Dokumentar: ”Et farligt sind”

12. marts 2014;
Af: TV 2 Kommunikation

En sommeraften i 2013 slog den 22-årige Joakim sin mor ihjel. Tilbage sidder familien og spørger sig selv, hvordan det kunne ende så galt.

Joakims søster Rikke fortæller i ”Et farligt sind”, hvordan hun og andre familiemedlemmer frygtede, at Joakims sygdom kunne ende galt. (Foto: Jesper Jørgensen / TV 2)

- Vores mor er død. Joakim har slået hende ihjel!

Den katastrofale besked fik Joakims tre søstre tilbage i juli 2013. Historien havnede på forsiden af landets aviser, og for første gang bliver hele forløbet frem mod den tragiske hændelse nu oprullet i TV 2-dokumentaren "Et farligt sind", der vises på TV 2 tirsdag 18. marts kl. 20.50.

Familien havde i lang tid været klar over, at 22-årige Joakim led af en svær psykisk sygdom, og alle frygtede, at en tragedie ventede lige rundt om hjørnet. I dokumentarfilmen "Et farligt sind" ser Joakims tre søstre tilbage og forsøger at finde en forklaring på, hvordan det kunne gå så galt, og hvorfor det ikke lykkedes det psykiatriske system at hjælpe Joakim i tide. 

- Joakims historie er barsk, og det, der nok fylder allermest i familien, er tvivlen om, hvorvidt tragedien kunne være undgået. I dokumentaren søger søstrene aktindsigt, og vi ser, hvordan det pludselig står klart for dem, at Joakim igennem flere år er røget ind og ud af det psykiatriske system, uden at det har været muligt at give ham den rette hjælp, fortæller TV 2-redaktør, Heidi Kim Andersen, og fortsætter:

- Joakims sag er ikke enkeltstående, og der findes flere andre lignende sager, hvor en psykisk syg slår en pårørende ihjel. Forhåbentlig kan vi med denne dokumentarfilm sætte skub i en offentlig debat om det psykiatriske system i Danmark.

Joakims søstre, Anne-Dorthe, Rikke og Louise, forsøger i ”Et farligt sind” at finde svar på, hvorfor Joakim aldrig fik den hjælp, han havde brug for.

Er tvang vejen frem?
Ved at søge aktindsigt håber Joakims søstre at finde ud af, hvad der præcist er sket, og hvorfor der ikke var nogen, der greb ind, inden det endte galt. Efter at have gennemgået aktindsigten er det tydeligt, at Joakim var kendt i systemet. Han var indlagt adskillige gange og var igennem flere forskellige medicinske forløb, som han dog selv valgte at afbryde undervejs.

Pludselig står det klart, hvordan psykiatrilovens meget skrappe krav for brugen af tvang kan være problematisk, når man har at gøre med så syge mennesker som i Joakims tilfælde. I dag er det nemlig i langt de fleste tilfælde op til de psykisk syge selv at beslutte, hvorvidt de vil lade sig udrede og gennemføre et medicinsk forløb eller ej.

- Det, vi kan lære af Joakims sag, er, at stille os selv spørgsmålet: Har vi en lovgivning, der faktisk passer til de udfordringer, som svært sindssyge individer har? Vi er jo underlagt nogle meget, meget skrappe regler fra Folketingets side, og det er som overlæge meget utilfredsstillende, at man fuldstændig tilsidesætter vores faglighed i bedømmelsen af, hvad en given patient har brug for, udtaler psykiater og overlæge Henrik Day Poulsen i "Et farligt sind".

Dokumentarfilmen "Et farligt sind" sendes på TV 2 og TV 2 PLAY tirsdag 18. marts kl. 20.50.

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}