april på Kochsgade 31 i Odense og på Amagerbrogade 139 på Amager.

-------------