Læger fandt kræfttegn hos besøgende i Knæk Cancer-bussen

30. oktober 2014;
Af: TV 2 Kommunikation

Danskerne stod i kø, da ’Go’ aften Danmark’ og Knæk Cancer-bussen tilbød sundhedstjek og tjek for kræft i huden. Hudlægerne i bussen har sendt 37 personer til yderligere undersøgelser.

Der var stor tilstrømning ved Knæk Cancer-bussens besøg i fem danske byer. (Foto: Mads Claus Rasmussen)

Folk strømmede til, da ’Go’ morgen Danmark’, ’Go’ aften Danmark’ og Knæk Cancer-bussen i uge 43 gjorde stop i fem danske byer. Interessen for at få mere at vide om kræft var stor, og Kræftens Bekæmpelse vurderer, at i alt 10.000 personer besøgte bussen og aktiviteterne omkring den.

Flere af dem stillede sig i kø for at få tjekket deres hud for kræft. Ud af cirka 300 undersøgte personer viser hudlægernes opgørelser nu, at de har sendt i alt 37 danskere videre til nærmere undersøgelse på sygehusene for mistanke om kræft i huden.

Det er ifølge overlæge ved Gentofte Hospital, Ulrikke Lei, et højt antal. Hun og hendes kolleger ser i det daglige et stigende antal danskere komme i behandling for modermærke- og hudkræft. Ulrikke Lei var også selv med på Knæk Cancer-bussen og foretog tjek for kræft i huden.

- Det var et relativt stort antal, vi fandt, men det kan hænge sammen med, at det formodentlig har været nemmere at overtale sig selv til at komme forbi Knæk Cancer-bussen, end det er at gå til sin læge. På den måde fik vi nok fat i nogle hurtigere, end vi ellers ville have fået, og det er også min fornemmelse, at flere af de besøgende selv havde en mistanke om, at der var noget galt, siger Ulrikke Lei.

Hun understreger, at personer med mistanke om kræft nok under alle omstændigheder var kommet i behandling i kræftpakkerne, hvis der på et senere tidspunkt ville være kommet symptomer på sygdom. Men hun håber på, at nogle af dem nu blev opdaget så tidligt, at en eventuel behandling vil være mere skånsom og effektiv.

Fra 'Go' aften Danmark' og Knæk Cancer-bussens besøg ved Bazar Vest i Gellerupparken ved Aarhus. (Foto: Asger Bolvig)

Besøgte områder, der normalt ikke får så meget opmærksomhed
Både Ulrikke Lei og privat praktiserende hudlæge Janne Touborg, som også var med på bussen, mener, at netop opmærksomheden omkring kræft er en helt stor gevinst ved Knæk Cancer-bussen. For TV 2 og Kræftens Bekæmpelse havde helt bevidst besluttet at stoppe i områder, der normalt ikke får så meget opmærksomhed.

Især Bazar Vest i Gellerup ved Århus gjorde stort indtryk på kræftforsker ved Kræftens Bekæmpelse Anja Olsen. Hun var med for at hjælpe med at give de besøgende sundhedstjek og råd om, hvordan de kunne forbedre deres livsstil.

- De besøgende var meget glade for at få lov til at snakke med os om kræft og sundhed. Det er mennesker med en etnisk baggrund, som vi har meget svært ved at nå ud til med vores kampagner. Så besøgende i Gellerup var meget positive og det føles godt at omsætte noget af den viden, vi har fra vores forskning, til helt konkrete råd for den enkelte, sig Anja Olsen.

Alle tre er enige om, at man med Knæk Cancer-bussen og den megen omtale af bussen på TV 2 og i lokale medier fik plantet en opmærksomhed og bevidsthed om, at man skal holde øje med tegn på kræft ved sig selv.

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}