Danmark hjælper Ukraine til uafhængig og kritisk journalistik

27. marts 2015;
Af: TV 2 Kommunikation

Udenrigsministeriet, DR og TV 2 støtter reformeringen af Ukraines public service-medier og udviklingen af fri og uafhængig journalistik.

Et nyt demokrati som det ukrainske kan ikke fungere uden en fri, uafhængig og kritisk presse, der samtidig er afgørende i kampen mod korruption. Det er bag-grunden for et stort samarbejde mellem bl.a. Udenrigsministeriet, DR, TV 2 og Ukraines nye nationale public service-station NPBU (National Public Broadcasting of Ukraine), som blev offentliggjort ved et pressemøde på TV 2 i København i dag, fredag.

I pressemødet deltog bl.a. udviklingsminister Mogens Jensen (S), som siger, at de danske public service-erfaringer kan bruges af mange lande i verden.

- Ukraine har brug for en velfungerende national public service-broadcaster, der kan levere uafhængige, kritiske nyheder til befolkningen på alle platforme - radio, tv, online, mobil og sociale medier. Danmark har solide public service-erfaringer med nyhedsformidling på alle elektroniske platforme og har i de senere år været brugt af European Broadcasting Union, EBU, som skoleeksempel på, hvorledes dette skal gribes an. Det er derfor naturligt, at vi i Danmark støtter reformeringen af Ukraines public service-medier, siger Mogens Jensen.

Handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S). (Foto: ft.dk)

Medieudviklingsprojektet MYMEDIA, der udføres af danske NIRAS, har sat tidligere tv-direktør i EBU Bjørn Erichsen i spidsen for arbejdet og har samlet et team fra DR og TV 2 med stor ekspertise på alle aspekter af en sådan omstilling - IT, teknologi, journalistik, HR, finansiering mv. Det danske eksperthold matches med ukrainske kolleger. Alle udgifter til løn, rejser og ophold afholdes af Naboskabsprogrammets medieprogram hos Udenrigsministeriet.

Danmark giver årligt 200 mio. kr. til fremme af demokrati, menneskerettigheder og inklusiv økonomisk udvikling i naboskabsregionen. Ukraine er et af prioritetslandene i den danske strategi for Naboskabsprogrammet, hvor man fra dansk side støtter en række programmer - blandt andet et større medieprogram til fremme af frie og uafhængige medier, samarbejde med en række uafhængige medieinstitutioner i Ukraine samt støtte til kritisk journalistik og pressefrihed.

Derudover har Danmark i EU-regi sammen med Storbritannien, Litauen og Estland og i den nordisk-baltiske kreds (NB8) sat gang i en større indsats for at støtte frie russisksprogede medier. Mediespørgsmålet prioriteres med henblik på at imødegå den ensidige information, som russisktalende mindretal modtager om f.eks. krisen i Ukraine.

Ukraine: Fremsynet lovgivning, men få ressourcer
I pressemødet deltog også generaldirektøren og vicegeneraldirektøren for Ukraines nationale tv-station, Zurab Alesani og Victoria Romanova. De udtrykker stor glæde over Danmarks engagement i sagen.

- Stærkt støttet af EU, Europarådet og EBU har det ukrainske parlament netop vedtaget en ny og fremsynet lovgivning, der baner vej for en velfungerende national public service-station med landsdækkende og regionalt tv, radio og film. I dag har de offentligt ejede medier i Ukraine under to procent af medieforbruget, mens 98 procent kontrolleres af kommercielle selskaber ejet af de store oligarker, der ikke hidtil har vist nogen interesse i at belyse korruptionen. Skal dette billede ændres, er det afgørende at få etableret en digital, multimedie nyhedsafdeling, der kan publicere på alle platforme, og at få sikret den ny broadcaster attraktive programmer for seere og brugere. Og her har vi brug for hjælpen fra bl.a. Danmark, siger Zurab Alesani.

Projektet ventes afsluttet inden sommer 2015
I de kommende uger og måneder skal det dansk-ukrainske eksperthold analysere, beskrive og designe et samlet projekt for etablering af et nyt digitalt nyhedshus hos Ukraines kommende public service-broadcaster, NPBU.

- Samtidig inviteres ledende ukrainske medieredaktører til et 14 dages uddannel-sesophold hos DR og TV 2 i Danmark. Det samlede projekt forventes afsluttet inden sommer 2015, hvorefter NIRAS/MYMEDIA understøtter NPBU i det fortsatte arbejde med de finansielle donorer og den efterfølgende fysiske implementering, siger nyhedsdirektør Michael Dyrby, TV 2. 

NPBU har brug for kvalitets-tv-udsendelser for at skabe et reelt public service-tilbud i Ukraine. NIRAS/MYMEDIA (finansieret af Udenrigsministeriet) bidrager derfor med en programpakke på godt og vel 100 timers kvalitets-tv fra DR og TV 2, der efterfølgende forsøges matchet hos SVT i Sverige og hos NRK i Norge.

Det næste skridt er gennem samarbejde med EBU at få disse 300 timers kvalitets-tv fordoblet til en samlet programpakke på 600 timers tv, der får professionel oversættelse og dubbing og bliver udsendt i primetime i Ukraine.

Michael Dyrby, nyhedsdirektør, TV 2. (Foto: Miklos Szabo)

Billede {0} af {1}