"TV 2 dok." om Beder-sagen

TV 2 viser rystende dokumentar i to dele om pædofilsagen fra Beder. Se første del af "TV 2 dok.: Pædofil i børnehaven" torsdag 30. maj.

Michael og Anne Kroun Parkvil er et af to forældrepar, der nu står frem og forsøger at give et billede af, hvordan det er at leve med, at ens barn er blevet seksuelt udnyttet i den daginstitution, de troede, var det sikreste sted i verden.

I to år begik pædagogmed-hjælperen Martin grove seksu-elle overgreb imod mindst 13 børn i en ganske almindelig dansk børnehave. Børnenes forældre har spurgt sig selv, hvordan det var muligt for Mar-tin at holde forbrydelserne skjult i så lang tid for kollegerne?

Hidtil har personalet sagt, at de ikke havde haft mistanke til Martin. Nu kan "TV 2 dok." afsløre, at de udmærket kendte til hans grænseoverskridende adfærd, og at de selv havde observeret en række kritiske situationer. Men de dækkede over sig selv og fortalte ikke noget til forældrene om det.

Forældrepar sår frem
I programmet "TV 2 dok.: Pædofil i børnehaven" står to forældrepar frem og fortæller deres rystende historie, og "TV 2 dok." hjælper dem til at finde frem til, hvad de aldrig selv fik at vide af pædagogerne eller ledelsen i Grønnebakken i Beder eller af Århus kommune.

- Århus kommune har fra dag ét gjort alt for at forhindre, at vi fik at vide, hvad der var foregået, siger en af forældrene, Anne Kroun Parkvil.

Christian og Marie Roland Larsen er forældre til et af de krænkede børn fra institutionen i Beder ved Århus, hvor en mandlig pædagogmedhjælper begik grove seksuelle overgreb mod mindst 13 børn.

Forældrene har haft meget svært ved at komme videre i deres liv, fordi de har haft mis-tanke om, at de ikke har fået den fulde sandhed - hverken fra personalet i børnehaven eller fra Århus kommune. De har haft et stort behov for at finde ud af, hvad der i virkeligheden skete, for at kunne komme videre i deres liv.

Den nye pædagogmedhjælper
Historien begynder den 1. februar 2005, da Martin Svejgaard Johansen ankommer til børnehaven i Beder som ny pædagogmedhjælper. Forældrene synes, han er lidt besynderlig. Han kan ikke kigge dem i øjnene og er ikke i stand til at snakke med dem. Men børnene elsker ham. Han giver dem al opmærksomhed og laver alle de sjove ting med dem. Og langsomt lokker han dem med ind i sin hemmelige verden. Det er noget for noget. Børnene får privilegier, hvis de går med til Martins sexlege. Børnene bliver truet til ikke at sige noget.

- Han havde sagt til vores søn, at han ville save os alle over med en motorsav, hvis han sagde noget, fortæller Anne Kroun Parkvil.

Igennem to år misbruger Martin mindst 13 børn. Og børnene kan give så troværdige vidneudsagn til politiet, at Martin i december 2007 bliver idømt tre års fængsel. Han er dømt for oralsex og onani - for at true børnene og for at fotografere overgrebene. Han havde over 20.000 børnefotografiske billeder på sin computer, da han blev afsløret.

Nyt og rystende billede af historien
Selvom forældrene har presset Århus kommune til at gennemføre hele tre undersøgelser, så er forældrene stadig ikke overbevist om, at sandheden er kommet frem. Derfor bad de "TV 2 dok." om at gå ind i sagen.

"TV 2 dok." har gennemgået tusindvis af sagsakter og har fundet frem til hidtil ukendte og indtil nu hemmeligholdte fakta, der tegner et helt nyt og rystende billede af historien.

Fire gange advarede forældrepar forgæves institutionen imod Martin, fordi deres børn havde fortalt, at han krænkede dem. Personalet havde faktisk observeret Martins grænseoverskridende omgang med børnene. De syntes, at Martin var alt for tæt på pigerne, der hang på ham. En ansat siger ligefrem til politiet, at det gik over hendes grænser, og at det var lidt klamt at se på. Hun siger også, at det snakkede de alle sammen om - men at de ikke gjorde noget ved det. Personalet var nærmest ikke i kontakt med ham.

Forbrydelserne fortsatte
I de hemmeligholdte dokumenter afsløres det, at Martin igen og igen blev irettesat af leder og souschef. Han fik at vide, at han var alt for tæt på børnene, og at han skulle stoppe. Men Martin fortsatte og hans tætte fysiske kontakt blev opdaget igen og igen - uden at nogen for alvor greb ind - og forbrydelserne fortsatte.

Den 9. maj 2007 afslørede en pædagog Martins krænkelser imod en gruppe drenge i et legetårn. Alligevel fik forældrene ikke at vide, at deres børn sandsynligvis havde været udsat for et seksuelt overgreb.

Andet del af dokumentaren vises torsdag 7. maj kl. 20.00.