Dialogmøde med fokus på dansk fiktion, terror og valgdækning

Terror i Paris var baggrunden for ændring af dagsordenen for TV 2s dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne. (Foto: Scanpix)

Terror i Paris var baggrunden for ændring af dagsordenen for TV 2s dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne. (Foto: Scanpix)

22. november 2015;
Af: TV 2 Kommunikation

Lytter- og seerorganisationerne fik ligeledes orientering om TV 2s koncernstrategi ved det halvårlige dialogmøde - og seerrepræsentanterne havde både mange spørgsmål og kommentarer til TV 2.

Et højaktuelt emne kom med på dagsordenen med kort varsel, da TV 2 onsdag 18. november 2015 holdt sit halvårlige dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne. Få dage forinden havde terroren ramt Paris, og breaking news og terrordækning kom til debat sammen med TV 2 Nyhedernes udlandschef, Jakob Vissing.

Forinden dette punkt på dagsordenen havde TV 2s administrerende direktør, Merete Eldrup, givet en status på situationen på TV 2 og herunder omtalt offentliggørelsen i august af koncernstrategien ’Digital transformation’ og den planlagte udvidelse af direktionen med en digital direktør.

- Den digitale udviklingsproces og transformation er i rivende udvikling. TV 2 skal tænke anderledes og på alle måder involvere platforme som tv2.dk, apps, web-tv og TV 2 PLAY, ligesom vi er i gang med at forberede en digital nyskabelse i form af en businesskanal, sagde Merete Eldrup, som samtidig understregede, at flow-tv på TV 2s brede hovedkanal og de stærke nichekanaler fortsat har særdeles stor betydning for TV 2-koncernen.

- Generelt går det godt for vores kanaler – økonomisk og seermæssigt. I nogle år mistede hovedkanalerne seerandel, men den udvikling er bremset. TV 2 SPORT klarer sig særdeles flot, NEWS er på vej mod sit seermæssigt største år, og vi rammer bredt med ZULU til de yngre, med CHARLIE til de ældre og med TV 2 FRI, der har justeret indholdet og er blevet en livsstilskanal med flere danske programmer i primetime.

- En meget stor del af danskernes sening ligger på hovedkanalerne TV 2 og DR1. Vi bruger fortsat mange penge på hovedkanalen til fiktion, nyheder, dokumentar, livsstil og på sportsområdet, hvor vi er udfordret af udenlandske medieselskaber i kampen om sportsrettigheder, sagde Merete Eldrup.

TV 2s administrerende direktør, Merete Eldrup. (Foto: Ricky John Molloy / TV 2)

En deltager i mødet udtrykte tilfredshed med, at økonomien på TV 2 er god, og han opfordrede TV 2 til ikke at gå efter reklameafbrydelser i film, som det sker på kanaler, der sender fra udlandet. Merete Eldrup understregede, at TV 2 ikke har ønske om reklameafbrydelser i film, mens en reklameblok mellem Vild med dans og Vild med dans – afgørelsen ville være at foretrække frem for at skulle sende et nyt program mellem de to Vild med dans-udsendelser.

Der var spørgsmål om TV 2s ejerskab – statsligt i forhold til privat – og om synliggørelsen af den danske og nordiske kultur, f.eks. den kristne tro. Merete Eldrup sagde, at TV 2 ikke skal fremme særlige religiøse synspunkter, men at dansk kultur, herunder kristen livsopfattelse, naturligt indgår i den samlede afspejling på TV 2 af det danske samfund. 

En deltager i dialogmødet opfordrede til mere fokus på positive historier, der udvikler, frem for negative historier, der ”afvikler”. En deltager roste dramaserien 'Norskov', en anden kritiserede den hyppige brug af breaking news på bl.a. tv2.dk, ligesom der kom opfordring til at sende flere spillefilm fra andre lande end USA, herunder europæiske lande.

Rasmus Tantholdt er en af TV 2s udenrigskorrespondenter, og han dækker også terroren i Paris. Her er han dog på TV 2 i 2014 fra Liberia, hvor han rapporterede om kampen mod ebola-virus. (Foto: TV 2)

Dækning af terror og udenrigsstof
Udlandschef Jakob Vissing, TV 2 Nyhederne, deltog i dialogmødet, mens der – meget apropos – var breaking news-skilte på tv2.dk og TV 2 NEWS, fordi det franske politi på netop dette tidspunkt var i gang med at storme en lejlighed i jagten på terrorister. Jakob Vissing uddybede, hvordan arbejdet gribes an på redaktionen, når de helt store nyheder sker. Og han sammenlignede det med militære forberedelser.

- Vi sætter navne på fortroppen, vi skal have styr på kommunikationslinjer og forsyninger, og vi skal være klar med anden bølge, når de første medarbejdere er trætte. Og vi skal have styr på beredskabet over flere døgn, når en stor nyhedshistorie bliver ved med at udvikle sig, sagde Jakob Vissing.

- De første kilder til breaking news kan komme via sociale medier - øjenvidner, der filmer, sms’er eller lægger en opdatering på Facebook. Når nyhedshistorien er stor, vil TV 2 straks gå i gang med at afklare, hvad der er rigtigt og forkert, og med at finde nye øjenvidner, gerne danske. TV 2 har herudover en sociale medier-redaktion, der filtrerer og vurderer informationernes lødighed i forhold til andre tilgængelige oplysninger, sagde Jakob Vissing og fortsatte:

- Samtidig er vi i fuld gang med at indkalde journalister, fotografer og korrespondenter, og efter få timer er vi ”oppe at køre” og har lavet en plan. Der er ofte mange medarbejdere, der strømmer på job for at hjælpe under breaking news, og vores opgave er også at ”rationere”, så der også er mandskab til de følgende dage.

Under breaking news udvikler historien sig, mens TV 2 eller TV 2 NEWS sender, og i den situation er det afgørende hele tiden at være transparent om, hvad TV 2s redaktion ved og ikke ved, at tage nødvendige forbehold og at præcisere tv-stationens kilder. Her er udlandsredaktionen i Odense vigtig som en ekstra vidensbank, hvor der foregår overvågning, og hvor man har adgang til mange udenlandske medier og kilder.

Deltagere i dialogmødet opfordrede til at ”passe på med at skrue op for dramatikken” i sådanne situationer. Jakob Vissing understregede, at TV 2 er meget påpasselig, og at TV 2 absolut ingen interesse har i at udkomme med oplysninger, som kan være forkerte.

- Vi skal fortælle så objektivt som muligt og vise de relevante billeder. Men ikke alt skal vises, og vi er meget påpasselige med billeddækningen, når der sendes live fra store nyhedsbegivenheder.

- Seerne og brugerne reagerer meget hurtigt og er meget interesserede i, hvad der sker her og nu – og i efterfølgende at få perspektiv og analyse på en sag, sagde Jakob Vissing, der også fik spørgsmål om sikkerheden for TV 2s udsendte.

- Alle vores udsendte journalister og fotografer er trænede og erfarne og kan håndtere uventede og voldsomme situationer. Meget ofte er de sammen med en lokal journalistisk hjælper – en såkaldt fixer – og i nogle tilfælde hyres der også vagter til at passe på medarbejderne.

Jakob Vissing sagde, at der naturligvis kan ske fejl under breaking news, selv om redaktionen altid er kritisk over for medvirkende eksperter og øjenvidner, og selv om redaktionen prøver at være transparent om sine kilder. TV 2 Nyhederne har altid efterkritik af en breaking news-dækning for at lære af dækningen og blive bedre.

Fra serien 'Norskov': Thomas Levin i rollen som politimanden Tom Noack. (Foto: Bibi Berg / TV 2)

Rekord-år for fiktion på TV 2
2015 var et rekord-år for nye fiktionsserier på TV 2, og det var en del af baggrunden for, at fiktionschef Katrine Vogelsang var inviteret med på dialogmødet. Her viste fiktionschefen klip fra tre aktuelle TV 2-fiktionsserier – 'Norskov', 'Juleønsket' og 'Badehotellet' – og fra en kommende serie og spillefilm.

- TV 2 Fiktions strategi handler om at skabe nære fortællinger, der også viser forskellige sider af samfundet. Vores serier har fokus på det konkrete og nærværende og handler altid om de universelle spørgsmål, vi møder som mennesker, fortalte Katrine Vogelsang.

Serien 'Norskov', der er optaget i Frederikshavnsområdet, er TV 2s første internationale co-produktion med et stort finansieringsbidrag fra eksterne partnere – danske og udenlandske. Serien blev fra afsnit ét ramt af en særlig udfordring, fordi mange seere tilkendegav, at de ikke kunne høre og forstå dialogen – bl.a. i scener, hvor skuespillet var allermest intimt og nært.

- Vi forsøgte, om vi kunne rette op på situationen med kort varsel, men det fungerede ikke, så vi valgte at tekste efter første afsnit. Selvfølgelig skal man kunne forstå, hvad der siges og udtrykkes, og det endte med at være et valg mellem tydelig tale og at miste troværdighed og det nære. Derfor tekstede vi, så vi kunne fastholde troværdigheden og nærheden. På TV 2 PLAY valgte vi at lægge både tekstede og ikke-tekstede afsnit, og tre fjerdele valgte afsnittene med tekster. Så det var et godt og rigtigt valg at tekste, sagde Katrine Vogelsang.

Den tvungne tekstning på tv gav ikke negative reaktioner fra seerne, og samtidig stoppede de mange klager over, at det var vanskeligt at forstå dialogen i 'Norskov'. Katrine Vogelsang pointerede, at lyd-spørgsmålet er en udfordring i moderne fladskærms-højttalere, og at der har været forskel på lydproblemerne hos forskellige distributører.

Fra deltagere i dialogmødet blev der udtrykt støtte til tekstningen af 'Norskov', som man ikke fandt problematisk. Samtidig var der roser til kvaliteten af Norskov – og et spørgsmål om valget af mandag som TV 2s fiktionsdag. Hvorfor ikke f.eks. lørdag?

- Vores ambition er at få et fast fiktions-sendetidspunkt, og vi har haft rigtigt gode erfaringer mandag aften. Lørdag er problematisk for serier til voksne, fordi lørdag er familiedag og en aften med især tv-tilbud til børnefamilier, sagde Katrine Vogelsang.

Fra TV 2-programmet 'Test dit valg' under valgkampen i sommeren 2015. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Klager over ”politisk skævvridning”
På dialogmødet orienterede seerredaktør Lars Bennike om aktuelle sager, og han fortalte, at der i løbet af forsommerens valgkamp havde været klager over det, som blev kaldt ”politisk skævvridning”, og for at være for venlig mod rød blok.

På baggrund af konkrete klager undersøgte Lars Bennike sagerne. Den faktuelle gennemgang viste ikke, at der var politisk slagside i TV 2s dækning, selv om enkelte sager gav anledning til kritik.

En af de sager, der kom mange klager om, var topmødet mellem Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). TV 2 blev bl.a. anklaget for, at vært Poul Erik Skammelsen afbrød Løkke langt mere end Thorning.

- Jeg har set valgdebatten igennem flere gange og har opgjort, hvor mange gange Poul Erik Skammelsen afbrød de to statsministerkandidater. Skammelsen afbrød Thorning 62 gange, mens Løkke blev afbrudt 60 gange. I taletid var der også kun lille forskel – dog med lidt mere taletid til Løkke. Heller ikke i denne situation synes jeg, at der var tale om særbehandling af Thorning, eller at TV 2 skulle hælde mere til rød blok, sagde Lars Bennike, der tidligere på året skrev en klumme om dette og lagde sin optælling som bilag til denne.

Valgudsendelsen 'Test dit valg' gav også anledning til seerklager i forbindelse med udsendelsens afstemninger, der faldt ud til fordel for den daværende SR-regering. Panelet i 'Test dit valg' var endt med at være skævt sammensat, og det skyldtes – viste Lars Bennikes undersøgelser – tre afbud med meget kort varsel.

- Testresultatet lå til gengæld meget tæt på det endelige valgresultat med 51-49 til de borgerlige. Samtidig viste testresultatet en betydelig fremgang til Dansk Folkeparti og lå dermed tæt på valgets resultat – i modsætning til flere af de store meningsmålinger, som netop blev overhalet af virkeligheden, sagde Lars Bennike.

Seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Seerredaktøren tilføjede, at han ikke kan vide, om mange klagehenvendelser i nogle tilfælde kan være styret af partierne og være led i en politisk plan. Han fik dog opbakning til sin fremgangsmåde fra en deltager i dialogmødet – nemlig at behandle klagerne ved at undersøge de faktuelle forhold.

I tilfældet med selskabet Panorama og dennes direktør, der blev inddraget i valgkampen, vurderede Lars Bennike, at journalisterne – herunder TV 2s – endte med at være urimelige i deres behandling af direktøren.

- Det var relevant at spørge Panorama-direktøren, om han var partisoldat og en del af Venstres kampagne, men det gik over grænsen, sagde Lars Bennike.

Også i forbindelse med et interview med Venstres næstformand Kristian Jensen om en rapport fra EU’s grænseagentur Frontex var der grund til kritik, mente Lars Bennike – og TV 2 beklagede ligeledes på tv2.dk.

Krimi-tv i 'Station 2'
I dagens sidste indlæg på dialogmødet fortalte 'Station 2'-redaktør Nils Bomann om arbejdet med TV 2s kriminalmagasin, der har været sendt siden efteråret 1993.

- 'Station 2' giver indblik i en verden og et miljø, vi danskere sædvanligvis ikke møder, og i en tankegang, der er ukendt for os. Uanset om vi taler med ofre, gerningsmænd eller politifolk, handler 'Station 2' om menneskers liv og om begivenheder, der har stor betydning for dem. Og når disse mennesker er modige nok til at stå frem, er det vigtigt at behandle dem ordentligt og at formidle deres historier på en fair måde, sagde Nils Bomann, der viste tre konkrete klip og debatterede med dialogmødets deltagere ud fra disse.

Debatten indeholdt kritiske kommentarer til konkrete 'Station 2'-indslag og til tonen i disse. Samtidig var der roser for at behandle de medvirkende ordentligt og for en oftest relevant og sober tilgang til kriminalsager – meget ulig den sensationsprægede tilgang, man kan opleve i udenlandske kriminalprogrammer.

Billede {0} af {1}