Dokumentar: ’Når politiet lyver’

I USA må politiet lyve under afhøringer, hvis det kan presse en tilståelse ud af en mistænkt. Det oplevede den danske pædagogstuderende Malthe Thomsen, da en kollega anklagede ham for seksuelle krænkelser og igangsatte et mareridt for ham og hans familie i en sag om falske anklager og ikke-eksisterende beviser. (Foto: Good Company / TV 2)

I USA må politiet lyve under afhøringer, hvis det kan presse en tilståelse ud af en mistænkt. Det oplevede den danske pædagogstuderende Malthe Thomsen, da en kollega anklagede ham for seksuelle krænkelser og igangsatte et mareridt for ham og hans familie i en sag om falske anklager og ikke-eksisterende beviser. (Foto: Good Company / TV 2)

Den prisvindende, danske dokumentar om bl.a. politiarbejdet i New York i sagen mod danske Malthe Thomsen sendes på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 30. august.

Hvem skal man stole på, når man ikke længere kan stole på politiet? Den danske forsvarsadvokat Jane Fisher-Byrialsen arbejder i USA med at hjælpe samfundets svageste, når de fanges i politiets net af løgne og påståede beviser.

Den meget omtalte, danske dokumentar 'Når politiet lyver' følger Jane Fisher-Byrialsen i hendes arbejde, og den vises på TV 2 torsdag 30. august kl. 20.00. Dokumentaren kan også ses på TV 2 PLAY.

Danske Malthe Thomsen
I løbet af de seneste ti år har Jane Fisher-Byrialsen arbejdet som forsvarsadvokat i New York, men det var først i 2014, hun blev kendt i Danmark, da hun hjalp den danske pædagogstuderende Malthe Thomsen fra at ryge flere år bag tremmer i USA, da han blev mistænkt af New Yorks politi for at have krænket 13 børn i en daginstitution på Manhattan.

I flere timer blev han, uden en forsvarer ved sin side, afhørt af politiet, som påstod, at de havde videooptagelser af overgrebene, og at han ville få det meget nemmere, hvis han bare ville tilstå. 

Hvem skal man stole på, når man ikke længere kan stole på politiet? Den danske forsvarsadvokat, Jane Fisher-Byrialsen, arbejder i USA med at hjælpe samfundets svageste, når de fanges i politiets net af løgne og påståede beviser. (Foto: Katrine Philp / TV 2)

En betydningsfuld position
Jane Fisher-Byrialsen har skabt sig en betydningsfuld position i det amerikanske retssystem og er blevet en markant stemme i kampen mod politiets ret til at lyve over for mistænkte som et forsøg på at fremprovokere og gennemtvinge en tilståelse, uagtet at der ikke findes beviser mod den mistænkte.

Afhøringsteknikken bygger på at nedbryde den mistænktes egne barrierer ved hjælp af psykologiske metoder. Oftest bliver afhøringen ikke videofilmet, og derved bliver det umuligt for forsvaret efterfølgende at dokumentere, hvad der faktisk er sket og sagt under afhøringen.

Sådan var det også for hendes klient Korey Wise, der blev uskyldigt dømt for en voldtægt i Central Park og efterfølgende uretmæssigt tilbragte 13 år i fængsel. Efter at Jane Fisher Byrialsen vandt erstatningssagen mod New York, og hendes klient fik tildelt cirka 73 millioner kroner, har hun helliget en stor del af sit arbejdsliv til kampen mod den uretfærdighed, som sker, når mistænkte straffes på baggrund af falsk tilståelse.

Kunne være endt skæbnesvangert
For danske Malthe Thomsen kunne sagen om sexkrænkelser være endt skæbnesvangert. Men efter otte måneder erkendte anklagemyndigheden, at beviserne ikke var til stede, og at han endelig kunne få lov til at forlade Manhattan som en fri mand.

Det lange og opslidende forløb for en mistænkt har sine personlige omkostninger, når man har siddet fængslet på den berygtede fangeø, Rikers Island, og oplevet at blive udråbt som sexmonster i førende amerikanske medier. 

Hvem er Jane?
Jane er oprindeligt født i Odense, men har gennem hele sin barndom været vant til at rejse rundt i verden på grund af faderens job i Mærsk. Hun blev uddannet som jurist ved George Washington University i Washington D.C.

Efter nogle år i byretten i Washington og siden som forsvarsadvokat i New York stiftede hun og hendes mand, advokaten David Fisher, deres fælles advokatfirma i New York. For nylig har parret og deres to børn lagt New York bag sig og er flyttet lidt syd for storbyen Denver i staten Colorado, hvor de nu har oprettet fælles advokatvirksomhed.

'Når politiet lyver' er instrueret af Emmy-nominerede Katrine Philp og produceret af Katrine A. Sahlstrøm, Good Company Pictures, med støtte fra Kort- & Dokumentarpuljen under DFI. Filmen fik verdenspremiere på CPH:DOX tidligere i år under titlen 'False Confessions' og modtog festivalens publikumspris.

Se trailer for dokumentaren 'Når politiet lyver' herunder.

Billede {0} af {1}