Når familien er truet af tvangsauktion

Jens Nørbjerg fra Aulum i Midtjylland var for ganske få år siden en af Jyllands succesfulde landmænd. I dag lever han på en sten med en tvangsauktion hængende over hovedet. (Fotos: Thomas Luffe / Nordisk Film / TV 2)

Jens Nørbjerg fra Aulum i Midtjylland var for ganske få år siden en af Jyllands succesfulde landmænd. I dag lever han på en sten med en tvangsauktion hængende over hovedet. (Fotos: Thomas Luffe / Nordisk Film / TV 2)

02. november 2016;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 har mandag 7. november premiere på en ny sæson af dokumentarserien ’Danskere på tvang’.

Hver dag går i gennemsnit knap ti danske familier på tvangsauktion med deres bolig. Børn og voksne tvinges ud af deres hjem, og mennesker bliver gældsat for livet.

I en ny sæson af TV 2s dokumentarserie 'Danskere på tvang' møder vi seks forskellige familier, der er truet af tvangsauktion. 

Gennem et år følger vi gældseksperterne Annette Wisborg og Poul Stubkjær, når de forsøger at hjælpe familierne, så de ikke mister deres hjem. Vi er med, når der kæmpes for at undgå en ydmygende tvangsauktion og personlig konkurs, og vi deler familiernes sejre og nederlag. Der er premiere på TV 2 mandag 7. november kl. 20.00.

Knækker mange mennesker
En tvangsauktion sætter sig ofte varige spor i mennesker. At blive tvunget ud af sit hjem er for mange en traumatiserende oplevelse. Man mister sit ståsted, en del af sin historie og måske sted at sove. En tvangsauktion kan være et nederlag, der er så gennemgribende, at det knækker mennesker og efterlader dem med ar på sjælen for altid.

- Serien viser, at det ofte er en kombination af afmagt, uheld og en manglende dialog med banker og kreditselskaber, som bringer folk på fallittens rand. For at genvinde kontrollen over ens økonomi skal der et stort personligt mod til for at træffe de nødvendige beslutninger, siger TV 2-redaktør Jes Schrøder.

Ikke selv herre over det
Ofte skyldes tvangsauktioner begivenheder, som man ikke selv er herre over. Sygdom, dødsfald og skilsmisse er nogle af hovedårsagerne til, at mennesker mod deres vilje må forlade deres hjem og se det solgt til spotpris.

Serien bryder med tabuerne og går tæt på problemet med tvangsauktioner, og når seks modige familier står frem og fortæller deres gribende historier, forstår man, hvor lidt der skal til for, at livet kan vende. På godt og ondt.

Rundt i hele landet
I det første program møder vi Jens Nørbjerg fra Aulum i Midtjylland, der for ganske få år siden var en af Jyllands mest succesfulde landmænd med en kæmpe omsætning.

I dag har han nul kroner i indkomst. Han er blevet syg og har egentlig ret til ydelser fra det offentlige, men hans gamle og nye kommune kan ikke blive enige om, hvem der skal betale. I seks måneder har han ikke modtaget en krone fra det offentlige, og han lever på en sten med en tvangsauktion hængende over hovedet.

I de efterfølgende programmer møder vi familier fra Humble på Langeland, Ringe, Faxe, Benløse og Asnæs i Odsherred.

Gældsrådgiverne Annette Wisborg og Poul Stubkjær forsøger at redde danskere, der er endt i en kritisk økonomisk situation, fra tvangsauktion.

Billede {0} af {1}