Kampfly for milliarder – bag lukkede døre

Morten Spiegelhauer undersøger Danmarks indkøb af nye kampfly. (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2).

Morten Spiegelhauer kaster onsdag 11. november lys over århundredets danske våbenhandel.

Morten Spiegelhauer undersøger Danmarks indkøb af nye kampfly. For om kort tid skal udvalgte politikere træffe et afgørende valg om, hvilket kampfly der skal afløse vores snart udtjente F16’ere. Selv om der er tale om et af danmarkshistoriens største offentlige indkøb, kommer beslutningen til at blive truffet bag lukkede døre.

På samme måde er indkøbsprocessen foregået uden den store opmærksomhed fra offentligheden. Men der er tale om en investering på helt op mod 90 milliarder skattekroner i flyenes levetid, og det er os alle sammen, der er med til at betale.

Derfor forsøger Morten Spiegelhauer nu at kaste lys over det, der er kaldt ”århundredets våbenhandel”, inden beslutningen træffes. Det sker i dokumentarprogrammet ’Kampfly for milliarder – bag lukkede døre’ onsdag 11. november på TV 2.

Se trailer nedenfor.

Undgå IC4-skandale med vinger
Alle er enige om, at Danmark for alt i verden skal undgå en ny IC4-skandale. Men samtidig er mange også enige om, at der findes én klar favorit blandt kandidaterne, nemlig Lockheed Martins F35. Kampflyet er resultatet af Joint Strike Fighter-programmet, hvor meningen var at udvikle verdens bedste kampfly til en billig pris.

Men udviklingsprojektet har gennem årene været forfulgt at problemer, forsinkelser og massive budgetoverskridelser. Det betyder, at flyet endnu ikke er færdigudviklet, og at der derfor stadig hersker usikkerhed omkring vigtige forhold såsom, hvor meget flyet kommer til at koste, og hvor godt det kommer til at virke.

Europa eller USA
Valget af nye kampfly er ikke bare et spørgsmål om, hvilke fly der bedst løser de opgaver, vi skal bruge dem til. Økonomien og muligheden for at skabe danske arbejdspladser er også med i overvejelserne. Men ifølge eksperter kan det være spørgsmålet om politiske alliancer, der kan blive det helt afgørende, når Danmark skal vælge kampfly. Og her står valget mellem Europa og USA.

Morten Spiegelhauer rejser både på tværs af Atlanten og ned i Europa for at se på, hvad vores skattekroner skal bruges på, og hvad vi får til gengæld.