Ny TV 2-dokumentar: ’Tilståelsen’

Den mentalt udviklingshæmmede Erik Solbakke blev dømt til anbringelse og låst inde på ubestemt tid, da han tilstod at stå bag forbrydelser, der kostede 38 mennesker livet. Men var hans tilståelser troværdige? TV 2 Dokumentar undersøger og finder nye spor i sagen. (Foto: Povl Olsen / TV 2)

Den mentalt udviklingshæmmede Erik Solbakke blev dømt til anbringelse og låst inde på ubestemt tid, da han tilstod at stå bag forbrydelser, der kostede 38 mennesker livet. Men var hans tilståelser troværdige? TV 2 Dokumentar undersøger og finder nye spor i sagen. (Foto: Povl Olsen / TV 2)

30. april 2020;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 er på vej med ny, stor dokumentarserie i true crime-genren. I ’Tilståelsen’ undersøger TV 2 sagen om den største danske massemorder i nyere tid. Han tilstod forbrydelser, der kostede 38 mennesker livet. Men var hans tilståelser troværdige?

Da TV 2 i 2018 sendte den prisbelønnede dokumentarserie ’En fremmed flytter ind’, var det en markant introduktion af den true crime-genre, som siden har været populær på dansk tv og har haft meget seertilslutning  på streaming. I øjeblikket sender TV 2 dokumentarserien ’Savmordet’ med høj seeropbakning på tv og på TV 2 PLAY.

Mandag 25. maj præsenterer TV 2 og TV 2 PLAY en ny dokumentarserie i true crime-genren, 'Tilståelsen'. Nikolaj Daugberg er TV 2-redaktør på programserien, og han siger:

- True crime-serier giver unik mulighed for at folde store kriminalhistorier ud og bidrage med afgørende nyt. Det giver mulighed for en grundig gennemgang og et anderledes formsprog. Vi lader virkelighedens kompleksitet komme til udtryk og præge en fortælling, der går i dybden i stedet for at komprimere og samle de vigtige højdepunkter i en kortere dokumentar.

Anbringelsesdom til Erik Solbakke
Dokumentarserien ’Tilståelsen’ tager udgangspunkt i begivenheder i januar 1989. Den mentalt udviklingshæmmede Erik Solbakke bliver dømt og kendt som Danmarks største massemorder, da han tilstår 27 pyromanbrande, hvor to mennesker omkom, samt den værste brand på dansk jord i nyere tid, branden på Hotel Hafnia i København i 1973, hvor 35 mennesker mistede livet.

Erik Solbakke tilstår også et brutalt drab på en 15-årig pige, der blev fundet dræbt på Fanø i 1980. Forbrydelser, der kostede 38 mennesker livet. Erik Solbakke bliver dømt til anbringelse og indespærret  på ubestemt tid.

35 mennesker blev dræbt i branden på Hotel Hafnia i København 1. september 1973 – en brand, som Erik Solbakke tilstod at have påsat. (Foto: Søren Weiss / TV 2).

Tilståelserne
Sagen mod Erik Solbakke blev landskendt, og gennem årene er der skrevet flere bøger og lavet film om, hvordan det lykkedes en efterforsker fra Rejseholdet at opklare og få Erik Solbakke til at tilstå de mange forbrydelser.

Ens for alle sagerne, som Erik Solbakke tilstod og blev dømt for, var, at de havde været uopklarede i flere år, og at der ikke var nogen øjenvidner eller tekniske beviser, der knyttede Erik Solbakke til de mange forbrydelser. I alle sagerne var det helt afgørende bevis mod Erik Solbakke hans egne tilståelser. Men var de troværdige?

TV 2 Dokumentar kulegraver i fire afsnit sagen om den mentalt udviklingshæmmede mand, der blev udråbt til Danmarks største massemorder. Gennem unik adgang til politiets sagsakter og interviews med flere af de involverede personer bliver politiets efterforskning og afhøringer undersøgt til bunds.

Et tip fra den nu pensionerede efterforsker fra politiets Rejsehold, Jørn Gravesen, satte gang i TV 2s granskning af sagen (Foto: Magnus Bardeleben / TV 2)

En pensioneret rejseholdsmand undrer sig
For TV 2 begynder historien i 2016  med et tip fra en pensioneret efterforsker fra politiets Rejsehold, Jørn Gravesen. Han har i 30 år båret rundt på en undren om Erik Solbakke, Danmarks største massemorder.

- Jeg forsøgte virkelig på at lægge den dér undren fra mig og sagde: "Hold nu op, Erik Solbakke er jo dømt, og alt er forhåbentligt gået fuldstændigt rigtigt til." Men jeg kunne simpelthen bare ikke slippe min undren om det her, siger Jørn Gravesen.

Jørn Gravesens undren sender TV 2 på sporet af den gamle sag - til Rigsarkivet, gennem 6000 siders efterforskningsmateriale og på jagt efter en række personer, som dengang var tæt på sagen. I mere end halvandet år har en gruppe af undersøgende journalister arbejdet på sagen og har blandt andet fået førende eksperter til at gennemgå sagsakterne.

I dokumentarserien 'Tilståelsen' kommer der nye oplysninger frem om den komplicerede sag, som i dag sætter hele sagen og Erik Solbakkes tilståelser i et nyt lys. For spørgsmålet er, om der overhovedet var belæg for at dømme Erik Solbakke skyldig for de grove forbrydelser?

'Tilståelsen' er produceret af Koncern TV og Film & TV 2 med støtte fra Det Danske Filminstituts Public Service Pulje.

Billede {0} af {1}