Mikkel Kryger slipper fordommene fri i nyt underholdningsshow på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY

Anders Stegger, Sara Bro og Mark Le Fêvre kæmper imod Mikkel Klint Thorius, Ibi Makienok og Jeanette Ottesen i underholdningsshowet ’Menneskekender’. I midten ses programmets vært, Mikkel Kryger. (Fotos: Per Arnesen / Snowman Productions / TV 2)

Når TV 2 ZULU fra 10. november sender 'Menneskekender', kan du endelig slippe fordommene fri. Hver lørdag inviterer Mikkel Kryger seks kendte danskere i studiet og konfronterer dem med deres fordomme i mødet med fire almindelige danskere.

"Hvis du er fra Amager, har du tatoveringer". "Er du håndværker, drikker du energidrik".

Man skal aldrig skue hunden på hårene. Eller skal man? I 'Menneskekender' udfordres den gamle floskel. Vi er opdraget til at holde vores fordomme for os selv, men når Mikkel Kryger giver ordet frit i 'Menneskekender', må fordommene for en gangs skyld siges højt. Bevæbnet med forudindtagede holdninger og generaliseringer bliver to hold af kendte deltagere præsenteret for fire modige danskere, der kommer under holdenes kærlige og fordomsfulde lup.

- Menneskekender leger med vores fordomme. Vi har alle forestillinger om fremmede, vi ser på gaden. Hvorfor har vi de forestillinger? Hvor kommer de fra? Og passer de? Oftest finder vi aldrig ud af det, fordi vi ikke spørger dem. Men i 'Menneskekender' får vi alle svarene på en sjov og underholdende måde, siger redaktør Ole Sejr Skjødt.

Man skal aldrig skue hunden på hårene. Eller skal man? I 'Menneskekender' udfordres den gamle floskel.

Tåkrummende øjeblikke
I 'Menneskekender' må man dele for at dømme, og intet er over grænsen, når programmerne i jagten på sandheden om danskerne sætter de kendte deltageres personlige anekdoter og fordomme i scene.

- Med en masse kendisser i studiet, som er tvunget til at sige deres fordomme højt, er der lagt op til tåkrummende øjeblikke og gode grin. Det er umuligt at lære de kendte bedre at kende end gennem deres fordomme og egne erfaringer, siger redaktør Ole Sejr Skjødt.

I hvert program undersøger 'Menneskekender', hvilke fordomme de kendte selv er udsat for, og der skabes et rum, hvor deltagerne kan tale frit om både lette og tunge emner i livet. Emner, der samtidig giver anledning til refleksion hos seeren.

- Jeg tror ikke på, at seerne opsøger de alvorlige emner gennem en artikelserie eller en temalørdag. Gennem festlig underholdning har folk lyst til at se med, og samtidig kan man ikke undgå at tænke over sine egne fordomme og måske endda udfordre dem lidt. Vi tror på, at vores seere om nogen går op i, hvordan vi taler om og til hinanden, og hvordan vores identitet passer med måden, andre ser os på. Det skal være sjovt at se ZULU, men derfor kan man jo godt tage større emner op, siger redaktøren.

Folk med mottotatoveringer har korte uddannelser
Ligesom Ole Sejr Skjødt er værten Mikkel Kryger begejstret for formatet og synes, det er underholdende at se fordomme blive sluppet fri i offentligheden. Men han er samtidig overrasket over, hvor svært det er for deltagerne at sætte ord på dem.

- Det er bare sjovt at få fordomme ud i offentligheden. Programmet viser, hvor mange forskellige mennesker vores lille land rummer, men også hvor svært vi har det med at sige vores fordomme højt. For eksempel havde Jeanette Ottesen vildt svært ved at sige, at hun synes, at pædagoger er kedelige, og Adam Duvå Hall kunne næsten ikke få sig selv til at sige, at mottotatoveringer er for folk med korte uddannelser, siger vært Mikkel Kryger.

Mikkel Kryger konfronterer hver lørdag to hold af kendte danskere med deres fordomme i underholdningsshowet ’Menneskekender’.

Jo mere vi ved om hinanden - jo mere tolerante bliver vi
Ifølge Mikkel Kryger handler 'Menneskekender' dog ikke om at dømme, men om at give deltagerne og seerne et frirum til at sætte ord på deres fordomme.

- Nogle gange rammer vores fordommene rigtigt, og andre gange gør de ikke, men det er ikke så vigtigt. I 'Menneskekender' får vi lov til at fnise af fordommene, men vi dømmer ikke nogen. Det er et frirum til at sige alle de ting, vi normalt putter med. Jeg går jo med mange af de samme tanker som deltagerne. Vi danner vores førstehåndsindtryk ud fra tøj, stil og alder. Det er i virkeligheden ret overfladisk. Men programmet viser flere perspektiver end det og viser, at mennesker er sammensatte og mere komplekse, end vi går og tror. Jeg tror i virkeligheden, at moralen med programmet er, at jo mere vi ved om hinanden, jo mere tolerante bliver vi.

Man må dele for at dømme, og intet er over grænsen, når TV 2 ZULU og TV 2 PLAY sender 'Menneskekender' hver lørdag klokken 21.00.

Se trailer for 'Menneskekender' herunder.