’Husk Livet’ – ugens demensprogrammer

Den tidligere britiske nyhedsvært Angela Rippon mistede sin mor til demens. Hun bliver selv undersøgt for tegn på demens og tager den svære beslutning om, hvorvidt hun skal have taget en gentest. (Foto: BBC / TV 2)

Den tidligere britiske nyhedsvært Angela Rippon mistede sin mor til demens. Hun bliver selv undersøgt for tegn på demens og tager den svære beslutning om, hvorvidt hun skal have taget en gentest. (Foto: BBC / TV 2)

01. marts 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Demens er en voksende folkesygdom, og i demens-ugen vil TV 2 give viden og perspektiv om sygdommen, der både er årsag til mange dødsfald, tabuer og stor ensomhedsfølelse.

Omkring en halv million danskere er berørt af demens – enten fordi de lider af sygdommen eller er pårørende til én med demens. Og antallet af danskere, som kommer i berøring med demens, vokser stensikkert i de kommende år.

I uge 10 sætter TV 2 fokus på demens, som er en hastigt voksende folkesygdom, og det sker med både programmer i primetime og med en lang række indslag og artikler i ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften Danmark’, på programmernes Facebook-sider og på tv2.dk.

I denne dækning vil der være fokus på sygdommen via patienter, pårørende og forskere – herunder på tabuer og på, hvordan man opfører sig over for personer med demens. Det vil også være muligt for seerne at skrive til ’Go’ morgen Danmark’ og få svar på spørgsmål om demens.

’Go aften Danmark’ har produceret nogle film, som handler om, hvordan vi reagerer ved mødet med demente personer, og disse film bliver baggrund for debat og interviews om mulige tabuer og berøringsangst over for demente. 

Julianne Moore i sin Oscar-vindende rolle som Alice Howland i det amerikanske drama 'Jeg er stadig Alice'. Filmen kan ses på TV 2 søndag 5. marts. (Foto: TV 2)

Programmer om demens – søndag 5. marts
Demens-ugen ’Husk Livet’ indledes allerede søndag 5. marts klokken 21.00  med tv-premieren på det amerikanske drama ’Jeg er stadig Alice’ med Julianne Moore i hovedrollen som den anerkendte professor Alice Howland – en rolle, som hun vandt en Oscar for.

I filmen er Alice Howland lige fyldt 50, da hun begynder at glemme ord og miste orienteringen. Hun finder ud af, at hun lider af en sjælden variant af Alzheimers sygdom, som hurtigt ændrer hendes liv - og selvfølgelig også rammer hendes mand og børn hårdt. Hendes intellekt og overblik begynder at visne, og sammen med familien forsøger hun at klare den nye virkelighed. For ikke nok med at hun selv er syg - hendes sygdom risikerer også at gå i arv til hendes tre voksne børn.

Dokumentarer søndag og mandag
Efter søndagens film sender TV 2 den britiske dokumentar ’Demens – rammer det mig?’ Den tidligere britiske nyhedsvært Angela Rippon mistede sin mor til demens og har også set, hvordan sygdommen påvirker hendes venner. Nu bliver hun selv undersøgt for tegn på demens og tager den svære beslutning om, hvorvidt hun skal have taget en gentest, som kan fortælle om de fremtidige risici.

Undervejs i dokumentaren finder hun ud af, hvad man selv kan gøre for at undgå demens. Blandt andet kan en god nattesøvn og indlæring af et nyt sprog måske hjælpe bedre end nogen nuværende medicin. Angela Rippon besøger også sin venindes mand, Bob, der er ramt af demens, og møder familier, der er bærere af det gen, der kan fremkalde tidlig Alzheimers.

Mandag 6. marts sender TV 2 et nyt afsnit af programserien ’Holder Danmark i live’, hvor 100 kameraer følger sundhedsvæsenet på én dag. Her er programmet bl.a. i Grindsted i Sydjylland og følger 78-årige Ella og hendes demente mand Leif.

Torsdag 9. marts viser TV 2 den nye dokumentar ’Rita og Aages sidste dans’, der følger op på ’Da Aage forsvandt’. Aage er nu hårdt ramt af Alzheimers og er flyttet på plejehjem. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

Dokumentarer om Rita og Aage onsdag og torsdag
Både onsdag og torsdag sender TV 2 danske dokumentarer om den demensramte Aage Rasmussen og hans kone Rita. Onsdag 8. marts genudsendes den gribende ’Da Aage forsvandt’ fra 2015, som er en af årsagerne til, at TV 2 valgte at gennemføre sin demens-uge.

- Modtagelsen af dokumentaren – og af Ritas og Aages mod og overskud til at dele deres liv i en sårbar periode – var enormt positiv, og vi fornemmede klart, at der er brug for mere viden om demens. Det gav ideen til ’Husk Livet’-ugen på TV 2, siger Lotte Lindegaard

I ’Da Aage forsvandt’ står Aage og Rita står over for deres livs udfordring. Lige inden de skal giftes, får Aage konstateret Alzheimers, og spørgsmålet er, om Rita kan bevare sin kærlighed til Aage, selv om han mister hukommelsen. I programmet har TV 2 fulgt Aage og Rita i fem år i deres kamp for hinanden og imod demensen, som nu er den femtehyppigste dødsårsag blandt os alle.

Torsdag 9. marts viser TV 2 den nye dokumentar ’Rita og Aages sidste dans’, der følger op på ’Da Aage forsvandt’. Aage er nu hårdt ramt af Alzheimers og er flyttet på plejehjem, hvor Rita besøger ham så ofte, hun kan. Men det går op for hende, at selv om hun elsker Aage højt, så føler hun, at hun har svigtet sig selv, sine venner og sin familie undervejs.

----------

Fakta om demens

Demens er betegnelsen for en række symptomer på svækkelse af hjernens intellektuelle funktioner med svigtende hukommelse og koncentrationsevne, svækket orientering, sproglige forstyrrelser, ofte ledsaget af ændringer i personlighed og adfærd.Demens skyldes en sygdom i hjernen og kan forekomme hos voksne i alle aldre, men er hyppigst hos ældre.Der findes flere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens. Hos ældre patienter er den hyppigste sygdom Alzheimers sygdom.Kun cirka halvdelen af alle demenspatienter får stillet en egentlig diagnose.Cirka 85.000 har demens herhjemme, heraf er knap 3.000 under 65 år.40-45 personer – knap to i timen – rammes hver dag af demens i Danmark.500.000 danskere er berørt af demens – enten fordi de lider af demens eller er pårørende til én med demens.Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.Demens er en af de hastigst voksende folkesygdomme herhjemme. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at være mellem 120.000 og 146.000.Demens er en af de dyreste folkesygdomme. De totale omkostninger ved demenssygdom i Danmark overstiger 20 milliarder kroner om året.Demens er omgærdet af tabu og fejlopfattelser, hvilket gør det til en meget vanskelig sygdom at leve med – både for mennesker med demens og deres pårørende. Mennesker med demens og deres pårørende oplever ligeledes stor ensomhed og isolation – også i forhold til andre diagnoser.Mennesker med demens er ofte mere plejekrævende end personer med andre diagnoser. Det vurderes, at pårørende til demenssyge  bruger seks timer om dagen i snit til pleje og omsorg.

----------

Kilder: Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen, Sundhedsstyrelsen, Folkebevægelsen mod ensomhed.

Billede {0} af {1}