Hele Danmark står sammen i kampen om at knække cancer

Danskere over hele landet står sammen i kampen mod kræft. Blandt andet opsættes lysposer tændt af danskerne ved lysceremonier flere steder i Danmark.

Danskere over hele landet står sammen i kampen mod kræft. Blandt andet opsættes lysposer tændt af danskerne ved lysceremonier flere steder i Danmark.

14. oktober 2015;
Af: TV 2 Kommunikation

Sportsklubber, efterskoler, privatpersoner, arbejdspladser og mange flere gennemfører lige nu aktiviteter og indsamlinger i hele landet. Alle initiativerne er i gang, fordi danskerne vil være med til at knække cancer.

Igen i år står TV 2 og Kræftens Bekæmpelse sammen i Danmarks største indsats mod kræft – Knæk Cancer. I hele uge 43 har TV 2 særligt fokus på kampen mod kræft, men allerede nu er danskerne stærkt engagerede i forskellige initiativer, som sætter fokus på at knække cancer.

- Knæk Cancer engagerer danskere i hele landet og på tv, nettet og sociale medier, fordi kampen mod kræft er så relevant og væsentlig for os alle. Igen i år oplever vi, at danskerne kommer til os med deres fortællinger og initiativer, og vi glæder os til at formidle dette engagement i Knæk Cancer-ugen på TV 2, siger kanalchef Lotte Lindegaard.

I det følgende omtales nogle få af de mange forskellige initiativer og aktiviteter, som er i gang rundt omkring i landet.

Flaskepant giver penge
Noah på otte år fra Odense har siden Knæk Cancer sidste år samlet flasker ind i lokalområdet og omsat dem til pant. Lige nu har han indsamlet for over 11.000 kroner. Noah samler ind, fordi han savner sin mormor, som han har mistet til kræft.

I Svinninge på Sjælland samler Frida på syv år flasker fra private og virksomheder. Indtil videre er det blevet til over 8.000 kroner, og hun fortsætter sin indsamling frem til 24. oktober. 

Også ’flaskepigerne’ fra Aalborg, som deltog i Knæk Cancer-indsamlingen sidste år, samler flasker igen. Deres mål er at indsamle hele 125.000 kroner. Pigerne har i gennemsnit indsamlet flasker for 354 kroner hver eneste dag siden december sidste år ved at tage rundt hos private familier og hente pantflasker.

Se trailer for Knæk Cancer nedenfor.

Mange private indsamlinger
På cancer.tv2.dk har mange allerede startet private indsamlinger, og flere er på vej.

Aase Olsen samler ind ved at sælge sine hjemmehæklede og strikkede ting på strøget i København – blandt andet sælger hun huer og halstørklæder. Aase Olsen har mistet begge sine forældre til kræft. 

Joan Eriksen fra Frederiksværk har været ramt af kræft hele seks gange i perioden 2010-2012. Hendes online-indsamling har på imponerende vis rundet 15.000 kroner.  

- Kræftens Bekæmpelse har gjort en kæmpe forskel for mig og min familie. Lad os sammen knække cancer, så flere ligesom jeg kan blive ved med at være sammen med deres familie, skriver Joan Eriksen på hendes Knæk Cancer indsamlingsside. 

Cykl, løb eller gå fra kræften 

I Aarhus vil man løbe penge ind til Knæk Cancer. 21. oktober har to sundhedsbloggere arrangeret et 5 kilometer-løbe- og et 4 kilometer-gå-hold omkring området Marselisborg.

- Alle kan deltage – uanset niveau, så vi i fællesskab kan løbe fra kræften, fortæller Tine Vieland, der er en af arrangørerne og selv har haft kræft tæt inde på livet. 

Også de medicinstuderende i Aarhus har taget initiativ til et 5 kilometer-løb i Aarhus Universitetspark for at sætte fokus på kampen mod kræft. På den måde kan de studerende bidrage til et vigtigt formål på en sjov måde. 

På Østerbro i København kan man cykle fra kræften til ’Spinning4Cancer’ – en stor 24 timers-spinningevent, hvor både virksomheder og private kan være med.

Sportsklubber donerer til Knæk Cancer 
I Silkeborg tager byens håndboldhold, Silkeborg Voel KFUM, imod ærkerivalerne fra Team Tvis Holstebro 18. oktober. Denne dag er dog præget af en vis forsoning med Knæk Cancer som fælles omdrejningspunkt, når publikum og sponsorer vil bidrage med donationer til den gode sag. 

Rideskolen Kildegården i Herlev ved København vil også samle penge ind til kampen mod kræft. Det gør de ved en stor indsamlingsdag 17. oktober med livemusik, lotteri, hoppeborg, kagesalg og borgmesterbesøg. 

Danmarksmesterskaberne i Western Ridning afholdes 23.-25. oktober i Gråsten. I den anledning ønsker arrangørerne at oprette en helt ny klasse, ’Rein Against Cancer’, hvor startgebyret går til Knæk Cancer.

Lysevent og bankoturnering
22. oktober sætter Skive fokus på at knække cancer ved at afholde Tænd Et Lys – en smuk begivenhed arrangeret af frivillige fra Stafet For Livet. Poser med levende lys og personlige hilsner stilles op for at mindes dem, som kæmper, og dem, som vi mistede til kræften.

Flere steder i landet holdes lys-events, og man kan købe en lyspose online og i de forskellige byer – læs mere her. 

Lysposerne tændt af danskerne bliver opsat ved lysceremonier i hele landet for dem, som kæmper kampen, og for dem, vi savner.

På Håndværkerkollegiet i København er de unge beboere gået sammen om en Knæk Cancer-indsamling, hvor donationerne blandt andet skal komme fra en bankoturnering.

- Det er en ubærlig smerte at overvære, når folk bliver pårørende til kræftpatienter eller mister deres elskede til den frygtelige sygdom. Vi har derfor startet en indsamling, som vi vil donere til Knæk Cancer i Håndværkerkollegiets navn, skriver de på indsamlingssiden. 

Hos Hornsherred Tandplejecenter bliver der holdt lørdagsåbent for den gode sag. Her vil tandplejepersonalet donere en hel dags omsætning til Knæk Cancer.

Efterskoler samler ind til kampen mod kræft
På Nordfyns Efterskole er der ”fuld skrald på indsamlingen” i tre dage, som de selv siger. Eleverne tager rundt i lokalområdet og samler pantflasker, fejer fortove og klipper hæk for at samle penge ind til Knæk Cancer. Desuden afholdes en konference om kræft, hvor eleverne på hver deres stand præsenterer et kræftområde, de har arbejdet med. Indsamlingen kulminerer med et 12 timers sponsorløb for skolens elever.

Halvorsminde Efterskole i Nordjylland samler også ind. De 136 elever og deres lærere har valgt at dedikere en del dag til Knæk Cancer, hvor eleverne kaster sig ud i forskellige indsamlingsaktiviteter i og omkring Hjørring. Resultatet af anstrengelserne vises i ’Go’ aften Danmark’, som mandag 19. oktober sendes fra Hjørring.

Fem byer får besøg af Kræftens Bekæmpelses og TV 2s Knæk Cancer-bus i uge 43. (Foto: Mads Claus Rasmussen / TV 2)

Åbent hus i landets kræftrådgivninger
Som en del af Knæk Cancer holder Kræftens Bekæmpelse åbent hus i 12 af landets kræftrådgivninger 22. oktober. Det bliver en dag med kaffe på kanden, workshops, foredrag, musik og mulighed for at få et kig ind i rådgivningernes hverdag. 

Kræftens Bekæmpelse holder åbent hus i Aabenraa, Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Herning, Hillerød, København, Lyngby, Næstved, Odense, Roskilde og Vejle. Se mere her. 

I uge 43 får fem danske byer desuden besøg af Kræftens Bekæmpelses og TV 2s Knæk Cancer-bus med sundhedstjek, 'Go' aften Danmark' live og smukke lysevents. Bussen besøger Hjørring, Holstebro, Esbjerg, Fåborg og Nykøbing Falster. Læs mere om Knæk Cancer bussen her.  

I en lang række programmer på TV 2 sættes der i uge 43 fokus på kræften, og undervejs vil pengene blive quizzet, danset og samlet ind til Kræftens Bekæmpelse.

Det hele kulminerer i et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 24. oktober.

Læs flere artikler om Knæk Cancer her

Billede {0} af {1}