- Jeg gav 20 år af mit liv til Scientology

Robert Dam foran den store blå bygning i Hollywood, som huser Scientologys hovedkvarter for den amerikanske vestkyst. (Foto: Anders Løfstedt / TV 2)

Robert Dam foran den store blå bygning i Hollywood, som huser Scientologys hovedkvarter for den amerikanske vestkyst. (Foto: Anders Løfstedt / TV 2)

26. august 2015;
Af: TV 2 Kommunikation

Robert Dam var et højtstående medlem af Scientology, indtil han pludselig kom under anklage og oplevede en helt ny side af organisationen.

TV 2 følger i en gribende dokumentar i tre dele Robert Dams endelige opgør med Scientology, hvor han forsøger at få svar på nogle af de mange spørgsmål, han sidder tilbage med. Robert Dam og hans familie forlod Scientology i 2003 og har lige siden levet med frygt for overvågning og repressalier.

Derfor begiver Robert Dam sig nu ud på en rejse for at få sat et endeligt punktum. Første program i dokumentarserien ’Opgøret med Scientology’ vises mandag 31. august kl. 20.00, og de næste to programmer sendes henholdsvis mandag 7. september og mandag 14. september.

Se trailer for dokumentarserien herunder.

Tog kontrollen over Robert Dam og familien
- Hvad var det egentlig, der ramte mig og fuldstændig tog kontrollen over mig og min familie? Det bliver jeg nødt til at stå ansigt til ansigt med igen for at komme videre i mit liv, fortæller Robert Dam i TV 2-dokumentaren.

Men rejsen bliver mere konfronterende og afslørende, end Robert Dam nogensinde havde forestillet sig.

- ’Opgøret med Scientology’ fortæller Robert Dams dramatiske historie og forsøger at give et indblik i en organisation, som besidder meget store ressourcer og er meget stærkere funderet i Danmark, end mange nok er klar over, siger dokumentarredaktør Lasse Bjerre.

Personlighedstest med store konsekvenser
Robert Dam indleder sin rejse helt fra begyndelsen. Fra den forårsdag i 1984, hvor han for første gang stifter bekendtskab med Scientology på Vesterbrogade i København, og hvor en personlighedstest bliver startskuddet til 20 år i organisationen. Han forsøger at finde svar på, hvorfor han lod sig hverve, og hvad det var ved deres metoder, der virkede så overbevisende.

- Hele projektet med at fortælle denne her historie på tv, det er noget, jeg gør med blandede følelser. På den ene side føler jeg, at jeg skal dele det her. Men omvendt føler jeg også, at jeg roder op i noget, jeg burde lade være med at rode op i – et hvepsebo, fortæller Robert Dam i dokumentaren. 

I ’Opgøret med Scientology’ går en journalist undercover og får lavet en personlighedstest, der ofte er den metode, Scientology bruger til at hverve nye medlemmer på. Robert Dam har også selv brugt personlighedstesten til at hverve nye medlemmer, og to eksperter analyserer i programmet personlighedstesten.

Pengeafpresning og forhør
Robert Dam møder i serien andre afhoppere, der giver opsigtsvækkende oplysninger om pengeafpresning, håndteringen af en voldtægtssag og levevilkårene i organisationens eliteenhed Sea Org, der ligger midt i København. Anette Iren Johansen fortæller, at hun som studerende blev presset til at give Scientology 250.000 kroner:

- De kommer hjem til én. De ringer til dig ti gange om dagen. Og der er jo mange, der ender med at skifte telefonnummer. Det har jeg da også selv gjort flere gange, mens jeg var medlem, fordi man simpelthen ikke orker det pres mere. Til sidst så giver man efter, man giver bare slip og siger ”fint nok jeg betaler” bare for at komme fri af det pres, fortæller Anette i programmet.

Robert Dam trodser også selv frygten for organisationen og fortæller, at han selv blev udsat for Scientologys interne justits. Han rejser til Scientologys hovedkvarter i USA for at stå ansigt til ansigt med de mennesker, der ifølge Robert Dam stod bag dét, han betegner som sit livs værste mareridt.

- Jeg vil prøve at opsøge nogle af de her mennesker, der var med til at knække mig fuldstændigt psykisk, fortæller Robert Dam.

Han får kontakt til Mike Rinder, der er den tidligere chef for Scientologys interne efterretningsvæsen, OSA. Rinder fortæller, hvor langt Scientology er villige til at gå for at kontrollere medlemmer og kritikere.

Scientology tager afstand fra Robert Dams udlægning og oplyser, at de ikke anser tidligere medlemmer for at være troværdige og brugbare som sandhedsvidner.

Flere programmer i religionens tegn
'Opgøret med Scientology' består af i alt tre programmer, der er produceret med støtte fra Public Service Puljen under Det Danske Filminstitut.

I de kommende dage og uger viser TV 2 også andre programmer, der har fokus på Scientology, Moon-bevægelsen og Jehovas Vidner.

Mandag 14. september klokken 22.45 sendes BBC-dokumentaren 'Scientologys hemmeligheder', der sætter fokus på organisationens metoder. Aftenen rundes af med 'Moon-børnenes bunkebryllup', der vises kl. 23.45, og som følger tre unge englændere fra den nyreligiøse Moon-bevægelse, som drager ud på en rejse, der for altid vil ændre deres liv. 

Søndag 6. september sender TV 2 Niels Arden Oplevs danske drama 'To verdener', der handler om livet i Jehovas Vidner. 17-årige Sara (Rosalinde Spanning) lever i en troende familie og har altid fulgt Jehovas bud til punkt og prikke. En dag møder hun den lidt ældre Teis (Pilou Asbæk), og de forelsker sig i hinanden. Deres kærlighed stiller Sara sig over for sit livs sværeste valg, for Teis er ikke et af Jehovas Vidner. De mødes i al hemmelighed, og Teis går så langt som at møde op i kirken og bekende sig troen, men til slut kan selv ikke han opretholde facaden. Sara må træffe valget mellem at blive udstødt af sin egen familie eller forlade den, hun elsker.

Billede {0} af {1}