Ny TV 2-dokumentar skaber debat om forholdene for danske krigsveteraner

Den danske soldat Jacob Panton blev skudt fem gange af en snigskytte i Afghanistan og var død. Mirakuløst blev han genoplivet og kæmper nu for at komme videre i sit liv. (Foto: STV Productions / TV 2)

Den danske soldat Jacob Panton blev skudt fem gange af en snigskytte i Afghanistan og var død. Mirakuløst blev han genoplivet og kæmper nu for at komme videre i sit liv. (Foto: STV Productions / TV 2)

Dokumentaren ’Den døde soldat’ var rammen om debat på CPH:DOX, som TV 2 igen samarbejder med for at sætte fokus på nye dokumentarfilm. Torsdag klokken 20.00 vises ’Den døde soldat’ på TV 2, og NEWS følger op med debat.

For syv år siden snød den tidligere soldat Jacob Panton døden, mens han gjorde tjeneste i Afghanistans Helmand-provins. Jacob Panton blev ramt af en granat, skudt fem gange af en snigskytte og døde på operationsbordet. Mirakuløst blev han genoplivet og overlevede med nød og næppe angrebet fra Taleban på sin sidste patrulje i Afghanistan.

Hjemme i Danmark ventede en hård kamp for Jacob og hans familie. Den nu tidligere kampvognskommandør var så hårdt såret, at han aldrig kan vende tilbage til kammeraterne i Forsvaret, og i frustration over hvor dårligt systemet tager hånd om sårede soldater, har han langsomt fundet en ny mening med livet. Hans nye livsprojekt, som beskrives i TV 2-dokumentaren ’Den døde soldat’, er at hjælpe andre sårede veteraner tilbage til en tålelig tilværelse.

Jacob Panton ved godt, at han er nået langt på de syv år siden angrebet fra Taleban – siden han vågnede op, skulle finde tilbage til livet, genvinde førligheden og finde en ny identitet.

- Jeg er meget ydmyg over, at jeg har fået lov til at vende tilbage til den hér verden. Og når jeg skal retfærdiggøre, hvorfor jeg fik lov til at vende tilbage, skal der være et formål, siger Jacob Panton i ’Den døde soldat’ og fortsætter:

- For mig er dette formål, at jeg skal gøre en forskel for andre sårede soldater. De siger tit tak til mig, fordi jeg hjælper dem, men det er i virkeligheden dem, der hjælper mig.

Dokumentaren 'Den døde soldat' kan ses allerede nu på TV 2 PLAY - og torsdag klokken 20.00 på TV 2. (Foto: STV Productions / TV 2)

Debat på CPH:DOX og på TV 2 NEWS
Jacob Pantons dramatiske historie oprulles i ’Den døde soldat’, som kan ses på TV 2 torsdag 28. marts klokken 20.00 – og allerede nu på TV 2 PLAY. Efter dokumentaren sender TV 2 NEWS en debat om, hvordan danske soldater bliver behandlet af systemet efter deres hjemkomst. Gertrud Højlund er vært for debatten.

Pantons historie er også blevet fortalt i indslag i TV 2 Nyhederne, og på tv2.dk kan du læse en long read om Jacob Panton.

Også på CPH:DOX, der er en af verdens største dokumentarfilmfestivaler, og som TV 2 for tredje år i træk har et samarbejde med, har ’Den døde soldat’ vakt opmærksomhed.

Lørdag 23. marts – ved dokumentarfilmens premiere – arrangerede CPH:DOX og TV 2 en debat om veteraners forhold i Danmark med NEWS-vært Janni Pedersen som moderator. I debatten deltog Jacob Panton selv sammen med en række toneangivende politikere på området.

Se trailer for ’Den døde soldat’ herunder.


Flere TV 2-dokumentarer på CPH:DOX

I forbindelse med TV 2s samarbejde med CPH:DOX viser festivalen yderligere en række dokumentarer, som TV 2 står bag. Det gælder blandt andre disse titler:

'Et ægte par' (vises 29. og 31. marts på CPH:DOX – og senere i år på TV 2)
Sidsel og Christian er begge 26 år og bor sammen på̊ en familiegård på̊ Fyn. De har kendt hinanden i ti år, været kærester i seks år, og nu skal de endelig giftes. Det har Sidsel nemlig drømt om, siden hun mødte Christian for første gang, for hun er lidt af en romantiker og kalder ham konsekvent for ”min prins”.

Sidsel og Christian har en ganske særlig og umiddelbar tilgang til verden og kærligheden. De har begge Downs syndrom, og de forholder sig til verden og til hinanden ganske ærligt og ufiltreret – ofte med et overraskende poetisk, skævt blik og en filosofisk overbygning, som vi alle kan lære meget af.

'Kirsebæreventyret' (vises 27. og 31. marts på CPH:DOX – og senere i år på TV 2)
Tre danske entreprenører har kastet sig ud i at lave kirsebærvin på Lolland i et eventyr – skildret af Eva Mulvad – om at tage springet fra hobby til risky business.

Da Harald Krabbe arver en herregård på Lolland, har han lyst til at prøve noget nyt. Og nogle gange skal man bare møde de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt. Den nordiske bølge ruller, og mad og vin af lokale råvarer er in. Og med vinkenderen Morten og chefkokken Jan kaster Harald Krabbe sig ud i at lave vin af kirsebærrene fra sin egen lund. En hobby og passion, der hurtigt vokser til en ambitiøs forretning for de tre eventyrere. Selv dronning Margrethe kigger forbi vingården.

Men eventyret møder også sine udfordringer, i takt med at ambitionsniveauet og presset stiger. Millioner af kroner er på spil, og venskabet mellem de tre er ikke uden uenigheder. Og så er vinverdenen ikke for amatører. Snobberi og hierarkier dominerer, men der er også nye muligheder i at markedsføre sig som et alternativ til netop de etablerede producenter i Frankrig. Det største marked – og den største satsning – er imidlertid mod øst i Kina.

'Forglem mig ej' (vises 27. og 30. marts på CPH:DOX)
Hvad får en mor til at give sit barn væk? Det er det store spørgsmål i Sun Hee Engelstofts gribende hjerteknuser af en film om tre koreanske kvinder, der er blevet gravide uden for ægteskab og nu skjuler sig for omverden, til de har født.

De bor på et kvindehjem drevet af den viljestærke forstanderinde Im på en sydkoreansk ø, hvor smukke landskaber står i skarp kontrast til det voldsomme dilemma, som kvinderne går igennem: Skal de beholde deres barn eller bortadoptere det? Vi kommer helt tæt på i Engelstofts lavmælte, følsomme portræt af en forbudt verden set gennem hendes egne erfaringer som koreansk adopteret.

Fra dokumentaren 'Run Like a Girl', som kan ses på TV 2 PLAY fra 31. marts og på TV 2 SPORT torsdag 11. april. (Foto: Chili Film / TV 2)

'Run Like a Girl' (vises 28. og 30. marts på CPH:DOX – og på TV 2 PLAY fra 31. marts og på TV 2 SPORT 11. april)
Visiline Jepkesho fra Kenya er et kæmpe løbetalent og står efter en sejr ved Paris Marathon i april 2016 overfor sit internationale gennembrud. Visilines største drøm er at tjene penge nok til at bygge et nyt hus til sin familie og sikre dem et godt liv ude af fattigdommen.

Men for at gøre det bliver hun nødt til hele tiden at forlade sin familie for at rejse på træningsophold og deltage i løb rundt omkring i verden. ‘Run Like a Girl’ følger Visiline igennem fire afgørende år, hvor hun kæmper med at finde sin vej i en mandsdomineret og konservativ verden.

'Amys vilje' (vises på CPH:DOX 31. marts – er tidligere vist på TV 2 og kan ses på TV 2 PLAY)
Etiopiske Amy forlod sit hjem, da hun var ni år gammel og blev erklæret klar til at blive adopteret til en dansk familie. Men Amy faldt aldrig til i Danmark, og nu er det hendes drøm at få omstødt myndighedernes beslutning, så hun kan vende tilbage til sin biologiske familie.

Filmen om hende følger hende i hele fem dramatiske år, fra hun er 13, til hun fylder 18, og er en intim fortælling om de systematiske overtrædelser af børns rettigheder, der finder sted i det internationale adoptionssystem – set gennem en teenagers øjne. En stærk historie om en kvindes vilje til at bestemme over sit unge liv.

Billede {0} af {1}