Rejseholdet - jagten på en morder

Rejseholdets Jens Damborg (th.) mødes med den ene af de to dømte drabsmænd i Tolne-sagen Tommy Pedersen (tv.), der nu er på fri fod. (Videoprints: TV 2)

Rejseholdets Jens Damborg (th.) mødes med den ene af de to dømte drabsmænd i Tolne-sagen Tommy Pedersen (tv.), der nu er på fri fod. (Videoprints: TV 2)

02. januar 2018;
Af: TV 2 Kommunikation

Ny krimidokumentarserie på TV 2 giver et unikt indblik i arbejdet i en af de mest populære enheder i politiet.

Af Lone Leth-Larsen, TV 2 Kommunikation

Når et menneske bliver slået ihjel, begynder jagten på en morder. Hvem er gerningsmanden? Hvorfor blev drabet begået? 

I en helt ny krimidokumentarserie i fire afsnit med premiere på TV 2 torsdag 11. januar klokken 20.00 får seerne et unikt indblik i arbejdet i en af de mest populære enheder i politiet, nemlig Rigspolitiets Rejseafdeling - kendt som Rejseholdet. 

Både visuelt og fortællemæssigt lægger serien sig mere op ad dansk drama end traditionel dokumentar. 

- Vi har forsøgt at skabe en ny hybrid mellem journalistik og drama, hvor vi tager de stærkeste elementer fra hver genre og mikser dem i en ny fortælling, fortæller serien idémand og redaktør, Nils Bomann.  

Fire tidligere efterforskere er seriens hovedpersoner

Fire tidligere efterforskere fra Rejseholdet, Bent Isager-Nielsen, Kurt Kragh, Jens Damborg og Tom Christensen, er hovedpersoner i serien og fortæller i hver deres afsnit om, hvordan de opklarede nogle af Danmarks mest spektakulære drabssager. 

- Vi får efterforskernes personlige fortælling om opklaringen af nogle meget opsigtsvækkende drabssager - også i sager, hvor Rejseholdet begik fejl, som betød, at gerningsmanden gik fri og begik nye forbrydelser, inden han endelig blev anholdt, fortæller seriens idémand og redaktør, Nils Bomann. 

I programmerne tager efterforskerne tilbage til nogle af sagernes hovedpersoner - afgørende vidner, pårørende til dræbte, de lokale betjente og politiets specialister. I nogle af sagerne møder efterforskerne endda gerningsmanden selv. 

- Jeg har aldrig tidligere set optagelser, hvor en gerningsmand, der har afsonet sin straf, mødes med den politimand, der fik ham dømt. Det er helt specielt at høre de to tale om tiden dengang og nu. I nogle af sagerne er det 27 år siden, drabet blev begået, og det giver et særligt indblik i, hvordan en drabsmand lærer at leve med det, han gjort, siger Nils Bomann. 

Hvordan opklarer man et drab, når man ikke har noget lig? Det spørgsmål måtte Rejseholdets Jens Damborg stille sig selv, da han i 1986 var med til at efterforske et af de mest opsigtsvækkende drab i Danmark.

Unik adgang til efterforsknings-materialet

Seerne kommer helt tæt på efterforskningen af fire drabssager, og fordi TV 2 har fået unik adgang til efterforskningsmaterialet, kan vi vise helt nye sider af efterforskningen. Bl.a. ser man i serien for første gang Rejseholdets egne optagelser af en rekonstruktion, hvor gerningsmanden fortæller, hvad der skete, før han begik drabet på den bare 6-årige Joachim. 

- Vi har fået adgang til materialet gennem aktindsigter og kan dermed vise, hvordan politiet tog fejl, og hvorfor de lod gerningsmanden gå. Hvordan Rejseholdet lærte af fejlene og sørgede for at bringe mere viden om fx gerningsmandsprofiler ind i dansk politi, siger Nils Bomann og tilføjer: 

- Rejseholdets drabsefterforskere var specialister, som stort set kun arbejdede med de drabssager, der var svære at opklare. Derfor blev de uhyre dygtige til netop den del, og nogle af de efterforskningsmetoder, de udviklede, danner grundlag for politiarbejdet også i dag. 

En drabssag uden lig

Det første program i serien handler om Tolne-sagen, som var en af de første danske drabssager, der blev opklaret til trods for, at der ikke var noget lig. Da drabet blev begået i 1986, var DNA-metoden heller ikke udviklet, så det krævede en helt særlig politiefterforskning, før gerningsmændene blev dømt. 

De øvrige tre programmer, der vises torsdag 18. januar, torsdag 25. januar og torsdag 1. februar, handler om opklaringen af ’Drabet på Joachim’ (1986), ’Kvinden, der forsvandt’ (2002), og ’Det tilfældige offer’ (1990). 

'Rejseholdet - jagten på en morder' er tilrettelagt af Kristian Frederiksen og Teddy Bruslund, klippet af David Rue og filmet af bl.a. Anders Agerbo med Jesper Mauritzen som visuel chef, mens Camilla Rytz har stået for research. Serien er produceret af TV 2 Event og Udvikling.

Se trailer for 'Rejseholdet - jagten på en morder' herunder.

Billede {0} af {1}