Nyhedsdirektør stillede op til debat, ris og ros

31. oktober 2010;
Af: TV 2 Kommunikation

Stor spørgelyst og god stemning da TV 2 holdt public service-høring på Kvægtorvet i Odense.

Nyhedsdirektør Michael Dyrby tog på TV 2s vegne imod både ris og ros ved public service-høringen i Odense. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)


Genudsendelser var både anledning til ris og ros, da TV 2 onsdag 27. oktober holdt public service-høring på Kvægtorvet i Odense. Knap 60 personer deltog, og spørgelysten var så stor, at det blev en travl aften for nyhedsvært Natasja Crone, der bar mikrofonen rundt til de mange spørgere.

Nyhedsdirektør Michael Dyrby besvarede efter et oplæg de fleste spørgsmål, men der var også spørgsmål til og svar fra seernes redaktør Lars Bennike og dokumentarredaktør Lasse Bjerre.

Flere genudsendelser - eller færre?
Tilbage til genudsendelserne:

Bodil Sønnichsen roste TV 2 NEWS i høje toner - og roste også, at magasinprogrammerne "Mogensen & Kristiansen" og "Ellemann|Lykketoft" bliver genudsendt flere gange i løbet af weekenden. Hun opfordrede til, at det politiske magasin "Tirsdagsanalysen" - der i dag kun sendes én gang - også genudsendes en gang eller to.

En anden seer opfordrede derimod til, at der indføres kvoter på genudsendelser af eftermiddagens serier, f.eks. "Beverly Hills 90210" og "Venner". Når en serie har været vist to gange, bør der gå mindst fem år, før serien må vises igen, foreslog Frands Dahlgaard.

- Jeg tror ikke, at kvoter er det rigtige svar. "Seermekanismen" klarer det selv, for det er jo sådan, at hvis seerne fravælger disse programmer, så piller TV 2 dem af sendeplanen. Og faktisk er "Venner" noget af det mest populære, vi sender om eftermiddagen. Og "Venner" overgås ikke af andre programmer, selv om serien har været vist mange gange, sagde Michael Dyrby.

Kongelige begivenheder på både TV 2 og DR1
En anden seer, Arne Herskind, tilkendegav, at det kniber med alsidigheden i tv, når f.eks. kongelige begivenheder transmitteres af både TV 2 og DR1.

- DR må gøre, som de vil, men jeg kan godt garantere dig, at når der sker store nationale begivenheder, vil TV 2 som Danmarks Største Fællesskab helt sikkert sende. I de situationer, hvor både TV 2 og DR sender, er det typiske billede, at to ud af tre vælger TV 2. Det tager jeg som udtryk for, at danskerne kan se forskel - og at de fleste bedst kan lide TV 2s måde at dække på, sagde Michael Dyrby.

 

"Bingo Banko" er et af de programmer, som blev diskuteret på TV 2s public service-høring i Odense. (Foto: Gudmund Thai / TV 2)


Flere emner til debat
På mødet blev bl.a. følgende emner også debatteret:

- Ros fra en seer til TV 2 fordi der kun sjældent er tekniske problemer og udfald af f.eks. tekster og navneskilte.
Michael Dyrby takkede for roserne og sagde, at der bevidst arbejdes meget på at undgå tekniske problemer.

Peder Ibsen sagde, at vi har fået for lidt at vide om angrebene på USA i 2001, og at der er noget mystisk ved disse. TV 2 bør lave programmer om det.
Michael Dyrby sagde, at ti-året for terrorangrebene er anledning til, at der sendes programmer. Dyrby kender godt konspirationsteorierne om, at det er CIA, der står bag angrebene. Det er dog et lille mindretal af forskere, der tror på disse konspirationer.

- Lea Rosfort, ARF Multimedier, er skuffet over, at TV 2 sender "Bingo Banko" i den nuværende facon, som hun kalder destruktivt og indeholdende f.eks. svineri med mad.
Michael Dyrby er klar over, at nogen kan føle sig stødt over f.eks. madsvineri, men netop dette program er især for de yngre seere og børnefamilier.

- En seer spurgte, om TV 2 overvejer at etablere en egentlig ungdomsredak-tion, eller er Zulu stedet for ungt tv.
Michael Dyrby: Det er vanskeligt at komme tilbage til en tid, hvor man laver tv til en særlig målgruppe og beder gruppen om at se tv hver dag klokken 16.30. Sådan vil danskerne ikke ses på - og mange unge foretrækker i øvrigt at se med på mobiltelefonen.

- Arne Herskind sagde, at TV 2s kommentatorer tog parti for håndboldholdet AG København i kampen mod Bjerringbro-Silkeborg (BSV).
Michael Dyrby havde ikke selv set håndboldkampen, men bringer kommenta-rerne og kritikken videre.

 

"Go' morgen Danmark" har fået flere seere efter omlægningen i 2009 og ansættelsen af nye værtspar (på billedet Ida Wohlert og Morten Resen). Nogle seere mener dog, at programmet er blevet for pjattet, fremgik det af TV 2s public service-høring.


Også ros til "Bingo Banko"
- En seer kaldte "Bingo Banko" for et fremragende program og sagde, at det er befriende ikke altid at blive mødt af løftede pegefingre. "Eskapaderne på tv", som seeren udtrykte det, går kun ud over ting, og det kan virke befriende og lettende, at der ikke er regler.

- Jørn Laursen roste NYHEDERNE, men spurgte, om der virkelig er nyheder nok til en 24-timers-nyhedskanal.
Michael Dyrby svarede, at TV 2 NEWS er et tilbud om en løbende nyhedsopdatering og ikke en kanal, man skal se uafbrudt fra morgen til aften. Han tilføjede, at det har vist sig, at der er nyheder nok til at have en 24-timers-nyhedskanal.

- Marianne Juul Hansen efterlyste også mere om teorierne om "9/11". Samtidig opfordrede hun til at lave et program om Bilderberg-gruppen.
Michael Dyrby kvitterede for forslagene. TV 2 har omtalt Bilderberg i NYHEDERNE, men Dyrby fandt det ikke realistisk, at TV 2 skulle lave et dansk program om Bilderberg, hvor kun meget få danskere er med. En anden udfordring er, at pressen aldrig er inviteret med til Bilderberg-møderne.

- Michael Jensen efterlyste flere sportsnyheder i NYHEDERNE klokken 7.00-10.00.

- En seer ved navn Ebbe opfordrede til, at TV 2 graver et spadestik dybere i trafikpolitikken, og at trafikinvesteringernen på Fyn i både jernbane og motorvej er alt for små.
Michael Dyrby sagde, at seeren kan være uenig i, at TV 2 har valgt de forkerte vinkler i trafikdækningen, men generelt er trafikpolitik et emne, som dækkes tæt af TV 2.

- Birthe Nielsen fandt, at TV 2 er blevet for ungt, "Go' morgen Damark" er blevet for pjattet, og "Live fra Bremen" burde sendes på TV 2 Zulu. Til gengæld roste Birthe Nielsen TV 2 for at sende næsten udelukkende dansk tv i tidsrummet klokken 18-24.
Michael Dyrby sagde, at TV 2 er nødt til løbende at justere sine programmer. Hvis TV 2 ikke ændrer på programmerne, har kanalen hovedsageligt fat i de seere, som så TV 2 for 20 år siden. Og så risikerer TV 2 at uddø med seerne. Udvikling er nødvendig - herunder udskiftning af værter - selv om nogen vil være uenige i udviklingen, sagde nyhedsdirektøren.

- Bent Knudsen, KLF Kirke & Medier, synes, at kirkelige udsendelser fylder meget lidt i TV 2s programflade.
Michael Dyrby svarede, at TV 2 dækker emner som religion, tro og værdier i de kendte og populære programmer og ikke i særlige kirkelige magasinpro-grammer. Endvidere dækkes kirkelige emner især i forbindelse med højtider.

 

Tour de France dækkes intenst på TV 2.


Doping i topsport
- En seer ved navn Flemming roste TV 2 for en fantastisk dækning af Tour de France, men undrede sig over, om TV 2 ikke på et tidspunkt må sige stop for transmissioner pga. doping-problemer i cykelsporten.
Michael Dyrby erkendte, at præstationsfremmende midler altid vil være en del af topsport. Der er også doping i 100-meter-løb, men betyder det, at TV 2 skal stoppe med at sende fra OL, spurgte Dyrby.

- Bodil Sønnichsen sagde, at "Go' morgen Danmark" er blevet for pjattet, og hun opfordrede samtidig større opmærksomhed på tekst-tv, hvor der ofte mangler informationer.
Michael Dyrby ville bringe kritikken videre - og erklærede sig enig i, at tekst-tv er et fantastisk medie for mange danskere.

- Otto Rasmussen, der bruger teleslynge, opfordrer til at sikre bedre lyd på tv. Han oplever, at baggrundsmusik/baggrundsstøj ofte overdøver de talende eller solisterne. Otto Rasmussen opfordrede TV 2 til at bruge teleslynge i forbindelse med public service-høringerne.
Michael Dyrby tog kritikken til efterretning svarede, at det er en problematik, som TV 2 er opmærksom på. Blandt andet har TV 2|NYHEDERNE besluttet, at musik som hovedregel kun kan indgå i nyhedsindslag, hvis indslaget handler om f.eks. musik. (Efter cirka 15 minutter havde TV 2s lydtekniker ved mødet i øvrigt skabt et teleslynge-system ved hjælp af faciliteterne i TV 2s aktualitets-studie i Odense.)

- Jari Samuelsen roste TV 2 for de satiriske programmer. I forbindelse med programmet "Topmøde" mente han, at der var for meget ”præsidentvalg” over det.
Michael Dyrby svarede, at det reelt er et præsidentvalg, vi står overfor. Tidligere har andre politikere, f.eks. Marianne Jelved (R), kunnet komme i spil som statsminister, men nu er der kun to muligheder. Foruden "Topmøde" dækker TV 2 politik samt andre partier og politikere bredt og varieret.

- Peter Madsen, ARF Multimedier, kritiserede, at TV 2 NEWS-redaktør Ulla Østergaard, der tidligere har været særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen og for Ny Alliance, skal være chef for TV 2s valgdækning.
Michael Dyrby sagde, at Ulla Østergaard er en af de redaktører, som planlægger TV 2 NEWS' dækning af et kommende folketingsvalg. Han sagde, at alle har haft andre jobs tidligere, men at folk skal bedømmes på det arbejde, de udfører nu. Her har Michael Dyrby stor respekt for den måde, hvorpå hun varetager sit hverv som redaktør på f.eks. "Mogensen & Kristiansen". Alle politikere og ministre bliver behandlet ens, og der er bestemt ikke nogen i hverken Venstres eller Konservatives pressetjenester, der oplever at have fordele i programmerne, sagde nyhedsdirektøren.

"Operation X" og Morten Spiegelhauer fik roser på TV 2s høring i Odense. (Arkivfoto: Peter Mühlhausen / TV 2)

Ros til "Operation X"
- En seer ved navn Laila spurgte, hvem der bestemmer, hvordan kilder, der har fået lov til at være anonyme, "maskes op" eller gøres ugenkendelige.
Michael Dyrby svarer, at det afgøres fra sag til sag.

En seer mente, at der er for lidt for de ældre på TV 2 - og seeren fremhævede bl.a., at TV 2 bør sende mere dansktop-musik.
Michael Dyrby takkede for forslaget. Han tilkendegav dog, at TV 2 Charlie sender masser af populærmusik, og at seerinteressen viser, at denne musik passer særdeles godt på Charlie.

- En seer mente, at DRs tekst-tv er nemmere at finde ud af end TV 2s.
Michael Dyrby sagde, at TV 2 løbende prøver at forbedre tekst-tv-teknologien.

- En seer roste "Operation X" og lignende journalistiske programmer, som han finder "utroligt vigtige".

- En seer spurgte, om TV 2 hjælper "Operation X"-vært Morten Spiegelhauer, hvis han udsættes for trusler efter programmerne.
Dokumentarredaktør Lasse Bjerre takkede for roserne. Han sagde, at TV 2 hjælper og beskytter Morten Spiegelhauer, hvis han mødes af trusler.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}