"TV 2 dok." sætter fokus på et overset problem

15. oktober 2008;
Af: TV 2 Kommunikation

35.000 danske soldater sendt på farlige missioner. Men hvad med børnene, spørger programmet "TV 2 dok.: Du må ikke dø, far"?

Louise på 10 år er bange for at miste sin far og frygter den dag, han igen skal i krig for Danmark.

Børn af danske soldater lever i konstant frygt for, at deres far skal dø, når han er udsendt i krig. Forsvaret sender tusindvis af soldater af sted, mens børnene efter-lades med store problemer og behov for hjælp. TV 2 sætter i programmet "TV 2 dok.: Du må ikke dø, far", der sendes 23. oktober, fokus på det oversete problem.

Louise fra Nykøbing Mors er 10 år og datter af en af Danmarks professionelle soldater. Tre gange har hendes far været udsendt for Danmark, og hun frygter den dag, han skal af sted igen.

- Jeg tænker meget på, hvor mange soldater, der dør. De kan køre over en mine, blive ramt af en bombe eller blive skudt. Jeg er bange for, at min far bliver skudt, fortæller Louise.

Siden midten af 1990’erne har Danmark sendt over 35.000 soldater af sted på internationale missioner. Indtil nu er 24 danske soldater blevet dræbt i Irak og Afghanistan. Nu kritiseres Forsvaret for
ikke at have hjulpet de danske soldaterbørn godt nok.

Farvel til far og storebror
Ingen ved, hvor mange børn i Danmark der har fædre eller mødre udsendt på missioner. Og ingen ved, hvor mange der har brug for hjælp. Men der er mange, vurderer eksperter.

- Myndighederne, der er involveret i det her, har sovet i timerne, mener børnepsykolog John Halse.

Selv om børnene lever i normale danske omgivelser, er deres liv fyldt med angst og usikkerhed:

- Jeg drømte en nat, at der stod tre mænd udenfor. De banker på vores dør og siger, min far er blevet skudt, og han er død, fortæller Emilie på 14 år.

Hun skal om kort tid sige farvel til både sin far og storebror, der begge skal udsendes til Afghanistan.

- Der sker så meget dernede, og når jeg sender to derned, så vil det da være mærkeligt, hvis ikke der sker noget med én af dem, fortæller hun.

Ingen hjælp
Louise og Emilie er ladt alene med frygten. Og som mange andre soldaterbørn har de ikke fået hjælp til at bearbejde deres angst for krigen.

- Her er en gruppe, som vi bestemt ikke har været opmærksomme på. Vi ved ikke tilstrækkeligt meget om dem, og det grumme er, at vi som konsekvens enten ikke gør noget eller gør det forkerte for de her børn, siger John Halse, der er en af landets mest anerkendte børnepsykologer.

Ud over en række foldere har Forsvaret ikke konkrete tilbud om hjælp specifikt til soldaternes børn, og nu erkendes det, at der ikke er tilstrækkelig fokus på børnene.

- Der er nogle ting her i Forsvaret, der vedrører de menneskelige faktorer, som halter bagefter, siger chefpsykolog Vibeke Schmidt, Institut for Militærpsykologi, i programmet.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}