Prins Henrik - en passioneret samler

Prins Henrik er en stor samler af jade - Østens guld. (Fotos: Nordisk Film / TV 2)

TV 2 sender på prins Henriks fødselsdag nyt portræt af prinsen og hans kæmpe samling af jade - Østens guld.

Prins Henrik er en stor samler af kunst, og den passion deler han med danskerne i det nye portrætprogram 'Prins Henrik og Østens guld', som sendes på TV 2 på prinsens 83-års-fødselsdag søndag 11. juni klokken 20.00.

Her fortæller prins Henrik om sin opvækst i den asiatiske kultur, hvor det var husets vietnamesiske kok og to barnepiger, som stod ham nærmest, og hvor forældre kun var noget, man så to gange om dagen: Om morgenen og ved sengetid. 

Mere asiat end europæer
I programmet, som er tilrettelagt af Anna von Lowzow, møder vi en prins, som af sind er mere asiat end europæer. Han klæder sig bevidst i farvestrålende tøj, og han går stort set altid med jade om halsen for at netop at vise sin kærlighed til Østens kultur. Og så har prins Henrik altid øjnene med sig, når han er på rejser i Østen, hvor loppemarkeder falbyder jadegenstande i både god og tvivlsom kvalitet.

Også i København har prinsen sin helt egen rute hos antikvitetshandlere rundt om i byen, og hans samling af jade er vokset betragteligt, siden han som en lille dreng på fire år fik sin første jade af sin far. 

Prins Henrik og tv-tilrettelægger Anna von Lowzow. (Fotos: Nordisk Film / TV 2)

Af en anden verden
Det er af en anden verden, når vi kigger med i prins Henriks private skatkamre på Chateau de Cayx og på Fredensborg slot. Det er ikke steder, offentligheden normalt lukkes ind, og her ser man jade-kunstgenstande overalt. I vindueskarme, i montrer, på borde og i reoler. 

Alle prinsens jadegenstande har deres egen spændende historie, og de minder den snart 83-årige prins om en vidunderlig og næsten sorgløs barndom, der dog også havde sine skyggesider.

I øvrigt udstilles dele af jadekunst-samlingen for første gang nogensinde og kan opleves på Koldinghus frem til 27. august 2017. Udstillingen har fået navnet 'Himmelsten', som er det asiatiske tilnavn for jade. På grund af sin skønhed blev jade nemlig forbundet med den åndelige verden - som et bindeled mellem himmel og jord.

Læs mere om udstillingen her.