Ny true crime-serie på TV 2: ’Thulemysteriet – kvinden der forsvandt’

Danske Jytte Refsgaard forsvandt på Thulebasen i 1977. Her mere end 40 år efter er hendes forsvinden stadig et mysterium. (Foto: TV 2)

Danske Jytte Refsgaard forsvandt på Thulebasen i 1977. Her mere end 40 år efter er hendes forsvinden stadig et mysterium. (Foto: TV 2)

21. november 2018;
Af: Lene Pind, TV 2 Kommunikation

Familie, venner og kolleger har i mere end 40 år levet i uvished om, hvad der skete med Jytte Refsgaard på Thulebasen. Nu fortæller de til TV 2 om deres oplevelser i true crime-serien ’Thulemysteriet – kvinden der forsvandt’.

En julidag i 1977 tog den 27-årige Jytte Refsgaard sin blå træningsdragt på for at løbe en tur på Thulebasen i Grønland – som så ofte før. Hjemme i sit værelse på basen havde hun tændt krøllejernet, så det var klar til brug efter løbeturen. Men Jytte Refsgaard kom aldrig tilbage. 

I over 40 år har hendes familie, venner og kollegaer levet i uvished om, hvad der skete, da Jytte forsvandt. I et sidste forsøg på at finde ud af hvad der skete, fortæller de nu, hvad de oplevede – og om de rygter, der opstod undervejs i politiets efterforskning.

Det er baggrunden for true crime-serien ’Thulemysteriet – kvinder der forsvandt’, som har premiere mandag 26. november klokken 20.00 på TV 2. Serien, der er i to afsnit, trækker tråde fra Grønland til Danmark, Tjekkiet og helt ind i et amerikansk fængsel til en dømt drabsmand.

Orla Munk Anthonisen var Jyttes kollega på Thulebasen, da hun forsvandt, og kom under mistanke for at have noget med hendes forsvinden at gøre. Han medvirker i true crime-fortællingen 'Thulemysteriet - kvinden der forsvandt'. (Foto: Kristian Dreier / Anders Agerbo / TV 2)

True crime er med til at forny dokumentargenren
TV 2 har gennem flere år haft stærkt fokus på dokumentarområdet, og i 2018 har TV 2 udviklet og haft succes med nye dokumentarprogrammer i true crime-genren. TV 2 har i år sendt ‘Rejseholdet – jagten på en morder’, ’En fremmed flytter ind’, den prisbelønnede ’Drabet uden lig’ og ’Mysteriet om danskeren’, som alle blev særdeles godt modtaget på både tv og streaming.

- Dokumentarer er et kerneområde for TV 2, og det er både interessant og nødvendigt for os at afprøve nye virkemidler og fortællemåder, som det sker i true crime-genren. Som public service-virksomhed lever og ånder vi for dansk indhold, som vi også føler et ansvar for at forny – for eksempel ved at give plads til innovative, nye fortællinger inden for genren, har TV 2s kanalchef, Lotte Lindegaard, tidligere udtalt.

I ’Thulemysteriet – kvinden der forsvandt’ er der ingen vært, ligesom programmet ikke indeholder traditionel speak.

- Vi har fravalgt den klassiske løsning med en tv-vært, som fortæller for at give mere plads til de medvirkende – dem, der kendte Jytte Refsgaard, og dem, der oplevede mysteriet udspille sig. Det synes jeg giver en nær og stærk fortælling, siger Nils Bomann, redaktør og idémand bag programmerne.

Får familien nogensinde svar?
I efterforskningen af sagen afprøvede politiet en række teorier om, hvad der kunne være sket med den unge, vellidte kvinde, der efter alt at dømme nød livet på den amerikanske militærbase i Grønland. I programmerne stiller TV 2 en række af de undrende spørgsmål, som Jytte Refsgaards tidligere kollegaer rejser.

Hvordan kan man forsvinde sporløst på en militærbase? Hvor grundig var politiets efterforskning? Hvorfor rejste Jyttes chef pludselig fra Thulebasen, få dage efter at hun forsvandt? Hvad betyder den henvendelse, politiet fik om en dømt drabsmand fra USA? Og får familien nogensinde svar på, hvad der skete i mysteriet om kvinden, der forsvandt?

Amerikanske Stuart Duke er dømt for drab og afsoner to gange livstid i et fængsel i Virginia. Havde han noget med Jyttes forsvinden at gøre? (Foto: TV 2)

Kunne ikke få sagen ud af hovedet
Ideen til programmerne kom, da Nils Bomann arbejdede med TV 2-programserien ’Rejseholdet – jagten på en morder’. Her blev han inspireret til at tage fat i uopklarede sager, hvor personer forsvinder sporløst. Og det blev sagen om Jytte Refsgaard fra Thulebasen, som Nils Bomann ikke kunne få ud af hovedet.

Han gik i gang med idéudviklingen til udsendelsen og tog til Grønland, hvor han fik aktindsigt i den uafsluttede sag. Nils Bomann har også har fået aktindsigt i en sag fra Virginia, USA, hvor Stuart Duke – 66 år i dag og ansat på Thulebasen fra 1974-77 – er blevet fængslet for et bestialsk mord på familiefar. Og man formoder, at han har flere drab på samvittigheden.

TV 2 har brugt et halvt år på at finde og få adgang til Stuart Duke, og for en måned siden besøgte Nils Bomann den drabsdømte Stuart Duke i et fængsel i Virginia. Selve tv-produktionen er foregået siden marts i år.

- Der er mystik forbundet med sager, som ikke er blevet opklaret, og når den efterlyste ikke er fundet, er der stadig håb. Vi forsøger at finde svar på de spørgsmål, Jytte Refsgaards familie og venner har undret sig over, siden hun forsvandt i 1977, siger Nils Bomann.

Serien er tilrettelagt af Teddy Bruslund, klippet af David Rue, filmet af Anders Agerbo med Birgitte Tybjerg som produktionsleder, Rikke Hemmingsen, journalist, Jesper Mauritzen, visuel chef og Michael Nørgaard, redaktionschef.

’Thulemysteriet – kvinden der forsvandt’ kan ses på TV 2 PLAY allerede fra søndag 25. november, hvor man på tv2.dk også kan læse en såkaldt long read-artikel om sagen.

Anden del af ’Thulemysteriet – kvinden der forsvandt’ kan ses fra mandag aften på TV 2 PLAY. Endnu en long read om Thulemysteriet udkommer onsdag 28. november.

Se trailer for 'Thulemysteriet – kvinden der forsvandt' herunder.

Billede {0} af {1}