"Send dem hjem" – unikt eksperiment i fire afsnit på TV 2

13. februar 2013;
Af: TV 2 Kommunikation

Fem danskere rejser i flygtningenes fodspor fra Kabul til Danmark.

De fleste kender kun til flygtninge gennem nyhederne, men i et eksperiment sender TV 2 fem danskere på en rejse i flygtningenes fodspor fra Afghanistan til Danmark. Fra venstre er det Michael, David, Michelle, Lili og Lars. (Fotos: Henrik Bohn Ipsen / TV 2)

I et nyt og unikt eksperiment rejser fem almindelige danskere i flygtningenes fodspor fra Afghanistans hovedstad, Kabul, via Tyrkiet og Grækenland til Danmark. Undervejs på rejsen får deltagerne afprøvet deres holdninger.

Der er premiere på "Send dem hjem", som eksperimentet hedder, torsdag 21. februar kl. 20.00.

De fleste af os har en mening om flygtninge, og det har de fem danskere også. Deres markante meninger slår gnister mod hinanden, og rejsen er en udfordring både psykisk og fysisk.

I TV 2s nye og banebrydende dokumentar i fire afsnit kan seerne møde Michael, David, Michelle, Lili og Lars. Dokumentaren er baseret på det prisbelønnede australske tv-format "Go back to where you came from".

Se trailer for "Send dem hjem" her.

Michelle og Lili i Kabul.

Et af verdens farligste lande
Den 7.000 kilometer lange rejse begynder i et af verdens farligste lande, nemlig det krigshærgede Afghanistan. Her er de fem danskere beskyttet af bevæbnede vagter døgnet rundt, og de møder familier, der alle er ramt af krigen og terroren i landet.

I de vilde bjerge i Tyrkiet prøver danskerne på egen krop, hvor hårdt det er, når man skal tage flugten over landegrænser illegalt. De møder flygtninge, der har mistet familiemedlemmer i forsøget på at nå til Europa, og danskerne må selv give op, da de skal sejle i en lille båd fra Tyrkiet til Grækenland.

I Grækenland, der anslået har en million illegale indvandrere, bliver alle fem chokerede, da de oplever forholdene for flygtningene.

Lili møder flygtninge i Kabul, Afghanistan.

Første afsnit - torsdag 21. februar
I første afsnit lander deltagerne i et af verdens farligste lande: Afghanistan.

Her kommer de helt tæt på virkeligheden for mennesker, der er ramt af krigen og terrorbomberne i landet. Lili fra Søborg synes i starten ikke, at der er grund til at
flygte fra Afghanistan pga. sikkerhedsfaren.

Men efterhånden som hun kommer ind på livet af en familie, der lige har mistet
to små døtre i en selvmordsbombe, kan hun se, at frygten lurer overalt.

Lars fra Langeskov er en af de fem danskere, der rejser i flygtningenes fodspor fra Kabul.

Andet afsnit - torsdag 7. marts
Danskerne skal nu på egen krop mærke, hvor hårdt det er at krydse grænser som illegal flygtning. I det østlige Tyrkiet kommer Lars fra Langeskov virkelig på prøve, da han skal kæmpe sig gennem de vilde bjerge.

Han mener, at der kommer alt for mange bekvemmelighedsflygtninge til Danmark, men han må se i øjnene, at rejsen for flygtningene er alt andet end
bekvem.

David og Michael bliver øjenvidner til syriske flygtninge, der løber væk fra krigen i Syrien. Og danskerne bliver meget påvirkede, da de møder en flygtning, der er blevet såret af en bombe.

Michael og David rejser i flygtningenes fodspor.

Tredje afsnit - torsdag 14. marts
Danskerne føres af menneskesmuglere til et hemmeligt gemmested i Østtyrkiet, hvor flygtninge bliver skjult fra politiet. I Istanbul møder de en familie, der er knust efter at have mistet en datter i en flod, da de forsøgte at komme ind i Europa.

Danskerne kommer på patrulje med grænsepolitiet i Grækenland, som jagter menneskesmuglere og prøver at holde flygtninge ude af EU.

Og Lars’ holdninger om bekvemmelighedsflygtninge kommer igen på en alvorlig prøve, da han må give op i forsøget på at rejse i gummibåd fra Tyrkiet mod Grækenland.

"Flygtninge skal vi hjælpe. Vi har overskud i vores samfund til at hjælpe dem, der ikke kan selv", siger Michelle fra København.

Fjerde afsnit - torsdag 21. marts
Danskerne er med til at fange illegale indvandrere i Grækenland sammen med
grænsepatruljer, og de oplever også, hvordan hjemløse flygtningebørn sover i
parker, hvor de bliver overfaldet af nynazister og politi.

På deres flugt fra Afghanistan er danskerne kommet ind i Grækenland, hvor
omkring en million illegale indvandrere opholder sig. Michael fra Horsens forstår ikke, hvorfor flygtningene ikke søger asyl i Grækenland i stedet for at forsøge at komme videre ind i Europa.

Men da han pludselig står midt i et masseslagsmål, hvor flere hundrede desperate flygtninge kæmper for at aflevere deres asylansøgning, bliver det
tydeligt, at asylsystemet er brudt sammen i Grækenland, og at flygtningene ikke er kommet til paradis.

 

-----------------------------

FN’s definition af en flygtning
En flygtning er et menneske, der er forfulgt, og som er flygtet fra sit land. I FN's flygtningekonvention defineres en flygtning som “en person, der som følge af velbegrundet frygt for forfølgelse på grund af sin race, religion, nationalitet, tilhørsforhold til en særlig social gruppe eller sine politiske anskuelser befinder sig uden for det land i hvilket han har statsborgerret, og som ikke er i stand til - eller på grund af velbegrundet frygt ikke ønsker - at søge dette lands beskyttelse.” (art. 1)

Ifølge flygtningekonventionen har stater pligt til at give beskyttelse til mennesker, som risikerer alvorlige menneskerettighedsovergreb, hvis de vender tilbage. Det såkaldte nonrefoulement princip sikrer, at mennesker ikke må sendes tilbage til et land, hvor de risikerer at blive samvittighedsfanger, udsat for tortur, ‘forsvinding’, henrettelse uden lov og dom eller dødsstraf.

Kilde: FN

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}