Ny TV 2-strategi, tv-serien ’Lykke-Per’ og fokus på breaking news

TV 2-serien 'Lykke-Per' var et af emnerne på TV 2s dialogmøde i november 2018 med lytter- og seerorganisationerne. (Foto: Rolf Konow / TV 2)

TV 2-serien 'Lykke-Per' var et af emnerne på TV 2s dialogmøde i november 2018 med lytter- og seerorganisationerne. (Foto: Rolf Konow / TV 2)

20. februar 2019;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

Efterårets dialogmøde satte bl.a. fokus på TV 2s nye koncernstrategi, på breaking news på tv2.dk og TV 2 NEWS og på den kommende storserie af Bille August, ’Lykke-Per’.

Emnerne var stærkt varierede – fra medieforlig og ny TV 2-koncernstrategi over breaking news og fiktionsserien ’Lykke-Per’ til aktuelle klagesager hos seernes redaktør – da TV 2 14. november 2018 i København holdt sit halvårlige dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne.

Indholdsdirektør Anne Engdal Stig Christensen indledte med at fortælle om betydningen for TV 2 af den mediepolitiske aftale, som blev indgået i juni 2018. Hun glædede sig over TV 2s fortsatte position som vigtig public service-leverandør, det fortsatte tætte samarbejde med TV 2 Regionerne og fastholdelsen af TV 2s hovedsæde i Odense. Spørgsmålet om eventuel privatisering af TV 2 genoptages efter to og et halvt år.

- Når det gælder spillefilm, kan vi forhandle de enkelte film på markedsvilkår. Public Service Puljen udvides gradvist og markant i forligsperioden. Det mest interessante bliver dog, hvordan vilkårene for at gøre brug af midler fra Public Service Puljen ender med at blive formuleret, når forhandlingerne er tilendebragt i 2019, sagde Anne Engdal Stig Christensen.

TV 2s indholdsdirektør, Anne Engdal Stig Christensen. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Ny koncernstrategi
Indholdsdirektøren orienterede om hovedpunkterne i TV 2s koncernstrategi frem til 2021 – med særligt fokus på TV 2s indholdsstrategi, som prioriterer TV 2s hovedkanal, TV 2 PLAY, tv2.dk samt udviklingen af tiltag over for den unge målgruppe.

- Det er fejlagtigt at tro, at unge mediebrugere kun vil se reality, for de vil også have substans og se dokumentarer og journalistiske fortællinger. Et af vores mange tiltag, der både skal styrke TV 2 PLAY og relationen til de unge, bliver at skabe et stærkt nyheds- og dokumentarunivers på TV 2 PLAY, sagde Anne Engdal Stig Christensen, som understregede, at arbejdet med den unge målgruppe foregår på de fleste af TV 2s kanaler og platforme.

- Mange unge vil gerne betale for TV 2 PLAY, hvor vi vil sikre nyt og populært indhold hver af årets 52 uger. På den måde vil vi gøre det mere attraktivt at fastholde sit TV 2 PLAY-abonnement hele året i stedet for at shoppe ind og ud af streamingtjenesten, sagde indholdsdirektøren og fortsatte:

- Generelt har dansk kvalitetsindhold vores højeste prioritet, for det fungerer både på tv og streaming. I de seneste mange år har vi skærpet vores public service-profil inden for nyheder, dokumentar og danske fiktionsserier, og vi har – bortset fra nogle film i weekenden – stort set kun dansk indhold i den bedste sendetid.

TV 2s koncernstrategi understreger, at TV 2 tjener penge for at producere dansk indhold til seere og brugere, og at TV 2 har stort fokus på troværdighed.

- Hvordan kan I være uafhængige, når I er afhængige af reklameindtægter? spurgte en deltager i dialogmødet.

- Det er helt uproblematisk at være delvis reklamefinansieret og have en uafhængig redaktionel linje. Det har vi praktiseret med succes i hele TV 2s 30-årige historie, og det fungerer efter samme principper på det danske dagbladsmarked. Ja, TV 2 kan blive udfordret, hvis danskerne skulle fravælge public service-indhold og nyhedsprogrammer, som vi bruger mange ressourcer på. Men det er ikke den vej, seerudviklingen går i disse år, sagde Anne Engdal Stig Christensen.

Poul Erik Skammelsen har tidligere været TV 2s faste vært på 22 Nyhederne. Når TV 2 fra 28. januar 2019 igangsætter Nyhederne 21.30, bliver Poul Erik Skammelsen fortsat en af de værter, som præsenterer udsendelsen. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Ændring af primetime på TV 2 fra 28. januar 2019
Indholdsdirektøren orienterede om TV 2s kommende omlægning af super primetime fra klokken 20.00 og frem til klokken 21.30, hvor den sene nyhedsflade sendes. I en periode vil Nyhederne og TV Avisen blive sendt samtidig klokken 21.30. DR har dog allerede meddelt, at TV Avisen 21.30 lukker senest med udgangen af 2019 og flyttes til klokken 21.00.

- Det er ærgerligt for os, der gerne vil se begge udsendelser, lød en kommentar fra en deltager på dialogmødet. Anne Engdal Stig Christensen havde stor forståelse for synspunktet.

- Seermålingerne viser, at der ikke er ret mange, som i dag ser begge udsendelser, selv om de har mulighed for det. Og i øvrigt bliver det kun en overgangsperiode, at nogle vil opleve problemet. I den kommende nyhedsflade vil vi – foruden bedre sendetidspunkter til nyhedsudsendelserne – sikre lidt flere sendeminutter til TV 2 Regionerne og til de daglige sportsnyheder i den sene flade, og det har vi fået roser for, sagde Anne Engdal Stig Christensen.

Ulla Pors Nielsen er kanalchef og chefredaktør for TV 2 NEWS. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Breaking news på TV 2 NEWS og tv2.dk
På opfordring fra lytter- og seerorganisationerne handlede et af mødepunkterne om breaking news på TV 2 NEWS og tv2.dk, og her indledte kanalchef og chefredaktør Ulla Pors Nielsen, TV 2 NEWS, debatten.

- Tidligere var TV 2 NEWS allermest kendt for breaking news, men vi har foretaget en strategisk flytning af kanalen i retning mod analyse, perspektiv og substans i både de faste magasiner, i særlige magasinprogrammer og i den løbende nyhedsdækning. I dag er NEWS andet og meget mere end gul bjælke, sagde Ulla Pors Nielsen og fortsatte:

- Vi har også indført elementet ’NEWS følger’, som viser vores fokus og prioritering af historier, der udvikler sig over en længere periode. Vi vil ofte være i ’følger-mode’ i adskillige timer og i nogle tilfælde én-to dage. ’NEWS følger’ er ikke et alternativ til breaking news, men kan give os et nyt værktøj i nyhedshistorier, der udspiller sig over lang tid.

En deltager i dialogmødet havde fulgt TV 2 NEWS gennem længere tid og vurderede, at der nu er mindre breaking news på kanalen end tidligere – og det glædede ham.

- Før i tiden var breaking news i Danmark det, som kunne afbryde en landskamp – et kongeligt dødsfald eller udskrivelse af folketingsvalg. Hvornår er det breaking news, og hvornår er det bare en nyhed? Løs spørgsmålet.

- Det er en vurdering fra sag til sag, men det er åbenlyst og naturligt, at der på en nyhedskanal som TV 2 NEWS og på tv2.dk er mere breaking news end på TV 2s hovedkanal, sagde Ulla Pors Nielsen.

Chefredaktør for digitalt indhold, Kristoffer Pinholt, holdt oplæg om breaking news på tv2.dk, og han fortalte, at tv2.dk har skruet ned for antallet af gule bjælker.

- Nogle gange har vi selv syntes, at en nyhed var større, end vores publikum mente. Indimellem har vi også været for elitære i vores opfattende af breaking-nyheder, og i flere tilfælde har vi været ’gule’ for længe, sagde Kristoffer Pinholt.

Han gennemgik sammen med dialogmøde-deltagerne en række nyhedsoverskrifter og søgte tilkendegivelser om, hvorvidt de enkelte nyheder blev vurderet som breaking news. Dialogen afslørede, at der ikke var enighed mellem mødedeltagerne om breaking-vurderingerne, men der var opbakning til den linje på tv2.dk, som har medført færre breaking news.

- Du har fat i noget rigtigt, som det blev udtrykt af en af repræsentanterne fra lytter- og seerorganisationerne.

TV 2 NEWS' dækning af præsident Trump var blandt emner, som blev rejst på dialogmødet med lytter- og seerorganisationerne. NEWS sender hver uge programmet 'Verden ifølge Trump'.

Efterlysning af mere Europa-dækning
Der var stor spørgelyst i forhold til TV 2 NEWS, og blandt andet blev der fra dialogmøde-deltagere efterspurgt mere Europa-dækning.

- Vi hører kun om sensationer og oprør, lød en kritisk røst – men den kritik kunne Ulla Pors Nielsen ikke genkende.

- Foruden en tæt og systematisk dækning af de vigtigste parlamentsvalg sætter vi os hvert halve år sammen med Europa-korrespondent Lotte Mejlhede og gennemgår de vigtige dagsordener i den kommende periode. Vi vil godt rundt i Europa og søger den aktuelle ’krog’, som gør det relevant at dække eksempelvis Ungarn og Polen. Hvis ikke ’krogen’ opstår, vil vi tage nogle af disse emner og områder op i forbindelse med den såkaldte State of the Union-tale i EU, sagde Ulla Pors Nielsen.

NEWS-chefen blev også spurgt, hvordan hun sikrer sig, TV 2 NEWS tegner et retvisende billede af præsident Trump, som ”næsten halvdelen af amerikanerne dog valgte at stemme på”.

- Ifølge det billede, I tegner, er Trump jo helt til grin, sagde dialogmødedeltageren.

- Det er jeg ked af at høre, for jeg synes faktisk, at vores USA-korrespondent er overordentligt dygtig til at tolke nuanceret, hvad der foregår i USA. Da mange for nylig var forargede over, at Trump fyrede sin justitsminister, var Jesper Steinmetz meget klar i sin vurdering af, at Trump åbenlyst har ret til at fyre en minister, som han i øvrigt har været meget uenig med gennem længere tid, sagde Ulla Pors Nielsen og fortsatte:

- Det er vanskeligt at finde Trump-støtter herhjemme, som kan være en del af ’Verden ifølge Trump’, men vi er meget bevidste om situationen og har fokus på at inddrage Trumps argumentation i debatten.

Der var kritiske kommentarer om det politiske magasin ’Pind og Sass’, som blev sendt i luften samtidig med et andet magasinprogram om politik, ’Danmarkspanelet’, hvor politikerne lytter til danskernes holdninger.

- TV 2 NEWS har et stort udvalg af politiske magasiner, bl.a. med kommentatorer og eksperter. Vi har en forpligtelse til løbende at afprøve nye programmer, og ’Pind og Sass’ er en udsendelse, hvor to markante politiske stemmer diskuterer med hinanden. Vi lavede flere prøveoptagelser til programmet med og uden vært. Resultatet var, at når de to politikere sad alene, talte de om politik på en anderledes måde, hvor det ikke lignede andre NEWS-programmer, fortalte Ulla Pors.

En deltager i dialogmødet efterlyste mere dækning af Grønland, mens andre roste, at nyskabelsen ’NEWS & Co.’ indeholder debat om eksempelvis etik og værdier, blandt andre med teologer i panelet.

En dialogmødedeltager havde dog personligt ønske om mere nyhedsopdatering og mindre paneldebat, når han kom hjem efter arbejdsdagen.

- Jeg hører, hvad du siger, men tallene taler imod dig, for ’NEWS & Co.’ vokser konstant i seertilslutning. ’NEWS & Co.’ er i øvrigt både debat og nyhedsopdatering hver halve time, og hvis der sker en stor nyhedshistorie, som kræver hele vores opmærksomhed, sender vi panelet hjem eller lader dem diskutere dette emne i længere tid, sagde Ulla Pors Nielsen.

Fra tv-serien og filmen 'Lykke-Per': I hovedrollerne som Per Sidenius og Jakobe Salomon ses henholdsvis Esben Smed og Katrine Greis Rosenthal. (Foto: Rolf Konow / TV 2)

En lang, sej kamp for ’Lykke-Per’
Mellem jul og nytår har TV 2 premiere på Bille Augusts tv-serie ’Lykke-Per’, og på dialogmødet fortalte fiktionschef Katrine Vogelsang om den lange og bumpede vej for at skaffe finansiering af biograffilmen på cirka to timer 40 minutter og af tv-serien med cirka en times yderligere materiale.

- Det er et projekt, der i mange år har ligget Bille Augusts hjerte nær, og som vi gerne ville være med til at realisere. På et tidspunkt, hvor der blev arbejdet benhårdt på flere fronter for at skaffe den manglende del af finansieringen, måtte vi sige til Bille August: ”Måske tager det længere tid end forventet, men du skal blive ved med at tro på det”, sagde Katrine Vogelsang.

Filmen ’Lykke-Per’ gik særdeles godt i biograferne og ser med knap 400.000 solgte billetter ud til at blive en af de tre mest sete film i 2018.

- Udfordringen for os er at fortælle, at tv-serien ’Lykke-Per’ også er noget andet og mere end filmen, og at vi kommer til at folde adskillige karakterer mere ud og give flere nuancer, sagde Katrine Vogelsang.

Fiktionschefen blev spurgt, hvordan TV 2 planlægger og prioriterer tv-serier mellem kanalerne – herunder hvorfor ’Sygeplejeskolen’ sendes på TV 2 CHARLIE.

Katrine Vogelsang sagde, at det ikke alene er tv-kanalerne, men også TV 2 PLAY, som tænkes ind, når der planlægges og produceres tv-serier. Samtidig fandt hun det naturligt, at seere, som vælger at betale for TV 2 CHARLIE, også tilgodeses med særlige programtilbud.

- Hovedkanalen er den brede kanal, og her kan vi sagtens præsentere serier og karakterer, som er mere ”besværlige” og kontroversielle. På TV 2 CHARLIE er verden lidt bedre og lysere. Det drejer sig hverken om særlige målgrupper eller alder, når CHARLIE viser ’Sygeplejeskolen’. Det handler om, at TV 2 CHARLIE er en underholdningskanal og har en lettere grundtone end TV 2s hovedkanal, som eksempelvis viser hårde programmer i dokumentargenren. På fiktionsområdet tænker vi mere på kanalernes DNA end på alder, sagde Katrine Vogelsang.

Fra dialogmødets deltagere lød der bl.a. opfordring til synstolkning af danske serier og til at producere baggrundsprogrammer om tilblivelsen af store tv-serier, ligesom der var kritik af, at det kan være vanskeligt at høre, hvad skuespillere siger. En dialogmødedeltager var glad for TV 2-serien ’Kriger’, men kritiserede samtidig, at serien indeholdt en vis forherligelse af forbrydermiljøet.

- Den kritik overrasker mig lidt. Det var en supersvær serie at lave, men vi var opmærksomme på ikke at forherlige rockermiljøet. Eller som hovedpersonen CC udtrykte det i seriens slutning om bandelederen Tom: ”Du er svag, nem at tage røven på, en legetøjssoldat, som ikke forstår broderskab og ikke ville ikke holde fem minutter i en rigtig krig”, refererede Katrine Vogelsang.

En retssag om 'Operation X' og vært Morten Spiegelhauer blev omtalt af seerredaktør Lars Bennike, da TV 2 i november 2018 holdt møde med lytter- og seerorganisationerne. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Aktuelle sager fra seernes redaktør
Det sidste punkt på dialogmødet var orientering om aktuelle sager fra seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike. Det drejede sig blandt andet om den meget omdiskuterede dokumentar ’De vaccinerede piger’.

- Efter en længere sagsbehandling og efter aktindsigt i bl.a. korrespondancen mellem Sundhedsstyrelsen og lægerne på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital har jeg skrevet en klumme om sagen. Og det er min konklusion, at der er sket væsentlige journalistiske fejl. TV 2 har i samme forbindelse erkendt, at der i udsendelsen var nogle fejl og ting, som kunne misforstås, sagde Lars Bennike.

Seerredaktøren omtalte også en nylig landsretsdom i forbindelse med dokumentaren ’Operation X: De falske direktører’. Her var vært Morten Spiegelhauer og flere tv-medarbejdere anklaget for at have krænket husfreden, da de på en firmaadresse opsøgte en direktør, som det havde været umuligt at få en interviewaftale med.

Landsretten fastslog, at det var i orden at opsøge direktøren for at få svar på spørgsmål af samfundsmæssig interesse. Eller som det hed i dommen: ”Det er vigtigt, at medierne får lejlighed til over for befolkningen at belyse emner af offentlig interesse. Hensynet hertil er vægtigt, når der – som i den foreliggende sag – er tale om væsentlige samfundsmæssige forhold.”

- Det er vigtigt, at Landsretten hermed anerkender journalisternes ret til at møde op på firmaadressen, når alt andet er forsøgt uden held, sagde Lars Bennike.

Under den efterfølgende debat blev en række emner bragt op af deltagere i dialogmødet. Blandt andet blev seernes redaktør spurgt, om han får klager over manglende oplysning om kampresultater i sportsnyhedsudsendelser.

- Nej, det får vi ikke klager over. Der er derimod jævnligt klager, hvis udfaldet af en kamp afsløres forud for et videoklip, eller hvis eksempelvis tenniskampe rykker rundt på programmerne, sagde Lars Bennike.

På mødet blev der udtrykt kritik af den massive dækning af svindelsagen i Socialstyrelsen og den meget tætte fotografering af Britta Nielsen under det nylige retsmøde i Sydafrika.

- Det var planlagt, at der skulle være forskellige kamerapositioner, man kunne klippe imellem. Jeg har drøftet dette med en redaktør på TV 2 Nyhederne, og herfra erkender man, at man på grund af særlige redaktionelle omstændigheder dvælede for længe på billedet af Britta Nielsen, sagde Lars Bennike.

Billede {0} af {1}