"Operation X" undersøger markedet for kønshormoner

Transseksuelle sætter liv og helbred på spil for at opnå drømmen om at skifte køn. "Operation X" går undercover som transseksuel og undersøger det grå marked for kønshormoner.

Morten Spiegelhauer går undercover som transseksuel for at afsløre handel med kønshormoner.

Kønshormoner er det første led i processen, når man vil skifte køn, men de kraftige medika-menter kan også gøre alvorlig skade på helbredet. Blodprop-per og hjerteproblemer kan være nogle af bivirkningerne, hvis man ikke passer på, og derfor er hormoner svære at få fat på.

Gynækolog og plastikkirurg Søren Hammen må som læge udskrive hormoner, men ifølge de transseksuelle gør han det uden nogen form for under-søgelser af sine patienter. Og hvis det er tilfældet, kan det være farligt.

For at undersøge om speciallæge Søren Hammen handler forsvarligt, når han udskriver hormoner, går "Operation X" 30. oktober undercover som transseksuel i Søren Hammens klinik. 

Tvinges ud på alternativt marked
I Danmark er der i snit kun fem transseksuelle om året, som bliver godkendt til hormonbehandling, men ifølge de transseksuelle er behovet langt større end det. Spørgsmålet er, om de transseksuelle dermed presses ud på et alternativt marked for hormoner – et marked, hvor de risikerer liv og helbred.

Alexander og "Benjamin" er to af de mange transseksuelle, der har fået hormoner gennem Søren Hammen. De kunne ikke få hormoner via det etablerede system - til gengæld kunne Søren Hammen hjælpe, og det med så høje doser, at specialister vurderede, at Alexanders liv var i fare.

- Doktor Hammen foretog ingen som helst kontroller eller tests på mig. Overhovedet ingen. Og så blev jeg ved med at tænke, at det ikke er helt sundt. Så gik jeg til min egen læge og fik lavet en blodprøve. Og hormontallet viste sig at være livsfarligt højt, siger Alexander. 

"Operation X" og Morten Spiegelhauer konfronterer hormonlægen Søren Hammen og spørger sundhedsmyndighederne, om det er lovligt, det der foregår på klinikken.