Husk livet - demensuge på TV 2

Fra dokumentaren ’Alt for ung’: Thea med sin far, der bor på plejehjem og har været syg af demens i 10 år. Thea er den eneste, som han stadig kan huske, og hun ved, at næste gang, han glemmer nogen, vil det være hende. (Foto: Jakob Vingtoft / TV 2)

I uge 36 sætter TV 2 – på alle platforme – fokus på demens, som er ved at blive en folkesygdom.

'Husk livet' er overskriften på demensugen på TV 2, som byder på nye dokumentarer, indslag og artikler i både Nyhederne, på TV 2 ECHO, TV 2 NEWS, tv2.dk samt 'Go' morgen Danmark’ og ’Go' aften Danmark'. TV 2 sender også en nyproduceret, rørende serie på TV 2 ZULU og et gensyn med de landskendte Aage og Rita på TV 2 PLAY.

Læs mere om baggrunden for TV 2s demensuge – og fakta om sygdommen.

Faktisk begynder demensugen allerede i uge 35, nemlig søndag 2. september, hvor TV 2 viser det amerikanske drama 'Jeg er stadig Alice' med Julianne Moore i hovedrollen. Hun spiller en professor, der som 50-årig finder ud af, at hun lider af en sjælden variant af Alzheimers. Julianne Moore vandt en Oscar for sin fantastiske præstation i filmens hovedrolle.

I dokumentaren ’Når hjernen svigter’ møder Michèle Bellaiche danskere, der åbent fortæller og viser, hvor svært det kan være at være ramt af forskellige grader af demens. (Foto: The Compound / TV 2)

Et personligt møde med demens
Onsdag 5. september vises programmet 'Når hjernen svigter', der er tv-vært Michèle Bellaiches personlige møde med den sygdom, hendes mor var ramt af. I marts 2018 døde Lissy Bellaiche af kræft, men hun var også ramt af demens.

I dokumentaren møder Michèle Bellaiche danskere, der er ramt af demens, og som tackler sygdommen på vidt forskellige måder. Tv-værten gennemgår også en række test for at se, om hun har arvet sin mors demens.

Musikterapeuten Jens besøger demente Else i ’Lyden af liv’. (Foto: TV MIDTVEST / TV 2)

Når musik hjælper demente
Senere onsdag aften følger vi et musikterapiforløb for demente på et plejehjem i Thisted. Musikterapeuten Jens Anderson-Ingstrup vil prøve, om han med sin musik kan trænge ind bag demensens tåger.

Vi følger projektet med de ældre, og på sidelinjen følger deres pårørende med. Terapiens resultater ender med at berøre dem dybt.

Foruden programmet på TV 2 er yderligere et afsnit af 'Lyden af liv' tilgængeligt på TV 2 PLAY umiddelbart efter tv-visningen.

Fra ’Alt for ung’: Markus er 19 år og bor i Lystrup sammen med sin far. Hans mor er meget syg af demens – så syg, at hun nærmest ikke opfatter, når han kommer på besøg. (Foto: Judy Wium / TV 2)

At være den voksne for sin far eller mor
Hvordan er det at være ung og have en forælder, der er ramt af demens? Det fortæller Thea på 20 år, Louise på 23 og Markus på 19 om i programmet 'Alt for ung', som vises torsdag 6. september.

De tre er helt almindelige unge, som skiller sig ud fra deres jævnaldrende, fordi de hver især lever med en demenssyg forælder. Vi kommer ind i deres liv på et tidspunkt, hvor de skal finde deres egen vej som unge voksne. Men hvordan gør man det, når rollerne pludselig er byttet om, og man skal være den voksne og nærmest forælder for sin egen mor eller far?

Køberhavner-DJ’en Tiger Sennenwald har et helt unikt venskab med sin 84-årge demente morfar, Aage. (Foto: Pineapple Entertainment / TV 2)

Et umage makkerpar på TV 2 ZULU
TV 2 ZULU markerer også demensugen fra mandag 10. september med fire rørende programmer med titlen 'Tiger & morfar'. Københavner-DJ'en Tiger Sennenwald har i en sen alder fået et helt unikt venskab med sin 84-årige demente morfar, Aage Sennenwald. Det umage makkerpar har dagligt kontakt og ses ofte, hvor de skaber dejlige oplevelser og minder sammen, før det er for sent.

Læs mere om 'Tiger & morfar' her.

På TV 2 PLAY kan man se filmen 'Ritas valg', som er en gribende film og Aage og Rita, der kæmpede mod Alzheimers og for kærligheden. Filmen kan fremover hentes til visning i landets biografer, offentlige institutioner mm. via DOXBIO ON DEMAND, der i samarbejde med TV 2 og Dokumentarkompagniet stiller filmen gratis til rådighed. Filmen vil blive vist senere på TV 2.

Nyhederne, TV 2 ECHO, TV 2 NEWS og tv2.dk vil i uge 36 også have flere indslag og artikler, der omhandler demens.

Se traileren, der lancerer TV 2s demensuge, herunder.


Oversigt over programmer i forbindelse med Husk livet:
TV 2:
Søndag 2. september kl. 21.05: 'Jeg er stadig Alice'
Onsdag 5. september kl. 20.50: 'Når hjernen svigter'
Onsdag 5. september kl. 21.35: 'Lyden af liv'
Torsdag 6. september kl. 20.00: 'Alt for ung'
'Go' morgen Danmark' og 'Go' aften Danmark' i uge 36 

TV 2 ZULU:
 
Mandag 10. september kl. 21.50: ’Tiger og morfar’ (det første af i alt fire programmer)

TV 2 PLAY:

Fra mandag morgen 3. september: 'Ritas valg' - biografversionen

-----------

Se trailer for TV 2 ZULU-dokumentarserien 'Tiger & morfar' herunder.