Ny dokumentarserie: 'Hvor er politiet?'

Grupper af unge stjæler uhæmmet i landets dagligvarebutikker. Hvad gør politiet? (Foto: TV 2)

Butiksejere over hele landet er oprørte. De oplever, at politiet ikke rykker ud og stopper butikstyve, der uhæmmet stjæler store mængder af varer i fuld offentlighed.

- De kommer ved højlys dag og slæber kasser ud af butikken. De er fuldstændig ligeglade, selv om der er overvågning. De ved, at politiet ikke kommer, siger Brian Rosenstand, ejer af Meny i Valby.

Brian Rosenstand er bestyrelsesmedlem i De samvirkende Købmænd, der repræsenterer 1.400 dagligvarebutikker over hele landet og er frustreret over politiet engagement:

- Rigtig mange butiksejere dropper at anmelde tyverierne til politiet, fordi politiet ikke gør noget. Vi hører intet tilbage, selvom vi har gode billeder af tyvene.

Som butiksejer taber Brian Rosenstand knapt én million kroner om året, fordi de stjålne varer ikke bliver dækket af nogen forsikring. Han er sammen med en række andre erhvervsdrivende, der står i samme situation, overbeviste om, at tyverierne er organiserede og at stjålne varer ender bl.a. i kiosker og hos grønthandlere.

TV 2 efterprøver nu i to dokumentarprogrammer butiksejernes påstande om både politiets indsats, og hvor de stjålne varer ender.

I programmerne ser vi, hvordan butiksejerne forgæves forsøger at få politiet til at rykke ud og anholde tyve, så de ikke fortsætter deres kriminalitet i andre forretninger. Men politiet kommer meget sjældent.

Det bekræfter en meget erfaren butikstyv i programmerne. Hun er gang på gang blevet taget af butiksdetektiver, hvor de har måttet lade hende gå, fordi politiet ikke havde tid til at komme og anholde hende. Hvis politiet endelig kom, lod de hende bare gå igen, fortæller hun. Så hun fortsatte tyverierne.

Mange butiksansatte oplever, at politiet ikke kommer, når de ringer og anmelder et butikstyveri. (Foto: TV 2)

Fællestillidsmand Ulla Jensen fra HK genkender også problemet. En HK-undersøgelse fra 2017 viser, at halvdelen af de butiksansatte oplever, at der er kommet flere butikstyve – og at politiet ikke kommer, når de ringer.

Politibetjente giver butiksejere og ansatte ret. Thomas Vesth, politiassistent fra Midt og Vestsjællands Politi, taler om mere end tusind sager alene i hans afdeling, der slet ikke er blevet åbnet endnu. Han peger på, at årsagen ligger i politireformen fra 2007, som han mener er mislykket.

- Der er simpelthen ikke folk nok til at løse de opgaver. Jeg har set masser af sager, hvor vi kender gerningsmand, men alligevel må lade dem gå fri.

Peter Ibsen, der var formand for landets politibetjente og med til at forhandle politireformen i 2007, mener også, at reformen er slået fejl.

- Vi har altid brystet os af, at dansk politi var borgernes politi, som borgerne kunne regne med. Det må vi nok desværre sige er gået tabt, siger den tidligere formand.

'TV 2s dokumentarserie 'Hvor er politiet?' bliver sendt på TV 2 19. og 22. november kl. 20.00, og debatten om de mange uopklarede tyverier vil også blive taget op i TV 2 Nyhederne, på TV 2 NEWS og tv2.dk i løbet af ugen.