Dobbelt hæder til TV 2

'Moskeerne bag sløret' var undersøgende journalistik af exceptionel kvalitet og væsentlighed. Sådan sluttede juryen sin begrundelse, der kan læses i sin fulde længde nederst i artiklen. (Foto: TV 2)

TV 2s dokumentarserie ’Moskeerne bag sløret’ blev i weekenden hædret med FUJs hovedpris, Graverprisen 2016, da Foreningen for Undersøgende Journalistik uddelte de prestigefyldte priser. FUJs Metodepris 2016 gik til Emil Ellesøe Ditzel, journalist i gravegruppen på TV 2 Nyhederne.

Søndag aften vandt TV 2 to ud af tre FUJ-priser på Dansk Journalistforbunds Fagfestival i Odense. FUJ-priserne uddeles af Foreningen for Undersøgende Journalistik og hædrer journalistiske projekter for grundig metode og for at være ekstra kreative og vedholdende, når det kommer til at grave dybere.

’Moskeerne bag sløret’ hædret med Graverprisen 2016
Den prestigefyldte hovedpris for Danmarks bedste graverjournalistik gik til dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret'. Med programserien satte TV 2 fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

- Vi har arbejdet benhårdt de sidste tre år på at styrke dokumentarområdet og den undersøgende journalistik. At vi vinder FUJs fineste undersøgende journalistpris – Graverprisen – for andet år i træk og tillige med også vinder FUJs Metodepris, ser vi som en anerkendelse af denne indsats. I en tid, hvor den undersøgende journalistik i Danmark er hårdt presset af de internationale techgiganters indtog på annoncemarkedet, er det vigtigere end nogensinde, at vi på TV 2 løfter vores public service-tilbud og gør danskerne klogere på deres samfund, siger Thomas Breinholt, programchef på TV 2.

’Moskeerne bag sløret’ er produceret af Dokumentarkompagniet og TV 2 med støtte fra Public Service Puljen. Bag projektet står Martin Kjær Jensen og Irene Thyrri. Det omfattende arbejde med programserien blev yderligere formidlet og udrullet via stor opbakning fra bl.a. gravegruppen på TV 2 Nyhederne.

Læs interview på journalisten.dk med Martin Kjær Jensen og Irene Thyrri.

Thomas Breinholt, programchef på TV 2. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

TV 2-journalist vinder FUJs Metodepris 2016
Vinder af FUJ's Metodepris 2016 blev Emil Ellesøe Ditzel fra TV 2 for indslag og artikler om politiets evaluering under terrorangrebet.

- FUJ-prisen er en anerkendelse af Emils dygtighed og stædighed. Emil ville simpelthen ikke give op og fandt helt nye veje i arbejdet på at afdække politiets arbejde forud, under og efter terrorangrebet i København. At arbejde så lang tid på én historie er en helt særlig og vanskelig disciplin, siger Hans Peter Blicher, chefredaktør og leder af gravegruppen på TV 2 Nyhederne. Han fortsætter:

- Prisen er så velfortjent og er et stort skulderklap til Emil og den undersøgende journalistik. Og samtidig en opmuntring til hele gravegruppen, der jo netop arbejder som en gruppe med stor intern sparring og inspiration.

Sidste år vandt TV 2 FUJ-prisen for bedste undersøgende journalistisk med ’Operation X – den store jobfidus’. I år var TV 2 nomineret i tre ud af fire kategorier. I alt var 41 journalistiske projekter indstillet til priserne.

Læs interview på journalisten.dk med Emil Ellesøe Ditzel.

-------

JURYENS BEGRUNDELSER

FUJs Graverpris 2016 - ’Moskeerne bag sløret’:

Det er forsøgt før i andre lande at infiltrere moskeer for at undersøge lokale imamers forhold til integration af muslimske minoriteter i vestlige samfund, men serien ”Moskeerne bag sløret” udgør det hidtil mest ambitiøse projekt af slagsen. Ved at lade to muldvarpe gå undercover i flere måneder lykkedes det at dokumentere, at danske imamer – i nogle tilfælde også på moskeer, der normalt betegnes som ”moderate” – prædiker en streng fortolkning af islam med afvisning af deltagelse i det danske samfund, opfordringer til socialbedrageri, accept af vold mod kvinder og børn, løsning af konflikter i shariaråd og fremstilling af stening som en legitim religiøs handling. Journalisterne bag serien overvandt alt i alt de svære etiske udfordringer i deres metode, og deres afsløringer af dybe integrationsproblemer skabte stor debat. ”Moskeerne bag sløret” var således undersøgende journalistik af exceptionel kvalitet og væsentlighed.

FUJs Metodepris 2016 - Emil Ellesøe Ditzel:

Med en blanding af kreative, nyskabende og klassiske researchmetoder har Emil Ellesøe Ditzel præsteret fremragende undersøgende journalistik om politiets indsats under terrorangrebene i København i februar 2015 – og om politiets egen evaluering af indsatsen. Journalisten har afsløret, at flere af politiets skud ikke kunne trænge igennem vinduerne i Krudttønden ved at besigtige ruderne på et lager på Nationalmuseet. Ved at lade vidner få adgang til deres egne afhøringsrapporter blev det afsløret, at kritiske oplysninger her var udeladt. Alt i alt blev en stribe alvorlige mangler i politiets evaluering af egen indsats dokumenteret. Dermed bidrog Emil Ellesøe Ditzel med vigtige bidrag til politiets og samfundets læring efter terrorangrebene.

Læs mere om vinderne på fuj.dk