Debat om betaling, ”Rita” og fejl i medierne

15. juni 2012;
Af: TV 2 Kommunikation

Livlig debat og stor spørgelyst på TV 2s dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne 7. juni 2012.

Programdirektør Palle Strøm, TV 2. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Hvordan går det med TV 2, efter at man skal betale for kanalen? Køber TV 2 mere eller mindre hos regionalstationerne? Hvorfor er arbejdsmarkedsstoffet så usynligt på TV 2? Og hvorfor var sproget og scener i ”Rita” til tider vulgære?

Debat og spørgsmål var der masser af, da TV 2 7. juni i Odense holdt sit halvårlige dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne. Her indledte programdirektør Palle Strøm med at fortælle om baggrunden for abonnementsbetalingen på TV 2 fra januar, nemlig ønsket om at sikre TV 2s hovedkanal en fast bund i sine indtægter og mindre konjunkturfølsomhed.

- Status er p.t., at 95 procent af alle danskere kan se hovedkanalen, hvilket er meget tilfredsstillende, sagde Palle Strøm, som også konstaterede, at konkurrenternes øgede penetration og flere egenproduktioner giver TV 2 udfordringer på seertallene.

Betaling for TV 2 Play
Programdirektøren blev spurgt om kommende programsatsninger på TV 2 og om, hvorvidt seerne på TV 2 Play ikke blot bliver bedt om at betale for noget, som de én gang tidligere har betalt for.

- Nej, TV 2 Play er en ekstra tv-tjeneste, hvor man kan se liveudsendelser og tidligere viste programmer, når man vil, og hvor man vil. Dvs. TV 2 Play er et supplement til hovedkanalen og nichekanalerne, hvor man får ekstra tilbud og en mulighed for at se programmerne, når det passer i ens hverdag, sagde Palle Strøm.

Dialogmødet diskuterede også TV 2s public service-redegørelse 2011, som blev mødt af roser. I forbindelse med dækning af kirkeligt stof efterlyste generalsekretæren for KLF, Kirke & Medier, Mikael Arendt Laursen, et billede af, hvordan dækningen i medierne – og ikke alene på TV 2 – har været af uenigheden om vielser af homoseksuelle, herunder en præcisering af, hvad det er, modstanderne af vielse af homoseksuelle er imod. Efter hans mening kan sagen få store konsekvenser for kirken, og det er væsentligt at afdække i medierne.

Både Palle Strøm og seernes redaktør, Lars Bennike, tilkendegav, at sagen er blevet dækket meget og godt, men Lars Bennike vurderede, at en opfordring til NYHEDERNE om at lave en opsummering af sagens kerne engang imellem kunne være berettiget.

Nyhedsdirektør Michael Dyrby, TV 2. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Debat om arbejdsmarkedsstof i NYHEDERNE
Deltagere i dialogmødet spurgte også til kulturdækningen på TV 2 og på TV 2 NEWS, om den HD-standard, TV 2 har valgt, og om visning af spillefilm fra andre lande end USA og Storbritannien, f.eks. Tyskland, Frankrig og Canada.

Dialogmødets deltagere rejste også spørgsmål om, hvorvidt nyhedsmedierne forfladiger vigtige samfundsemner, fordi der mangler dybde i nyhedsdækningen. Det spørgsmål opfordrede Palle Strøm til at bringe videre til nyhedsdirektør Michael Dyrby – som dog allerførst blev spurgt, om der er arbejdsmarkedsstof nok i TV 2|NYHEDERNE.

- Ja, det mener jeg. Arbejdsmarkedsstof dækkes anderledes end tidligere i alle medier, og NYHEDERNEs fokus er meget på de menneskelige faktorer, f.eks. stress, hjemmearbejde, udenlandsk arbejdskraft i Danmark og ungdomsledighed. Inden for det seneste års tid har der været cirka 100 indslag vedrørende arbejdsmarkedsforhold i NYHEDERNE, bl.a. om trepartsforhandlinger, efterlønsreform, skattereform og overenskomstforhandlinger, og i øjeblikket kører NYHEDERNE en serie om fagforeninger og den stigende ungdomsarbejdsløshed, sagde Michael Dyrby.

Formanden for ARF Multimedier, Lea Rosfort, efterlyste mere dækning af erhvervsskoler, HTX, praktikpladser osv. i forhold til gymnasierne, som, hun mener, har større fokus i NYHEDERNE. Michael Dyrby tog imod pointen om, at fokus ofte er rettet mod gymnasier, og at der kan lægges mere vægt på erhvervsskoler, HTX o.l.

Samarbejdet med TV 2-regionerne
Fra dialogmødet blev der også udtrykt ønske om mere dybde, engagement og konsekvensen af de beslutninger, der træffes i EU. Michael Dyrby svarede, at TV 2 sender masser af EU-stof, og at der især er fokus på betydningen for danskerne af beslutninger i EU – bl.a. med brug af stationens faste korrespondent i Bruxelles.

Michael Dyrby blev også spurgt om samarbejdet med regionerne, som han kaldte vigtigt og værdifuldt – set fra begge sider. Det kan dog blive endnu bedre, og for at forbedre samarbejdet har TV 2 og regionerne nu udpeget repræsentanter for de to parter, der med faste besøg og jævnlig kontakt skal forstærke samarbejdet.

- Leverancen fra regionerne til TV 2|NYHEDERNE er ganske rigtigt gået ned på det seneste, og det skyldes især to forhold: Dækningen af det arabiske forår har været bekostelig for NYHEDERNE, så der har ikke været penge til at købe så meget hos regionerne. Desuden har regionerne brugt mange kræfter på igangsætningen af deres egne regionale kanaler, og det har betydet færre ressourcer til regionernes hovedudsendelser, som NYHEDERNE typisk har købt attraktive billeder fra, sagde Michael Dyrby.

Mille Dinesen i rollen som skolelæreren Rita i TV 2s serie af samme navn. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Debat om ”Rita”
I dialogmødet deltog også TV 2s fiktionschef, Katrine Vogelsang, og hun indledte med at fortælle om dramaserien ”Rita”, der har sit udgangspunkt i folkeskolen.

- Rita er dog ikke nogen almindelig lærer - hun er alt det modsatte af det forventelige: Sexet, flabet og politisk ukorrekt – og ind imellem opfører hun sig som et barn. Hvert afsnit har ét tema, og når temaet f.eks. er seksualundervisning, kan sproget og udtrykket risikere at blive lidt for specifikt og ’for meget af det gode’. Det har vi lært af og tager til efterretning til sæson 2, sagde Katrine Vogelsang.

Hun blev spurgt, om seriens sexscener havde en konsekvens for seertilslutningen.

- Det er svært at svare på – men faktum er, at vi havde gode seertal. Da serien blev skrevet, troede man, det var en nødvendighed at gå så drastisk til værks. Nu ved vi, at det ikke var nødvendigt, så det ændrer vi til næste sæson, sagde Katrine Vogelsang, der også afslørede, at TV 2s næste serie bliver krimiserien "Dicte" baseret på Elsebeth Egeholms romaner.

Fra "Rita".

Få klager over "Rita"
I debatten sagde seernes redaktør, Lars Bennike, at han havde modtaget et mindre antal klager over serien "Rita", men antallet af klager aftog, efter at TV 2 begyndte at advare om anstødelige scener i de afsnit, hvor sådanne scener kunne opleves. Fra dialogmødet lød der opfordringer til TV 2 om at tage imod rådgivning udefra, når der er tvivl om, hvordan indholdet i f.eks. dramaserier skal deklareres over for seerne.

En deltager i dialogmødet kritiserede "Operation X"-redaktionen og programmets måde at redigere på. Lars Bennike understregede, at der for "Operation X" gælder nøjagtigt samme etiske retningslinjer som for andre journalistiske programmer på TV 2, og at TV 2 meget, meget sjældent har fået påtaler for "Operation X".

Lars Bennike orienterede også om en skærpet kurs hos Pressenævnet med hensyn til rettelser hos medierne, om redaktørens nye hjemmeside og tilstedeværelse på Facebook og om de foreløbige tanker om efterårets public service-høringer.

Seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike.

Forskningsprojekt om fejl i medierne
Seernes redaktør informerede ligeledes om et igangværende, stort forskningsprojekt om fejl i medierne, der bl.a. støttes af TV 2, de store dagblade og DR.

Undersøgelsen viser, at der laves en del fejl i medierne generelt, men at det trods alt ikke er så slemt i Danmark som i bl.a. tilsvarende amerikanske undersøgelser. Lars Bennike udtrykte håb om, at undersøgelsen kan være med til at højne journalisters bevidsthed om kvaliteten i deres arbejde.

På TV 2 er der generelt høj bevidsthed om at undgå fejl, og TV 2s journalister har deltaget med en meget høj svarprocent.

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}