’Operation X: Nordea og det store pengevaskeri’

Morten Spiegelhauer følger tre store hvidvasksager, og det viser sig, at det er Nordens største bank, Nordea, der har forsynet de kriminelle vekselbureauer med kontanter. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Morten Spiegelhauer undersøger Nordens største bank, når ’Operation X’ er tilbage på TV 2 torsdag 24. maj.

Torsdag 24. maj klokken 20.00 på TV 2 undersøger Morten Spiegelhauer og 'Operation X', hvorfor Nordea - trods politiets advarsler - fortsatte leveringer af over én milliard kroner til kriminelle vekselbureauer, hvoraf langt det meste blev leveret i form af de suspekte 500-eurosedler. 

De seneste år er der faldet dom i tre store hvidvasksager mod vekselbureauer på Nørrebro i København. Under retssagerne er det kommet frem, at vekselbureauerne har hjulpet kriminelle netværk med at hvidvaske store millionbeløb om til 500-eurosedler.

Morten Spiegelhauer følger sagerne, og det viser sig, at det er Nordens største bank, Nordea, der har forsynet de kriminelle vekselbureauer med kontanter. 

Morten Spiegelhauer opsøger Nordea for at spørge til bankens involvering i de omfattende hvidvasksager og forholde banken informationerne, som 'Operation X' har fået adgang til via aktindsigter fra politiet og retsdokumenter. (Foto: TV 2)

Nordea ignorerede advarsler
'Operation X' afslører, at Nordea tilbage i 2011 blev advaret af politiet om, at køb eller salg af 500-eurosedler er en indikator på hvidvask af kriminelle fortjenester og terrorfinansiering. Men på trods af advarslerne fortsatte Nordea frem til 2015 deres enorme leveringer af 500-eurosedler til vekselbureauerne tilsyneladende uden på noget tidspunkt at underrette myndighederne om de mistænkelige transaktioner.

Der er tale om gigantiske kontantbeløb. I det tidsrum, de tre hvidvasksager dækker, har Nordea leveret for ikke mindre end 1 milliard kroner - af det beløb blev cirka 950 millioner kroner leveret i 500-eurosedler. 

Det er kriminelt
Lektor ved Copenhagen Business School Jonas Hedman er klar i mælet i forhold til Nordeas rolle i sagen.

- At håndtere penge på måde, som Nordea har gjort og leveret til vekselkontorer, er kriminelt. Alarmklokkerne har sikkert ringet, men de har valgt at kigge den anden vej.

I undersøgelsen af hvad der er foregået i Nordea, møder Morten Spiegelhauer en tidligere bankbetjent, der rent fysisk kørte de mange millioner kontanter ud til vekselbureauerne for Nordea. Han har selv advaret om leveringerne, og på baggrund af egne oplevelser fra baglokalet i vekselbureauer er han ikke i tvivl.  

- Det har været for nemt. Alle kan gå ind med 100.000 og sige: Dem vil jeg gerne have vekslet. Bum, så er der hvide penge, så kan jeg bruge dem i udlandet. Det her er en ekstrem stor hvidvaskningsskandale, siger den tidligere bankbetjent.

Torsdag 24. maj kl. 20 på TV 2 undersøger Morten Spiegelhauer og 'Operation X', hvorfor Nordea - trods politiets advarsler - fortsatte leveringer af over en milliard kroner til kriminelle vekselbureauer, hvoraf langt det meste blev leveret i form af de suspekte 500-eurosedler. (Foto: TV 2)

Morten Spiegelhauer jagter svar
Morten Spiegelhauer opsøger Nordea for at spørge til bankens involvering i de omfattende hvidvasksager og forholde banken informationerne, som 'Operation X' har fået adgang til via aktindsigter fra politiet og retsdokumenter. 

Men det er ikke nemt at få et interview hos Nordens største bank, så Morten Spiegelhauer må være opfindsom for at få Nordeas topchef i tale om bankens rolle som storleverandør af de kriminelles foretrukne valuta - 500-eurosedlen.